Dette er tidenes minst sette film

Flopp-o-rama!

(Dagbladet.no): Animasjonsfilmen «Delgo» hadde premiere i USA i helgen, og har nå fått den tvilsomme æren av å ha hatt tidenes dårligste inntjening for en film med bred distribusjon.

«Delgo» ble vist på over 2000 kinosaler i hele USA - i overkant ambisiøst, viste det seg.

Filmen tjente inn i overkant av 500 000 dollar og regner man med at filmen ble vist over tre dager på 2160 kinosaler så er det 237 dollar per sal. Med en billettpris på åtte dollar vil det si at knappe 30 personer til sammen dukket opp til hver av salene denne helgen

Finansiert fra egen lomme
Det er den 36 år gamle entreprenøren Marc Adler som står bak «Delgo»-prosjektet, og allerede i 2001 begynte han på filmen. Han drømte om å lage en vellykket animasjonsfilm som kunne måle seg med Disney og Dreamworks' storsuksesser.

Slik gikk det dessverre ikke.

Da ingen av de store Hollywood-studioene var villig til å ta i filmen, valgte Adler å slippe filmen helt på egenhånd uten de store distributørene. Adler spyttet inn 40 millioner dollar fra egen lomme for å realisere prosjektet. Innsatsen var høy, men gevinsten uteble.

Uten det store budsjettet var markedsføring vanskelig, og selv om den ble satt opp på over 2000 kinosaler var det nærmest ingen som hadde hørt om filmen. Når da Delgo også fikk en nokså lunken mottagelse fra kritikerne var det ikke mange som gikk for å se animasjonsfilmen.

- For dum for voksne
«Delgo» er en typisk fantasyfortelling som låner litt vel mye fra «Star Wars», «Ringenes Herre» og «The Dark Crystal».

Vi møter hovedpersonen Delgo som lever i et eksotisk, men segregert land, der Lockni og Nohrin-folket lever. Det er forbudt kjærlighet, heltemot, eventyr og en uventet allianse mot en felles fiende.

- For voldelig for barn og for dum for voksne, skrev Entertainment Weekly sin anmelder.


For å lykkes med en animasjonsfilm er det viktig å sikre seg stemmene til de største stjernene, og «Delgo» hadde faktisk et par store navn på rollelisten. Men Freddie Prinze Jr., Jennifer Love Hewitt, Val Kilmer, Malcolm McDowell og Kelly Ripa greide ikke å trekke folk til kinosalene.

Det kan se ut som «Delgo» kan beholde tittelen som tidenes minst besøkte film en stund til. Andreplassen på lista over dårligst besøkte filmer er grøsseren P2, men den tjente likevel halvannen million dollar mer enn «Delgo».

Det er foreløpig ikke satt noen dato på «Delgo» i Norge. Vi antar at filmen heller aldri vil bli vist på norske kinoer.