Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dette er tidenes yngste statsråd

Hadia Tajik blir minister for første gang.

NY KULUTMINISTER: Vår nye kulturminister har følgende motto: «Det skal bare være to begrensninger i våre liv, nemlig hvor høye mål vi setter oss og hvor hardt vi er villig til å jobbe for nå målene.» Foto: Jo Straube
NY KULUTMINISTER: Vår nye kulturminister har følgende motto: «Det skal bare være to begrensninger i våre liv, nemlig hvor høye mål vi setter oss og hvor hardt vi er villig til å jobbe for nå målene.» Foto: Jo Straube Vis mer

(Dagbladet): Etter statsråd i dag, annonserte Jens Stoltenberg at Hadia Tajik (29) tar over etter Anniken Huitfeldt som kulturminister.

- Tross sin unge alder har Tajik lang politisk erfaring fra AUF, som stortingspolitiker og som politisk rådgiver. Hun er arbeidsom, kunnskapsrik, nytenkende og har en sterk stemme i offentligheten, og jeg ser fram til å jobbe med henne, sier Stoltenberg fra slottsplassen.

Tajik er utdannet journalist og jurist, med en mastergrad i menneskerettigheter, og er inne i sin første periode på Stortinget.

Hun blir den yngste statsråden i norsk historie, men det er ikke første gang Tajik er yngst i noe. I et langt vikariat som politisk rådgiver for Jens Stoltenberg, ble hun nemlig den yngste ved Statsministerens kontor noensinne.

Hun er blitt beskrevet som et politisk stjerneskudd, og allerede som 23-åring ble hun politisk rådgiver for arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

- Jeg hadde ikke ventet å bli statsråd så tidlig, sier Tajik til NRK etter pressekonferansen.

- Flink pike Fra 2009 har hun sittet som stortingsrepresentant for Oslo Arbeiderparti i Kirke-, utdannings- og forskningskomitéen.

NYE OPPGAVER: Norges nye utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), forsvarsminister, 
Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), Helse- og omsorgsminister, Jonas Gahr Støre (Ap), arbeidsminister
Anniken Huitfeldt (Ap), kulturminister, Hadia Tajik og statsminister Jens Stoltenberg på slottsplassen etter statsrådsbyttene fredag formiddag. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
NYE OPPGAVER: Norges nye utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), forsvarsminister, Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), Helse- og omsorgsminister, Jonas Gahr Støre (Ap), arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap), kulturminister, Hadia Tajik og statsminister Jens Stoltenberg på slottsplassen etter statsrådsbyttene fredag formiddag. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix Vis mer

- Lider du av «flink-pike» syndrom, spurte Dagbladet henne i juni.

- Ja, det er en kronisk tilstand hos meg. Men jeg har lært meg å leve med det. Jeg vil heller være flink pike enn slurvete gutt, svarte hun da.

På sin blogg opplyser Tajik at hun er spesielt opptatt av arbeidsliv, likestilling og utjevning av sosiale forskjeller, og presenterer følgende visjon:

«Det skal bare være to begrensninger i våre liv, nemlig hvor høye mål vi setter oss og hvor hardt vi er villig til å jobbe for nå målene.»
Flere hodepiner Nå er det kulturdepartementet som blir hennes ansvarsområde, og på kulturministerens kontor ligger det flere brennheite saker klar som Tajik må forholde seg til:

Arbeidet med ny boklov
Arbeidet med ny medieeierskapslov
Utvide pressestøtten til å gjelde løssalgsaviser
• Mediemoms
Ny kringkastingssjef

I tillegg har Huitfeldt satt i gang flere andre utredninger som ikke har ført til konkrete vedtak.

- Det er ikke naturlig for meg å uttale meg om disse sakene foreløpig, men jeg ser fram til å studere disse sakene detaljert i tiden som kommer, sier Tajik til NRK.

I en kronikk i Aftenposten denne uka fortalte avdelingsdirektør i Kulturdepartementet, Eivind Tesaker, om en ukultur av ineffektivitet og frykt for kritikk, innad i departementet.

Opposisjonen har på sin side bedt Huitfeldt konkludere i flere av disse kontroversielle sakene innen jul. Nå blir det Tajiks ansvar - og hun har dårlig tid dersom det kravet skal oppfylles.

- Utfordring med kulturnæring Kulturrådets Arnfinn Bjerkestrand viser til også jobben som må gjøres innenfor kulturnæringspolitikken.

- Tajiks jobb blir å sette kulturpolitikken ut i liv og lande målet om at 1 prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur. Så ligger det noen utfordringer i forhold til kulturnæringspolitikken. Dette feltet skal vi bli bedre på, og Tajik vil få ansvar for å lansere den varslete planen og følge opp med konkrete tiltak, sier Bjerkestrand til Dagbladet.

Han er ikke enig i kritikken om at Huitfeldt ikke har vært handlekraftig.

- Anniken Huitfeldt har vist verdien av realpolitikere innenfor kulturfeltet. Kulturministerens jobb nummer én er å skaffe pengene, og jeg er optimist med tanke på budsjettet som nå skal legges fram, sier Bjerkestrand.

Lambda-kaos En annen sak som kan seile opp - men som i utgangspunktet ikke ligger på kulturministerens bord - er Lambda.

En rekke sentrale aktører har nemlig bedt Anniken Huitfeldt komme på banen for å rydde opp i kaoset, men Huitfeldt har ikke villet ta i saken.

- FLINK PIKE: - Jeg vil heller være flink pike enn slurvete gutt, sier Hadia Tajik. Foto: Jo Straube
- FLINK PIKE: - Jeg vil heller være flink pike enn slurvete gutt, sier Hadia Tajik. Foto: Jo Straube Vis mer

- Jeg er engasjert i saken, men tror ikke det vil bidra til noen løsning dersom jeg sier noe offentlig om dette på det nåværende tidspunkt, har Huitfeldt uttalt til Dagbladet.

BYTTER DEPARTEMENT: Anniken Huitfeldt går fra stillingen som kulturminister til arbeidsminister, og tar der over etter Hanne Bjurstrøm. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
BYTTER DEPARTEMENT: Anniken Huitfeldt går fra stillingen som kulturminister til arbeidsminister, og tar der over etter Hanne Bjurstrøm. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media