MGP: 2. delfinale

- Dette er tortur

Keiino og Norge er langt ifra best, men vi har mange under oss. Derfor går vi videre, spår Dagbladets anmelder.

GÅR VIDERE: Det er farlig å spå i dette MGP-universet, men vi tror Norge og Keiino går videre. Låta er er helt ålreit i denne samlingen av finalister. Foto: Eurovision.tv
GÅR VIDERE: Det er farlig å spå i dette MGP-universet, men vi tror Norge og Keiino går videre. Låta er er helt ålreit i denne samlingen av finalister. Foto: Eurovision.tvVis mer

I tirsdagens delfinale var det 17 artister som kjempet om ti plasser. I kveld, torsdag, er det 18 land som skal overbevise resten av Europa om at de er de best. Ti av 18 går til lørdagens finale.

Keiino og Norge bør være en av dem. Ikke fordi vi har kveldens beste bidrag, for det har vi ikke, etter mitt skjønn, men vi har en original og noe annerledes låt. Det er flere sanger i kveldens bukett som heller burde vært anmeldt til interpol enn av en musikkanmelder. Det gir håp om at det norske bidraget går videre. Og la oss håpe det. Ikke noe er verre enn å bli utelatt fra festen lørdag, da går lufta ut av ballongen.

Sveitsiske Luca Hänni har en lykkepille av en heliumballong som stiger til himmels og som lar det regne konfetti over oss. Det betyr ikke at den vinner, men den bobler av entusiasme og har en touch av latisk ferniss, og her går tankene til Justin Timberlake i storform.

Sverige ligger vanligvis hestehoder foran de fleste andre nasjoner, Skandinavia inkludert. John Lundvik bringer med «Too late for Love» til torgs en moderne, smektende popballade, som et minste felles multiplum de aller fleste vil kunne enes om og til poeng til.

Se opp for latviske Carousel og låta «That Night». Det er en smyger som har mye i seg, kjedelig vil noe si, uforutsigbar mener jeg. Den er fløyelsmyk og satengsøt, ikke ulike den portugiskiske vinneren framført av Salvador Sobral for to år siden.

Armenia

Artist: Srbuk
Låt: «Walking Out»

ARMENIA: Srbuk. Foto: Eurovision
ARMENIA: Srbuk. Foto: Eurovision Vis mer

Et forsøk på å gjøre noe kult og kunstferdig. Jo da, det åpner bra, men refrenget trekker ned. Det klarer aldri å forløse forventningene i versene. Men jeg tviler ikke på at det likevel blir mange poeng.

Irland

Artist: Sarah McTernan
Låt: «22»

IRLAND: Sarah McTernan. Foto: Eurovision
IRLAND: Sarah McTernan. Foto: Eurovision Vis mer

Ordinær og temmelig rett fram poplåt, høres ut som å være skapt av lidenskap og framført med kjærlighet. Ekte og ærlige hensikter, men oppleves så strait at det blir kjedelig. Irland kan bedre.

Moldova

Artist: Anna Odobescu
Låt: «Stay»

MOLDOVA: Anna Odobescu. Foto: Eurovision
MOLDOVA: Anna Odobescu. Foto: Eurovision Vis mer

Forhåpentligvis uten å få kvinnegruppa Ottar og militante rivjern på nakken: dama er langt bedre enn låta. Inne og ute er det regn, tårer og tenners gnissel. En parkert låt som blir tauet inn.

Sveits

Artist: Luca Hänni
Låt: «She Got Me»

SVEITS: Luca Hänni. Foto: Eurovision
SVEITS: Luca Hänni. Foto: Eurovision Vis mer

Hei der! Sveits er i storslag med en særdeles kledelig MGP-låt med engelsk tekst. Den trykker på alle de rette knappene, duver deilig av gårde, det prikker i kroppen. Litt latino og en klype Justin Timberlake.

Latvia

Artist: Carousel
Låt: «That Night»

LATVIA: Carousel. Foto: Eurovision
LATVIA: Carousel. Foto: Eurovision Vis mer

Sabine Zuga i indiebandet Carousel ser ut som Agnes Kittelsen og synger som Hilde Louise Asbjørnsen - en uslåelig kombinasjon. Det er en fransk fløyelsmyk touch over dette, og hvorfor ikke. Portugal vant med slik popjazz for et par år siden.

Romania

Artist: Ester Peony
Låt: «On a Sunday»

ROMANIA: Ester Peony. Foto: Eurovision
ROMANIA: Ester Peony. Foto: Eurovision Vis mer

Det er vel neppe populærmusikk av høy kvalitet vi forbinder Romania med. Denne late balladen får ikke permanent oppholdstillatelse, men et MGP-visum til Tel Aviv kan vi innvilge - under tvil. Illeluktende som stillestående myrvann.

Danmark

Artist: Leonora
Låt: «Love Is Forever»

DANMARK: Leonora. Foto: Eurovision
DANMARK: Leonora. Foto: Eurovision Vis mer

Leonora lager sukkerspinn og topper det hele med kandissukker. Bedårende, både låten og artisten. Dette er flerspråklig feegood som kiler i ansiktet og pirrer i huden - ikke sexy, men søtt og naivt.

Sverige

Artist: John Lundvik
Låt: «Too Late For Love»

SVERIGE: John Lundvik. Foto: Eurovision
SVERIGE: John Lundvik. Foto: Eurovision Vis mer

En låt laget for den europeiske MGP-finalen av nasjonen som kan det alle best. Nok en gang beviser naboene at dette kan de. En popballade, dynamisk, moderne og riktig - med solid arrangement og sterk vokal.

Østerrike

Artist: Pænda
Låt: «Limits»

ØSTERRIKE: Pænda. Foto: Eurovision
ØSTERRIKE: Pænda. Foto: Eurovision Vis mer

En stillferdig orkesterballade så uunnselig at den mest minner om en skilpadde som kryper inn i sitt eget hus. Pænda, med æ, for sikkerhets skyld, gir likegyldigheten og middelmådigheten et ansikt.

Kroatia

Artist: Roko
Låt: «The Dream»

KROATIA: Roko. Foto: Eurovision
KROATIA: Roko. Foto: Eurovision Vis mer

Ballade fra helvete. Dette er tortur. Må jeg høre den en gang til, tilstår jeg alt jeg aldri har gjort - påtar meg de alvorligste og nedrigste handlinger, lar meg korsfeste. Spar meg, vik fra meg.

Malta

Artist: Michela
Låt: «Chameleon»

MALTA: Michela. Foto: Eurovision
MALTA: Michela. Foto: Eurovision Vis mer

Malte er ikke den nasjonen som historiske har gjort det særlig bra i MGP-sammenheng. Denne gangen har de en skjelmsk og aromatisk rett som pirrer smaksløkene. Kan overraske sterkt.

Litauen

Artist: Jurij Veklenko
Låt: «Run With The Lions»

LITAUEN: Jurij Veklenko. Foto: Eurovision
LITAUEN: Jurij Veklenko. Foto: Eurovision Vis mer

Skal du løpe med løver, eller danse med ulver - for den saks skyld, kan du ikke ha sirup i ræva og tyggis under føttene. Skal du komme til MGP-finalen, må du også ha en ballade med mer originalitet.

Russland

Artist: Sergey Lazarev
Låt: «Scream»

RUSSLAND: Sergey Lazarev. Foto: Eurovision
RUSSLAND: Sergey Lazarev. Foto: Eurovision Vis mer

En av de beste orkesterballadene i årets finale kommer fra Russland, en stormakt som også viser muskler i MGP-sammenheng. Den er dramatisk og pompøs, men unngår å bli patetisk, skli og havne i spagaten.

Albania

Artist: Jonida Maliqi
Låt: «Ktheju tokës»

ALBANIA: Jonida Maliqi. Foto: Eurovision
ALBANIA: Jonida Maliqi. Foto: Eurovision Vis mer

Som å rygge ned Trollstigen på felgen mens irriterte bobilturister kommer i begge retninger. Da fylles hvert fall jeg av angst. Albanske Jonida påkaller, fritt oversatt i mine ører, demoner og massiv lidelse.

Norge

Artist: Keiino
Låt: «Spirit in the Sky»

NORGE: Keiino. Foto: Eurovision
NORGE: Keiino. Foto: Eurovision Vis mer

Jeg tilstår at Keiino ikke er min favoritt, men medgir at den er mer fengende enn først antatt - og i denne MGP-buketten forsvarer den en 3-er på terningen. En låt som ikke helt bestemmer seg for hva den skal være.

Nederland

Artist: Duncan Laurence
Låt: «Arcade»

NEDERLAND: Duncan Laurence. Foto: Eurovision
NEDERLAND: Duncan Laurence. Foto: Eurovision Vis mer

I skrivende stund er nederlandske Duncan blant dem som ligger best an på oddsen. Ikke tro alt dere ser, men stol på ørene. En lekker ballade som vokser og smigrer: vakker, men mangler kraft.

Nord Makedonia

Artist: Tamara Todevska
Låt: «Proud»

NORD MAKEDONIA: Tamara. Foto: Eurovision
NORD MAKEDONIA: Tamara. Foto: Eurovision Vis mer

«Knus de jævla balladene», for å omskrive en kjent, norsk politiker. Denne balladen har noe kammermusikkaktig over seg, og er spunnet rundt en musikal-akse. Kjølig, vokalsikker og akustisk drevet av flygeltoner og fiolinstrenger.

Aserbajdsjan

Artist: Chingiz
Låt: «Truth Land»

ASERBAJDSJAN: Chingiz. Foto: Eurovision
ASERBAJDSJAN: Chingiz. Foto: Eurovision Vis mer

MGP-designet popmusikk på hermetikk. Kjøpt på et overskuddslager fra et par tiår tilbake, åpnet og tilsatt moderne krydder i håp om å kamuflere dårlig lukt og smak. Utdatert, tynt, hult og vassent.