Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trine Skei Grande:

Dette er Trines hodepiner som kulturminister:
- Blir mer og mer akutt

Kulturlivet venter på avklaring i flere brennbare saker. Ny åndsverklov, mediepolitikk og ny NRK-lisens er blant Trine Skei Grandes største utfordringer.

NY KULTURMINISTER: Trine Skei Grande (V) var lykkelig i går over å bli kulturminister etter Linda Hofstad Helleland (H), men nå venter en rekke utfordringer. Til høyre er Nikolai Astrup (H). FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NY KULTURMINISTER: Trine Skei Grande (V) var lykkelig i går over å bli kulturminister etter Linda Hofstad Helleland (H), men nå venter en rekke utfordringer. Til høyre er Nikolai Astrup (H). FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trine Skei Grande (V) smilte bredt der hun sto med favnen full av blomster på Slottsplassen onsdag.

- Jeg fikk jobben jeg ønsket meg, sånn helt ordentlig ønsket meg. For det er engasjementet mitt, det er det jeg bruker fritida min til, og det er mye av drivkraften min som politiker, sier hun.

Men nå står konfliktene i kø for den nyvalgte kulturministeren. Kulturlivet venter på avklaring i flere brennbare saker som har ført til stor debatt den siste tiden.

Selv trekker hun fram at det skal lages en ny kulturmelding, og at hun ser fram til å jobbe med den.

- Jeg tror også at tros- og livssynsfeltet og det mediepolitiske feltet kommer til å være viktig framover, sier hun til Dagbladet.

Norske medier er inne i en stor omstillingsprosess, og mister også annonseinntekter til Google og Facebook. Regjeringen har slått fast at de vil arbeide for at internasjonale selskaper må forholde seg til norske konkurransevilkår.

- Vi har også satt som mål å få nullmoms på e-bøker, som jeg tror kanskje er et av de viktigste grepene for å bidra til norsk språk og kultur, sier Grande.

NRKs skjebne

Arnfinn Bjerkestrand, kultursjef i Stavanger og tidligere nestleder i Norsk kulturråd, mener at spesielt to områder vil skape hodebry for kulturministeren: Åndsverkloven og finansieringen av NRK.

Finansieringen av NRK er en sak som brenner, og som det har vært diskusjoner rundt lenge.

I Jeløya-plattformen fra regjeringen slås det fast at de vil fjerne dagens NRK-lisens. De vil at NRK skal finansieres på en «mer framtidsrettet måte». Det skal også vurderes å samle all mediestøtte i én ordning.

Nå er det Skei Grande som må lose det i havn.

- Debatten om finansieringen av NRK blir spennende. Henter man pengene over statsbudsjettet eller skatteseddelen? Det blir også en viktig debatt om hva som blir NRKs oppgaver i framtida når finansieringen endres, sier Bjerkestrand.

- Mer og mer akutt

Regjeringens forslag til en ny og modernisert åndsverklov har også skapt heftig debatt.

En rekke kunstnere reagerte sterkt på formuleringer i forslaget til den nye lovteksten, som etter deres mening innebar at opphavsretten gikk til arbeidsgiveren, og ikke til kunstneren selv. I mai kom samarbeidspartiene fram til at den omstridte paragrafen skulle tas ut av lovforslaget, men fortsatt er mye uavklart.

- Det er en utfordring å finne en åndsverklov som tar hensyn til alle parter, både kunstnerne som skal kunne leve av åndsverket sitt, og samtidig sørge for at det er tilgjengelig for befolkningen, sier Bjerkestrand.

Også Sture Kvarv, professor i kulturpolitikk og -analyse ved Høgskolen i Sørøst-Norge, mener at åndsverkloven blir den vanskeligste saken kulturministeren får på bordet sitt.

- Spørsmålene rundt en ny åndsverklov blir mer og mer akutt og mer og mer vanskelig, fordi den teknologiske utviklingen går så raskt, samtidig som det å utarbeide et lovverk tar lang tid, sier Kvarv.

Han sier at når utviklingen på de digitale plattformene som sprer musikk, video og andre kulturformer går så raskt, er det vanskelig å samtidig å utvikle et lovverk som er oppdatert på dette området.

Stipend-bråk

Det har også vært mye bråk rundt oppnevningen av medlemmer til komiteene som utdeler kunstnerstipender i høst.

Før har kunstnerorganisasjonene selv oppnevnt stipendkomiteene. Men selv om organisasjonene fortsatt skal innstille hvem som skal sitte i komiteene, fikk tidligere kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) gjennomslag for at Utvalget for statens kunstnerstipend skal ha siste ord i saken.

Da saken ble behandlet i Stortingets familie- og kulturkomité forsøkte Senterpartiet, SV og Arbeiderpartiet å stoppe endringen, men de fikk ikke med seg Venstre og KrF.

- Min analyse er at nå er dette over, den siden av saken som var omstridt, er vedtatt, sier Bjerkestrand.

Men komiteens medlemmer fra Venstre og KrF var likevel sterkt kritiske til endringene.

De mente at departementet burde vente med eventuelle endringer til Utvalget for statens kunstnerstipend kommer med sine anbefalinger i en helhetlig sammenheng.

«At kulturdepartementet likevel velger å gjennomføre disse endringene nå, er disse medlemmer sterkt uenig i,» skrev KrF og Venstre i innstillingen.

Styreleder i Norske billedkunstnere, Hilde Tørdal håper derfor at en Venstre-kulturminister kan føre til at endringen ikke gjennomføres likevel.

Ønsker Skei Grande velkommen

- Jeg tenker at dette er noe Grande tar med seg inn i den nye jobben, slik at denne saken ikke blir hastebehandlet nå, og at de får en grundigere gjennomgang av saken. Det tror jeg hun greier å få gjennomslag for som kulturminister, sier Tørdal.

Hun er positiv til Trine Skei Grande som kulturminister.

- Vi stiller oss veldig positive til at Venstre får kulturministerposten. Det er fordi vi mener at de har ført en mye bedre kunstnerpolitikk enn Høyre- og Frp-regjeringen, sier Tørdal til Dagbladet.

Også Arnfinn Bjerkestrand ønsker Skei Grande velkommen som kulturminister.

- Hun er en engasjert politiker, og det trenger vi på dette området. Kunst og kultur taper ofte kampen om pengene, derfor trenger vi en tydelig politiker som vil jobbe for disse verdiene, sier Bjerkestrand.

Dette er andre saker som kan skape hodepine:

Medier: Mens mediekrisen fortsetter, har flere mediepolitiske saker havnet på kulturministerens bord. Blant annet hvordan NRK påvirker de kommersielle mediene, og å få i land en avtale med TV 2 om kommersiell allmennkringkasting.

Ny kulturmelding: Kulturministeren må lose i havn den første kulturmeldingen på femten år, som skal slå fast hva som er mål og virkemidler i kulturpolitikken.

Nasjonalgalleriet: I regjeringsplattformen som ble lagt fram søndag, står det at regjeringen vil «bevare Nasjonalgalleriet som kunstgalleri tilknyttet Nasjonalmuseet, forutsatt at det ikke påløper store kostnader til rehabilitering». ​Men hva som nå skal inn i det nye Nasjonalgalleriet, er ukjent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!