Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dette er Trump-maleriets skjulte spådom

Kunstner Andy Thomas hinter til framtida i Donald Trumps nye maleri, og Vebjørn Sand sier sin mening om bildet.

SKJULT BUDSKAP: Kunstner Andy Thomas har lagt inn sitt eget feministiske budskap i Donald Trumps nye maleri «The Republican Club». Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maleriet «The Republican Club» av Andy Thomas har fått mye oppmerksomhet etter at det på søndag ble oppdaget hengende på veggen i Det hvite hus. Det spesielle bildet ble lagt merke til i forbindelse med nyhetsprogrammet «60 Minutes», og ble kjapt et emne på sosiale medier.

Oljemaleriet viser en smilende president Donald Trump i selskap med sine republikanske forgjengere. I bildet kan man blant annet skue Abraham Lincoln, Teddy Roosevelt, Ronald Reagan og begge Bush-presidentene.

Journalist Hannah Jane Parkinson fra the Guardian påpekte at Trump var fremstilt slankere enn vanlig på bildet, mens på twitter «ble verket sammenlignet med kunstneren Cassius Coolidges berømte bildet av hunder som spiller poker.

Spesielt en mystisk detalj i maleriet skilte seg ut.

Vebjørn Sand

Dagbladet sendte «the Republican Club» til kunstner Vebjørn Sand for å høre om han hadde noe å si om det mye omdiskuterte bilde.

Han merket seg fort den kjente amerikanske stilen i bildet

– Dette er et illustrasjonsbilde, altså er det i hovedsak basert på foto. Det er tydelig at illustratøren har sett på bilder når han malte. De fleste figurative kunstnere i USA kommer fra en tradisjon med utdannelse fra «illustration», forklarer Sand.

At Trump var blitt malt slankere enn det han er i virkeligheten synes ikke Sand var noe å reagere på.

– Når man maler et portrett så er det jo som om man skaper et nytt menneske av den man har foran seg. Uansett hvordan personen ser ut så må man tenke på den innebygde rytmen i bildet, for å lage et best mulig maleri.

Spår fremtidens president

I bakgrunnen på maleriet kan man skimte en utydelig kvinneskikkelse på vei mot bordet hvor presidentene sitter. Hun skiller seg ut som eneste kvinne i bildet.

I et intervju med CNN forklarer kunstner Andy Thomas hvem kvinnen representerer.

– Hun er den første kvinnelige republikanske presidenten, sier Thomas til CNN.

Thomas har inkludert den samme kvinnen i et annet maleri, «The Democratic Club». Som navnet tilsier er dette et lignende bilde, men Trump og de republikanske presidentene er byttet ut med Barack Obama og hans demokratisk forgjengere. Her representerer kvinnen derfor den første kvinnelige demokratiske presidenten.

Thomas sier til CNN at han selv ikke tenker på kvinnen som et feministisk budskap, men rett og slett en fremtidig sannhet.

– Det er noe som kommer til å skje. Femti prosent av alle våre presidenter kommer til å være kvinnelige.

Fornøyd president

Det er ikke originalmaleriet som henger i Det hvite hus, men en printet versjon. Bildet var en gave til Trump fra kongressmannen Darrell Issa, som selv er fan av Thomas.

Thomas visste at Trump hadde fått bildet, men før søndagens oppslag hadde han ingen anelse om at det var blitt hengt opp i Det hvite hus.

– Jeg var i ekstase. Ofte blir ikke gaver hengt opp, de blir bare lagt i et skap et sted. Å oppdage at det faktisk henger opp er veldig gøy, sier Thomas til avisa TIME.

Kunstneren forteller til CNN at Trump ringte han personlig etter at han mottok bildet. Presidenten sa at han sjeldent var fornøyd med bilder av seg selv, men likte hvordan Thomas hadde malt han.

– Han fortalte meg hvor fornøyd han var med bildet. Han var veldig hyggelig.

Ville møtt Trump

Vebjørn Sand vet akkuratt hvordan han ville gjort det om han skulle malt president Trump selv.

–Jeg ville først ha møtt han, slik at jeg kunne danne meg et godt inntrykk. Det er forutsetningen for et best mulig resultat!

Sand presiserer at han måtte ha møtt Trump flere ganger for å kunne blitt kjent med både personlighet og anatomi. Uten dette ville han ikke latt seg inspirere.

– Du vil på en eller annen måte fange hans egentlige vesen og sjel i bildet. En dypere forståelse oppstår nettopp i møtet med et annet menneske, avslutter Sand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!