Fox bryter med Donald Trump:

Dette er Trumps nye venner

Donald Trump er tilsynelatende ferdig med Fox News. Det gir rom for medieplattformer til ytre høyre, sier medieekspert.

NYE VENNER: Trump har vist sympati til medieplattformer til ytre høyre etter at stadig flere FOX News-profiler har tatt avstand fra ham. Foto: AP/NTB
NYE VENNER: Trump har vist sympati til medieplattformer til ytre høyre etter at stadig flere FOX News-profiler har tatt avstand fra ham. Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag skrev Dagbladet om flere profilerte Fox News-programledere, og tidligere støttespillere, som distanserer seg fra Trump og hans forsøk på å få omgjort valgresultatet. Stemningen mellom den avtroppende presidenten og nyhetskanalen har vært dårlig helt siden kanalen annonsert at Joe Biden vant presidentvalget i USA.

Trump virker nå mer begeistret for medier enda lenger til høyre - som One America News Network (OAN) og Newsmax, skriver The Guardian. Den siste tiden har han delt flere av medienes artikler og livesendinger.

FORNØYD: Donald Trump holdt en kort tale tirsdag kveld for å uttrykke sin begeistring. Video: AP Vis mer

Postdoktor i medievitenskap Magnus Hoem Iversen ved Universitetet i Bergen tror disse mediene kan få større plass på grunn av Trumps presidentskap.

- Han som president har ført til en normalisering av tanker og ideer til ytre høyre. One America News Network har ganske mange konspirasjoner på trykk, blant annet om pandemien og valgresultatet. Det har blitt lettere å snakke høyt om disse tingene i offentligheten, sier Iversen til Dagbladet.

Rendyrker Fox-tendenser

Medieplattformer som One America News Network og Newsmax beskrives som pro-Trump og er ikke fremmede for å publisere konspirasjonsteorier og kritikk av de tradisjonelle mediehusene. Den siste tiden har dekningen deres vært preget av falske påstander om at presidentvalget var stjålet og at coronapandemien er en bløff.

Trump har blant annet hyllet One America News, og kalt det en flott kanal, skriver The Hollywood Reporter.

Magnus Hoem Iversen sier at det ikke er nytt med små og store medieplattformer til ytre høyre, i USA.

SPÅR TRUMP-KANAL: Postdoktor i medievitenskap Magnus Hoem Iversen ved Universitetet i Bergen sier det er et marked for at Trump lager sitt eget nyhetssted. Foto: UiB
SPÅR TRUMP-KANAL: Postdoktor i medievitenskap Magnus Hoem Iversen ved Universitetet i Bergen sier det er et marked for at Trump lager sitt eget nyhetssted. Foto: UiB Vis mer

- Grunnen til det er større mistillit til mediene hos høyresiden, og et veldig polarisert samfunn. Det er bare tull de som snakker om tillitskrise i Norge, for her stoler folk på mediehusene. I USA har det lenge vært veldig delt; enten stoler man på FOX eller CNN, sier Iversen til Dagbladet.

Han sier at distansen mellom Trump og Fox nå kan bli unyttet av nye medieplattformer.

- Noen vil nok nå forsøke å rendyrke den rollen som ren og skjær Trump-vennlig kanal, som Fox har hatt tendenser til, sier Iversen.

Trump-TV?

Iversen tror derimot ikke dette betyr slutten for Fox News.

- Det som er interessant med FOX er at de har vært splittet en god stund. De har på en måte vært Trump-TV og CNN samtidig. De har ridd to hester, og det kan ha ført til dissonans. FOX går nok tilbake slik de var før Trump; en tydelig republikansk stemme. Men man må huske på at det ikke bare er ytre høyre som stemte på Trump, så dette er nok ikke slutten for kanalen, sier han.

Under Trumps valgkamp i 2016 florerte teoriene om at han kom til å lage sin egen TV-kanal hvis han tapte. Det amerikanske nyhetsstedet Axios skriver at det kan være minst like sannsynlig nå, og at Trump ønsker å ta opp kampen om å bli den ledende nyhetsbæreren på høyresiden.

- Det er ikke usannsynlig at han har planer om det. Jeg tror derimot ikke at han kommer til å lage en kabel-TV-kanal, det blir nok for dyrt og treigt. Det blir nok heller et nettsted med moderne oppstart og streaming av disse folkemøtene, sier Iversen.

Han understreker at dette bare er spekulasjon.

- Ingen vet hva Trump tenker, men det vi vet er at det er et marked for det og at Trump liker å være i rampelyset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer