- Dette er veldig gøy for oss alle

Storsatsningen «Gåten Ragnarok» hylles i USA etter verdenspremiere.

STORSLÅTT ÅPNING I USA: På fredag hadde den norske filmen «Gåten Ragnarok» verdenspremiere i USA. Nå blir den hylles.
STORSLÅTT ÅPNING I USA: På fredag hadde den norske filmen «Gåten Ragnarok» verdenspremiere i USA. Nå blir den hylles.Vis mer

(Dagbladet): «Gåten Ragnarok» skulle egentlig hatt verdenspremiere i Norge 4. oktober, men slik ble det ikke.

Bare én måned før den norske kinopremieren, ble det kjent at filmen skulle få sin debut på kinolerretet under filmfestivalen Fantastic Fest - én av verdens største sjangerfilmfestivaler - i Texas.

Fredag hadde storsatsningen fra Norge, actioneventyret «Gåten Ragnarok», dermed verdenspremiere i USA. Mottagelsen er svært god.

«Gåten Ragnarok» er jo en film som henter sin inspirasjon fra de store amerikanske eventyrfilmene som Indiana Jones og Jurassic Park så det er klart vi var spente på mottagelsen. Dette er veldig gøy, skriver produsent Martin Sundland i en e-post til Dagbladet.  

- En velkommen «egde» «Jeg kunne holde meg fra å tissse i ei uke hvis vi kunne få til et amerikansk actioneventyr som spilles med halvparten av ærligheten og friskheten som denne filmen», skriver nettsiden Ain't it cool news.

«Det er en morsom familieopplevelse, med norsk stil og en velkommen «edge», noe som ikke engang Indiana Jones i sine glansdager noen sinne oppnådde», skriver nettsiden Twitch film.

Filmen ble vist for en fullsatt sal på fredag, og var plukket ut til filmfestivalen, sammen med filmer som Keanu Reeves og Elijah Wood ahr laget.

Spektakulære naturbilder - Jeg tror det er kombinasjonen av en velkjent sjanger og en norsk vri som gjør at filmen treffer så godt. Amerikanerne viser også stor interesse for det norrøne aspektet ved filmen. Og så har vi jo spektakulære naturbilder som det skal mye til å matche, forteller regissør Mikkel Sandemose.  

Med et skuespillerensemble bestående av blant andre «Kon-Tiki»-skuespiller Pål Sverre Hagen, Nikolai Cleve Broch og Sofia Helin, har det vært knyttet store forventninger til premieren.

Tilstede under visningen i USA var hovedpersonen Pål Sverre Hagen og Nicolai Cleve Broch, som begge synes dette er veldig gøy. 

- Først og fremst er det jo moro med verdenspremiere i USA, sier Nicolai Cleve Broch og fortsetter:

- At vi i tillegg får slike tilbakemeldinger er veldig gøy for oss alle. Nå gleder vi oss bare til å vise filmen for norsk publikum.
  
- Holdt på å bli ko-ko - «Gåten Ragnarok» er jo først og fremst en film vi har laget for norsk publikum. Men dette er jo en sjanger amerikanerne selv har funnet opp, så at de liker den er jo ekstra hyggelig, sier Pål Sverre Hagen.  
Under innspillingen hang han tre dager i en wire med «Broen»-stjerna Sofia Helin. Han fortalte om innspillingen i intervju med Dagbladet.

- Jeg holdt på å bli helt ko-ko. Det var ubehagelig, og gjorde vondt i hele kroppen. Men så utvikler det seg en egen humor i en sånn arbeidssituasjon. En humor som dessverre - eller heldigvis - er umulig å gjengi.

Med seg på laget har filmprodusentene også fått det danske selskapet Ghost, som blant annet har jobbet med den visuelle profilen til storfilmer som «Harry Potter og Føniksordenen», «James Bond - Quantum of Solace» og «Hellboy 2».

Største vikingfunn i verden Utgangspunktet for manuset i det største reelle vikingfunnet i verden, som skjedde ved Tønsberg i 1903. Dette har trigget produsentene til å lage en sjanger som hittil ikke har eksistert i norsk film - nemlig actioneventyr.

- Vi begynte å fordype oss i historien rundt det fantastiske Osebergskipet, hvor to velstående kvinner døde rundt år 834. Det ble også gjort et funn av fem dyrehoder med ganske skremmende fremtoning. Til nå har ingen forskere klart å finne ut av hva dette har blitt brukt til. Hvem var disse kvinnene? Hvilket mysterie er det som skjuler seg her? Det var tingene vi ønsket å fordype oss i, har Sundland forklart i intervju med Dagbladet tidligere.

Mystisk skapning Dagbladet har tidligee også skrevet om den merkelige skapnnskapningen som man får et glimt av i traileren.

- Når folk ser denne traileren, vil de merke at karakterene støter på noe. Ferden tar dem til ingenmannsland mellom Norge og Russland, men så plutselig viser det seg at det er noe som lever der, forklarte en hemmelighetsfull Sundland.

Den norske storfilmen har premiere i Norge 4. oktober, og med et budsjett på cirka 40 millioner norske kroner, lover Sundland å presentere en av de mest effekttunge filmene som er laget i Norge noensinne.

VIKINGHELTER: Pål Sverre Hagen og hans kompanjong Nikolai Cleve Broch leter etter spor på myten om Ragnarok. Foto: Carl Christian Raabe/ Fantefilm Fiksjon AS
VIKINGHELTER: Pål Sverre Hagen og hans kompanjong Nikolai Cleve Broch leter etter spor på myten om Ragnarok. Foto: Carl Christian Raabe/ Fantefilm Fiksjon AS Vis mer