Dette er verdens beste pressebilde

- Et skremmende bilde, sier juryen.

MISHANDLET: Jodie Bieber vant kåringen for dette bildet av 18-åringen Bibi Aisha. Hun fikk avskåret både nese og ører etter å ha fortalt at hun ble mishandlet av sin mann. Foto: AP Photo/Jodie Bieber/Institute for Artist Management/Goodman Gallery for Time magazine.
MISHANDLET: Jodie Bieber vant kåringen for dette bildet av 18-åringen Bibi Aisha. Hun fikk avskåret både nese og ører etter å ha fortalt at hun ble mishandlet av sin mann. Foto: AP Photo/Jodie Bieber/Institute for Artist Management/Goodman Gallery for Time magazine.Vis mer

Den internasjonale juryen for den 54. «World Press Photo Contest» har kåret dette fotografiet til verdens beste pressebilde.

Portrettet, tatt av Jodi Bieber fra Sør-Afrika, viser Bibi Aisha (18) fra Oruzgan-provinsen i Afghanistan.

Bibi Aisha flyktet tilbake til sine foreldres hus etter at hun skal ha blitt mishandlet av sin mann. En kveld møtte Taliban opp på døra og krevde at hun måtte til rette for sine handlinger.

Nese og ører Etter at en Taliban-leder hadde avsagt sin dom, holdt Bibi´s svigerbror henne fast mens ektemannen skar av hennes ører og nese.

Bibi Aisha ble så forlatt, men senere reddet av hjelpearbeidere og Amerikansk militære, opplyser «World Press Photo».

Etter å ha tilbrakt den neste tiden i en kvinnelig flyktningeleir ble 18-åringen tatt med til USA hvor hun mottok rådgivning og kirurgisk hjelp. I desember skrev New York Times at afghansk politi hadde arrestert en av de mistenkte i saken.

- Skremmende Juryformann David Burnett sa følgende i sin begrunnelse:

«Dette kan bli ett av de bildene - og vi har kanskje bare ti av disse i vår levetid - hvor noen kan si «du vet, det bildet av en jente», og du vet akkurat hvilket bilde det er snakk om».

Jurymedlem Vince Aletti fulgte opp med følgende kommentar:

NYTT ANSIKT: Bildet er tatt i oktober 2010, og viser Bibi Aisha etter at hun har fått rekonstruert nese og ører i USA. Foto: AFP/ Alan Goldstein/Grossman Burn Foundation/Scanpix
NYTT ANSIKT: Bildet er tatt i oktober 2010, og viser Bibi Aisha etter at hun har fått rekonstruert nese og ører i USA. Foto: AFP/ Alan Goldstein/Grossman Burn Foundation/Scanpix Vis mer

«Det er et strålende bilde, et annerledes bilde, et skremmende bilde. Det handler ikke bare om denne kvinnen, men om situasjonen for kvinner i verden.»

Forsidebilde Portrettet av Bibi Aisha ble også tildelt førstepremien i kategorien «enkeltportrett» i årets konkurranse.

Bildet preget førstesiden av magasinet Time sitt augustnummer.

Jodi Bieber har tidligere vunnet hele åtte «World Press Photo»-priser.

FAKSIMILE: Augustnummeret av Time. Foto: Time/Ap
FAKSIMILE: Augustnummeret av Time. Foto: Time/Ap Vis mer