Dette er verdens mest irriterende mann

«BING!»

(Dagbladet.no): Skuespiller Stephen Tobolowsky (57) har hatt en veldig suksessrik karriere i Hollywood. Riktignok uten særlig mange hovedroller — en blank isse og manglende hake er nok årsaken til det — men han har spilt i nærmere 200 filmer og tv-serier, og mange av dem er bra.

På teaterscenen har han tolket Ibsen og Tsjekhov til fantastiske kritikker.

Og overalt hvor Stephen Tobolowski ferdes er det folk som roper «bing!» etter ham. På butikken, på flyplassen, i svømmehallen. Når han skal bestille mat på restaurant. Overalt: «Bing, bing, bing!».

- Og vet du hva? Jeg gir fullstendig blaffen, jeg elsker det. Det er så mange i Hollywood som ikke huskes for noe. Jeg huskes for «bing», sier Tobolowsky til Dagbladet.no.

Basert på en tomsing
Bakgrunnen for de tilsynelatende uforståelige utbruddene fra folk som ser Tobolowski, er hans udødelige rolle i komiklassikeren «En ny dag truer » (1993).

I filmen spiller Bill Murray en livslei og hedonistisk værmelder, som blir fanget i en slags tidsfelle der han gjenopplever den samme dagen om igjen og om igjen.

Sentralt i denne dagen står karakteren til Tobolowski — forsikringsselgeren Ned Ryerson. Ryerson er verdens mest irriterende mann, og det er han som sier «bing» hele tiden.

- Jeg baserte rollen på min egen forsikringsselger, Dennis — en skikkelig tomsing. Han var strålende fornøyd, han, men trodde vel at filmen var en slags dokumentar, sier Tobolowski.

Store Bill
57-åringen har kanskje ikke et veldig kjent navn, men er i besittelse av et fjes veldig mange kjenner igjen etter roller i filmer som «Memento» og «Mississippi Burning».

Selv hevder han hardnakket at det er «Groundhog Day» han er mest stolt av.

Mye av årsaken til filmens storhet er selvsagt Bill Murray. Komilegenden har for øvrig hatt en tøff tid i det siste, ifølge amerikanske aviser. Han blir stadig avbildet på fester med collegejenter, og det sirkulerer historier om generelt svært spesiell oppførsel.

Tobolowsky mener Murray burde ha hatt en Oscar for «Groundhog Day».

- De som skrøt av Bill i «Lost In Translation» har ikke peiling på skuespillerkunst. «Groundhog Day» er hans magnum opus. Tenk på den komiske timingen, angsten i ansiktet hans, effekten som oppstår når han plutselig blir forelsket. Det er perfeksjon.

Vokste med tiden
Skuespilleren — som for øvrig er en god venn av den norske teaterprofilen Stein Winge - får også støtte fra mange filmeksperter i sin vurdering av filmens storhet.

Den legendariske kritikeren Roger Ebert måtte for eksempel oppjustere sin opprinnelige anmeldelse av filmen i 2005, etter å ha fått den tilstrekkelig på avstand.

- Den var dypere enn mange forstod da de først så den, tror jeg. Jeg hadde for eksempel en veldig interessant samtale med en buddhistmunk om filmen en gang - han ville diskutere den ut fra et buddhistisk og filosofisk perspektiv. Blant annet kom han fram til at karakteren til Bill Murray må ha vært fanget i samme dag i 10 000 dager for å ha kunnet gjennomgå den forvandlingen han gjorde. Den samtalen kommer jeg alltid til å huske.

Tobolowsky er straks aktuell i en ny tv-musikalkomedie på Fox kalt «Glee». Den er laget av «Nip/Tuck»-skaper Ryan Murphy.

- Karakteren jeg spiller der heter tilfeldigvis også Ryerson. Det er åpenbart et navn jeg er dømt til å leve med på livstid.


«En ny dag truer» er ute på Blu-ray nå