FÅR TRYKKE: Det spanske forlaget Siloe har søkt om å få trykke opp flere eksemplarer av Voynich-manuskriptet i ti år, før de fikk ja. FOTO: AFP / NTB Scanpix
FÅR TRYKKE: Det spanske forlaget Siloe har søkt om å få trykke opp flere eksemplarer av Voynich-manuskriptet i ti år, før de fikk ja. FOTO: AFP / NTB ScanpixVis mer

Dette er «verdens mest mystiske bok». Den har vært innelåst i et hvelv i nesten 50 år og ingen har klart å tyde den

Skal nå trykkes opp i flere eksemplarer, til rundt 70 000 kroner stykket.

(Dagbladet): Voynich-manuskriptet, ofte omtalt som verdens mest mystiske manuskript, har forbløffet forskere verden over i en årrekke.

«Boken» er skrevet på et språk ingen i nyere tid har klart å tyde, og inneholder tegninger av merkelige planter og nakne kvinner. Den har blitt beskrevet som en vitenskapsbok, og enkelte har også trodd at den har magiske egenskaper.

Nå har det spanske forlaget Siloe fått rettighetene til å trykke opp den mystiske boken i 898 eksemplarer, skriver The Guardian. De nye eksemplarene skal være så tro til originalen at hver eneste flekk, hull og igjensydde rift i pergamentet vil være der.

- Vanskelig å beskrive

- Det er en bok som har en slik aura av mystikk at når du ser den for første gang fyller den deg med en følelse som er veldig vanskelig å beskrive, sier Juan Jose Garcia, direktør for Siloe, til Agence France-Press.

De nye bøkene vil bli solgt for 7000 til 8000 euro, som tilsvarer 65 133 til 74 438 kroner hver.

INNELÅST: Voynich-manuskriptet ligger innelåst i et hvelv på Yale universitet. FOTO: AFP / NTB Scanpix
INNELÅST: Voynich-manuskriptet ligger innelåst i et hvelv på Yale universitet. FOTO: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Voynich-manuskriptet har ligget låst inne i et hvelv på Yale-universitetet i USA, gjennom nesten et halvt århundre.

Kurator Raymond Clemens, ved Beinecke Rare Book and Manuscript-biblioteket ved Yale, uttaler ifølge The Telegraph at de ville reprodusere boken fordi det var så mange forespørsler om å se på originalen. Nå håper de at de nye eksemplarene vil gi de som er interessert opplevelsen av å se det originale dokumentet.

- Det vil også gi biblioteker og museer en kopi for læringsformål, og vi vil selv bruke dem til å vise manuskriptet utenfor biblioteket til studenter og andre som kan være interessert, sier Clemens.

PLANTER: I tillegg til den mystiske teksten har boken bilder av ukjente planter. FOTO: SWNS / NTB Scanpix
PLANTER: I tillegg til den mystiske teksten har boken bilder av ukjente planter. FOTO: SWNS / NTB Scanpix Vis mer

Fant lingvistiske mønstre

Ifølge en karbondatering av manuskriptet, skal det ha blitt laget mellom år 1404 og 1438. Manuskriptet er oppkalt etter Wilfried Voynich, en polsk bokselger som kjøpte det i 1912.

Forklaringene på hva boken egentlig er har vært mange. Noen har også ment at Voynich-manuskriptet rett og slett bare er tull. Men ifølge en forskningsrapport publisert i tidsskriftet Plos One i juni 2013, skal tidsskriftet ha et seriøst innhold.

Forskerne skal ha funnet lingvistiske mønstre i boken, som de antar danner meningsfulle ord. I 2014 hevdet også Stephen Bax, Professor i Applied Linguistics ved University of Bedfordshire at han hadde dekodet flere av ordene, ifølge Daily Mail.

Blant ordene han mener å ha identifisert er betegnelsen for Taurus, ved siden av bildet av syv stjerner som ser ut til å være stjernebildet Pleiadene. Han skal også ha identifisert ordet Kantarion ved siden av et bilde av planten Centaury, en kjent middelaldersk urt, i tillegg til flere andre planter.