Dette er «verdens mest mystiske bok». Den har vært innelåst i et hvelv i nesten 50 år og ingen har klart å tyde den

Skal nå trykkes opp i flere eksemplarer, til rundt 70 000 kroner stykket.

FÅR TRYKKE: Det spanske forlaget Siloe har søkt om å få trykke opp flere eksemplarer av Voynich-manuskriptet i ti år, før de fikk ja. FOTO: AFP / NTB Scanpix
FÅR TRYKKE: Det spanske forlaget Siloe har søkt om å få trykke opp flere eksemplarer av Voynich-manuskriptet i ti år, før de fikk ja. FOTO: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Voynich-manuskriptet, ofte omtalt som verdens mest mystiske manuskript, har forbløffet forskere verden over i en årrekke.

«Boken» er skrevet på et språk ingen i nyere tid har klart å tyde, og inneholder tegninger av merkelige planter og nakne kvinner. Den har blitt beskrevet som en vitenskapsbok, og enkelte har også trodd at den har magiske egenskaper.Nå har det spanske forlaget Siloe fått rettighetene til å trykke opp den mystiske boken i 898 eksemplarer, skriver The Guardian. De nye eksemplarene skal være så tro til originalen at hver eneste flekk, hull og igjensydde rift i pergamentet vil være der.

- Vanskelig å beskrive

- Det er en bok som har en slik aura av mystikk at når du ser den for første gang fyller den deg med en følelse som er veldig vanskelig å beskrive, sier Juan Jose Garcia, direktør for Siloe, til Agence France-Press.De nye bøkene vil bli solgt for 7000 til 8000 euro, som tilsvarer 65 133 til 74 438 kroner hver.

Voynich-manuskriptet har ligget låst inne i et hvelv på Yale-universitetet i USA, gjennom nesten et halvt århundre.Kurator Raymond Clemens, ved Beinecke Rare Book and Manuscript-biblioteket ved Yale, uttaler ifølge The Telegraph at de ville reprodusere boken fordi det var så mange forespørsler om å se på originalen. Nå håper de at de nye eksemplarene vil gi de som er interessert opplevelsen av å se det originale dokumentet.- Det vil også gi biblioteker og museer en kopi for læringsformål, og vi vil selv bruke dem til å vise manuskriptet utenfor biblioteket til studenter og andre som kan være interessert, sier Clemens.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer