Dette er verdens største pirat-kjendis

Men nå trekker [aXXo] seg fra The Pirate Bay.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): Om du aldri har lastet ned en film fra nettet virker det kanskje absurd, men for millioner av nettbrukere verden over utløser navnet [aXXo] et gjenkjennende nikk.

Han eller hun som står bak aliaset legger nemlig ut filmer med god kvalitet for gratis og ulovlig nedlasting, ofte dager eller til og med uker før filmene kommer ut på dvd i butikkene. Cirka én million mennesker laster hver måned ned filmer som [aXXo] har gjort tilgjengelig. Dette har skaffet vedkommende en horde av tilhengere og mektige fiender i filmbransjen.

Nå har det imidlertid oppstått en konflikt som deler piratmiljøet i to, og som har medført at [aXXo] har slettet en mengde filer fra piratnettstedet The Pirate Bay.

- En sport

- Mitt inntrykk er at de som driver med opplasting av filmer i så stor skala, ser dette som en slags sport. Det er helt klart få personer som står for mye av skaden som gjøres, sier advokat Espen Tøndel i firmaet Simonsen - kjent for å drive antipirat-arbeid i Norge.

Og om piratvirksomhet er en sport, er [aXXo] trolig den største sportsstjernen av alle.

På bloggen Axxo release kommer det fortløpende informasjon om hvilke nye filmer som er gjort tilgjengelig. Siden starten av måneden inkluderer det titler som «The Simpsons Movie», «Hot Rod», «Hostel 2» og «Death at a Funeral».

I et sjeldent intervju fra mars i år beskriver piraten hvorfor han eller hun holder på med dette.

<b>SABOTERT?:</b> Sjikanerende kommentarer under fila til «The Simpsons Movie» fikk [aXXo] til å se rødt. Nå har verdens mest kjente pirat trukket sine filer fra The Pirate Bay. Foto: FILMWEB
SABOTERT?: Sjikanerende kommentarer under fila til «The Simpsons Movie» fikk [aXXo] til å se rødt. Nå har verdens mest kjente pirat trukket sine filer fra The Pirate Bay. Foto: FILMWEB Vis mer

- Hvorfor ikke? Hvis jeg ser en bra film mener jeg at alle har rett til å bli underholdt av den.

Sjikane fra filmbransjen?

Piraten har lagt ut sine torrentfiler på en rekke sider, men det er det enorme antallet nedlastinger via The Pirate Bay som har gjort [aXXo] særlig populær.

Men nå har forholdet mellom verdens mest kjente opplaster og verdens største piratnettsted surnet.

Årsaken var at The Pirate Bay ikke fjernet det [aXXo] definerte som sjikanerende kommentarer i forbindelse med at piraten la ut «The Simpsons Movie». Ifølge [aXXo] var de svertende innleggene skrevet av folk som representerte den amerikanske filmbransjeorganisasjonen MPAA.


Piratens kritikere
 påstår imidlertid at vedkommende bare sutrer, har blitt stormannsgal og ikke takler kritikk.

Dropper The Pirate Bay

Ifølge Torrentfreak har [aXXo] nå slettet alle filene som han eller hun har lagt inn på The Pirate Bay i år.

Piraten har også gjort det klart at andre nettsteder vil bli brukt når filmer skal gjøres tilgjengelig i framtida.

Men selv om The Pirate Bays brukere nå går glipp av filmene, vil [aXXo]s utgivelser fremdeles være enkle å få tak i. Piratkjendisens hode på et fat vil derfor fortsatt stå høyt på filmbransjens ønskeliste.

EN SPORT: For flere av storpiratene er det en sport å legge ut filmer, mener piratjeger Espen Tøndel.
KJENDIS: [aXXo] har levert filmer til opp mot en million nettbrukere hver måned.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer