Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tiltalt for voldtekt mot ni kvinner:

Dette er voldtekt

Umulig å vite hvem som er i stand til å begå overgrep.

SERIE VOLDTEKTER: Aktor Trude Antonsen under rettssaken mot en mann med bakgrunn fra kultur og medier. Han er tiltalt for ni voldtekter og for seksuell omgang med en person under 16 år.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
SERIE VOLDTEKTER: Aktor Trude Antonsen under rettssaken mot en mann med bakgrunn fra kultur og medier. Han er tiltalt for ni voldtekter og for seksuell omgang med en person under 16 år. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

Myter om voldtekt og stereotyper om kjønn råder fremdeles helt inn i domstolene. Det oppdaget skribent Heidi Helene Sveen da hun fulgte åtte rettssaker om voldtekt og skrev boka «Det var ikke voldtekt» om menns forsvar i retten.

Denne uka startet en av de mest omfattende voldtektsrettssaker i norsk rettshistorie. En utelivsprofil er tiltalt for å ha voldtatt ni kvinner og hatt seksuell omgang med en mindreårig. Han nekter straffskyld.

Heidi Helene Sveen gjester podkasten «Siste med Marie Simonsen» og forklarer hvordan slike rettssaker foregår, hva slags bevis og forklaringer som er vanlig og hvordan retten konkluderer når forklaringene spriker. Hun avliver også noen av de største mytene om voldtekt. Ikke minst om hvem den typiske voldtektsmannen er.