Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dette får du på Netflix

Nå er tv-serienes Spotify tilgjengelig i Norge.

Mye, billig: Strømmetjenesten Netflix tilbyr enorme mengder underholdning for en billig penge. I dag ble tjenesten lansert i Norge. Foto: Netflix
Mye, billig: Strømmetjenesten Netflix tilbyr enorme mengder underholdning for en billig penge. I dag ble tjenesten lansert i Norge. Foto: Netflix Vis mer

(Dagbladet): I dag ble kampen om tv-seerne ytterligere tilspisset, med lanseringen av den amerikanske strømmetjenesten Netflix.

Netflix gir sine abonnenter mulighet til å se ubegrensede mengder tv-serier og filmer gjennom internett, tilsvarende musikktjenesten Spotify.

- Norge får det beste underholdningstilbudet i verden, sier Netflix-gründer Reed Hastings til Dagbladet Pressfire.

Serier rett i lomma For 79 kroner i måneden får abonnenter i Norge tilgang til amerikanske tv-serier som «Mad Men», «Dexter» og «The Walking Dead», en rekke Hollywood-filmer, dokumentarer og norske filmer.

Innholdet strømmes rett til en smart-tv, datamaskin, nettbrett eller smarttelefon.

- Som billighylla i DVD-butikken Dagbladets teknologiekspert, Jan Omdahl, ser både fordeler og ulemper ved Netflix? tilbud.

- De tilbyr et enormt arkiv for en veldig billig penge, og det er enkelt og melde seg på og av. Sånn sett er det et lavterskeltilbud som gir store mengder tidtrøyte, sier han.

Den største ulempen er ifølge Omdahl at tilbudet er begrenset. Spesielt når det kommer til storfilmer og nyheter på seriefronten.

- Jeg har hatt amerikansk Netflix-konto en stund, og det føles litt som billighylla i DVD-butikken. Du får hverken tilgang til de ferskeste filmene eller siste sesong av de store seriene. Da er tilbudet i for eksempel Itunes langt mer oppdatert, men så er det også til en helt annen pris, sier han.

Stor konkurranse I løpet av måneden er det også ventet at seriegiganten HBO lanserer en strømmeløsning for det nordiske markedet. De kan slå i bordet med serier som «Game of Thrones», «Boardwalk Empire» og «The Wire», og nye episoder vil bli tilgjengelige få timer etter de sendes i USA.

Fra før har også de store kabel-tv-selskapene løsninger der kundene kan strømme innhold, og Telenor tilbyr den Netflix-lignende tjenesten Comoyo. I tillegg har NRK og TV2 velutviklede nett-tv-løsninger.

Omdahl sier at Netflix er en del av en gradvis endring av tv-mediet, men vil ikke kalle strømmetjenestene en tv-revolusjon.

- Sendeskjemaet vil overleve - Vi frigjør oss i stadig større grad fra kanalenes sendeskjemaer, og ønsker å velge innhold, tidspunkt, og på hvilken dings vi vil se tv og film.

- Spøker det for det tradisjonelle sendeskjemaet?

- Det er en utvikling, men jeg tror det kommer til å ta lang tid. De fleste ser for seg at strømmetjenestene og kanalenes sendeskjemaer vil leve parallelt i mange år. Folk kommer fortsatt til å benke seg ned med gullrekka på NRK når det sendes, sier Omdahl.

Netflix-sjefen:. Netflix-gründer Reed Hastings var i dag i Oslo for å lansere strømmetjenesten på det norske markedet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Netflix-sjefen:. Netflix-gründer Reed Hastings var i dag i Oslo for å lansere strømmetjenesten på det norske markedet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer