Dette fikk svenske seere til å rase

Programleder stakk dokke med saks på barne-tv.

(Dagbladet): Barneprogrammet «Philofix» på svenske SVT har fått svenske seere og barnepsykologer til å rase, etter at programlederen Rakel Wärmländer stakk i stykker en dokke med saks i beste sendetid. Det skriver svenske Expressen.

Programlederen tok fram en saks og klippet opp bakhodet, klippet ut øynene og stakk hull på magen til dokka. Se klippet over.
 
Tanken fra SVT sin side skal ha vært å vise barn hva de kan gjøre med gamle dokker de har blitt lei av. Hensikten med å stikke hull i dokka var for å fylle den med LED-lys, slik at den kunne fungere som en lampe.

Seerstorm Men det svenske tv-publikummet ser ikke ut til å likt denne lampe-idéen.

Svenske seere raste i sosiale medier og på SVTs offisielle Facebook-side, etter at klippet var sendt på tv.

- Det er helt usmakelig at dere viser dette på barnekanalen! Programmet Philofix har gått for langt. Totalmyrde en dokke? Sette lamper i øynene? Hva tenkte dere på? Hvordan tenkte dere?, skriver en rasende seer, ifølge Expressen.

Var det riktig av SVT å fjerne innslaget?
 Ja!
 Nei!
 Vet ikke.

Den svenske barnepsykologen Hanna Thermaenius reagerte også kraftig på programmet, og mener det var feil å sende det på tv.

- Det finnes ingen verdi i at barn skal bli redde for å se et slikt program. Det er vanlig at man bruker barneansikter i skrekkfilmer, nettopp fordi det påvirker vårt omsorgssystem. Når man da klipper, hugger og drar i et barneansikt på denne måten er det ubehagelig og skremmende for både barn og voksne, sier hun til svenske Aftonbladet.

Trekker programmet SVT har nå lagt ut en offisiell beklagelse på sin Facebookside.

- Deres tilbakemeldinger er viktige for oss (...) Programmet burde aldri vært sendt og er nå tatt bort fra SVT Play og Barnkanalen.se for å klippes på nytt. Vi ber alle barn og foreldre om unnskyldning for det som har hendt, skriver programansvarlig Kristina Colliander.

Prosjektleder for programmet, Frida Boëthius, beklager også programmet overfor Expressen og sier det aldri var meningen å skremme noen.

 NY LAMPE?: Slik ble dokka seende ut til slutt. Foto: SVT
NY LAMPE?: Slik ble dokka seende ut til slutt. Foto: SVT Vis mer

- Nei, jeg tenkte faktisk ikke sånn. Vi tenkte at dette var noe som skulle være morsomt for barna. Vi ville ikke skremme noen, sier hun til Expressen.

Hva mener du om klippet? Si din mening i kommentarfeltet.