VAR MED: Roald Amundsen hadde alltid med seg et norsk flagg på sine ekspedisjoner. Nå er ett av dem til salgs i London.
VAR MED: Roald Amundsen hadde alltid med seg et norsk flagg på sine ekspedisjoner. Nå er ett av dem til salgs i London.Vis mer

Dette flagget tilhørte Roald Amundsen

Selges nå i London.

(Dagbladet.no): 7. mai selger auksjonshuset Sotheby's i London det som vel kan karakteriseres som et norsk nasjonalklenodium: Et av flaggene som den norske polfareren Roald Amundsen hadde med på sine ekspedisjoner.

Det velrenommerte auksjonshuset regner ifølge sine hjemmesider med å få mellom 75 000 og 95 000 kroner for flagget.

Objektet har tidligere vært eid av Gustav S. Amundsen — Roald Amundsens nevø — som også har signert en lapp for å bevise flaggets autensitet.

Det er en av etterkommerne som selger flagget, ifølge Sotheby's.

Flagget er imidlertid ikke det eneste Roald Amundsen hadde med seg på sine ekspedisjoner. Også museet som holder til ved eiendommen Uranienborg er i besittelse av et tilsvarende flagg.

HILSER DET NORSKE FLAGGET: Roald Amundsen (1872-1928) og hans kompanjonger Oscar Wisting, Sverre Hassel og Helmer Hansen. Om det er flagget på bildet som nå skal selges, er uvisst. FOTO: SCANPIX/AFP
HILSER DET NORSKE FLAGGET: Roald Amundsen (1872-1928) og hans kompanjonger Oscar Wisting, Sverre Hassel og Helmer Hansen. Om det er flagget på bildet som nå skal selges, er uvisst. FOTO: SCANPIX/AFP Vis mer

- Vi har også et flagg, som er signert av Roald Amundsen selv. Amundsen signerte mange ting - fra fyrstikkesker til kniver - som han ga til samarbeidspartnere og velgjørere, forteller Frammuseets direktør Geir Kløver til Dagbladet.no.

Amundsen-flagget er for øvrig ikke det eneste norske objektet Sotheby's legger under hammeren den nærmeste tida.

5. mai selger nemlig auksjonshuset i New York et maleri av Edvard Munch titulert «Rowboats at Åsgårdstrand». Maleriet har tidligere vært i hendene til en privat samler, og utropspris er 12 millioner norske kroner.

TIL SALGS: Dette Munch-maleriet har utropspris på drøyt 12 millioner kroner. FOTO: SOTHEBYS.
TIL SALGS: Dette Munch-maleriet har utropspris på drøyt 12 millioner kroner. FOTO: SOTHEBYS. Vis mer