- Dette forslaget bør legges på gravhaugen sammen med CD-en

Ikke alle synes det er en god idé å redde norsk film med avgift på datatrafikk.

NEI TIL SKATT PÅ INTERNETT: Tord Hustveit, leder i Unge Venstre, synes det er en dårlig idé å pålegge datatrafikk via bredbånd og mobil en ekstraskatt for å subsidiere norsk film. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
NEI TIL SKATT PÅ INTERNETT: Tord Hustveit, leder i Unge Venstre, synes det er en dårlig idé å pålegge datatrafikk via bredbånd og mobil en ekstraskatt for å subsidiere norsk film. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norske filmprodusenter vil avgiftsbelegge bredbåndet din for å kompensere for fallende inntekter fra DVD-salg. Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann Arild Grande stiller seg i dagens Dagbladet bak forslaget.

Grande vil ta initiativ til en bred politisk avtale for å sikre norsk film og mener telekombransjen, som tjener penger på at folk streamer audiovisuelt innhold, må bidra til at det fortsatt blir laget norsk innhold å streame. Han møter allerede motstand på Stortinget.

Ikke fremtidsrettet - Høyre mener skatt på internett for å gi penger til norsk film er en særdeles dårlig ide. Det virker for tiden som hele Aps mediepolitikk er tuftet på å legge avgift på det som går bra og fjerne avgifter på det som går dårlig. Det er ikke særlig fremtidsrettet politikk og er med på å uthule hele avgiftssystemet i Norge, sier Høyres mediepolitiske talsmann Kårstein Eidem Løvaas til Dagbladet.

- Det vi ser her er god gammeldags AP-politikk, avgifter og subsidier skal redde bransjer som er nødt til å omstille seg. Det er en konserverende tankegang.  Dessuten blir det en avgift som alle må betale, enten de velger å se film eller ikke. Skatt på internett er åpenbart fristende for AP, men noe Høyre tar avstand fra, sier han.

Bør legges på gravhaugen med CD-en Også Unge Venstres leder Tord Hustveit sier at en avgift på datatrafikk er en dårlig idé.

- Det er viktig med en norsk filmindustri, men den må finansieres over statsbudsjettet som andre gode formål. At en bransje leverer et godt produkt mange bruker er ikke et argument for å ilegge en avgift. Dette forslaget vil gjøre det dyrere å bruke nettet og kunne ekskludere enkelte fra nettet. Det bør legges på gravhaugen sammen med kompaktdisken, sier Hustveit.

- Stadig flere oppgaver løses i dag på nett og det er med på å gjøre folks hverdag lettere. Det er en utvikling vi burde applaudere, ikke avgiftsbelegge, sier Hustveit, som ikke er overrasket over Arbeiderpartiets forslag.

Selger bredbånd for 6 milliarder - Det er tross alt det eneste partiet som ivret for å innføre datalagringsdirektivet og de som ga private rett til å sjekke hva vi gjør på nett ved å innføre åndsverksloven. Det er ikke nytt at de kommer med forslag som griper inn i folks netthverdag, sier Hustveit.

I Frankrike er en liknende avgift allerede etablert, og i Danmark diskuteres det i kjølvannet av den parlamentariske filmavtalen som kom på plass i sommer, og som gir den danske filmbransjen ekstra bevilgninger de neste fire åra for å avhjelpe overgangen fra fysiske formater til online distribusjon.

Filmbransjens store hodepine er at inntektene fra DVD- og Bluray-salg har falt kraftig, og trolig når null om fire år. Slike disker er pålagt en avgift som går tilbake til filmprodusentene. Inntektene filmskaperne får fra streaming, er langt lavere.

Samtidig selger telekombransjen fast bredbåndstilgang for 6 milliarder, og mobiltrafikk (inkludert tale og sms) for nærmere 19 milliarder i året, ifølge Post- og teletilsynet. Store deler - kanskje mesteparten - av datatrafikken går til å streame film, serier og spill.

Helt feil Bransjens interesseorganisasjon påpeker imidlertid at det pågår en stor diskusjon om hvordan framtidas infrastruktur for datatrafikk skal finansieres. Torgeir Waterhouse i IKT Norge sammenlikner forslaget med et pålegg om å la drosjene subsidiere utesteder med dårlig inntjening.

- Det er sikkert ikke få næringer som gjerne skulle ønske seg en særskatt på andres produkter for å finansiere sin egen drift. Men å ha  internett er i dag et premiss for fullverdig deltakelse i samfunnet, og det blir helt feil å tvinge folk til å være med på å finansiere norsk film for å komme seg på nett, mener han.

MOTSTANDER: Kårstein Eidem Løvaas i Høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MOTSTANDER: Kårstein Eidem Løvaas i Høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer