- Dette forstår jeg ikke!

- Reproduksjon er en fantastisk måte å spre kunst til folket på! sier Vebjørn Sand. Det selges fortsatt reproduksjoner fra hans Galleri Sand, uten at de to bildene Dagbladet har med til hans atelier, stammer derfra.

Kjøpte Vebjørn Sand-«litografi» på kjøpesenter: Ført bak lyset

- Nei! Disse stammer ikke fra vårt galleri. Vi har klistremerker med «reproduksjon» bak på bildene som selges i galleriet vårt, sier Vebjørn Sand.

Motivet, «Isdronningen», fins også på et bilde i hans atelier, i identisk ramme og med samme type passepartout.

- Bildene vi har med, og ytterligere to til, er kjøpt på en utstilling i et kjøpesenter i Vestfold av en selvstendig næringsdrivende selger. Ei pakke med tre bilder kostet 1995 kroner. Selger skal ha opplyst at bildene var litografier?

- Jeg vil ikke forholde meg til løse påstander. Dette har uansett ikke noe med mitt galleri å gjøre. Disse menneskene må jo stå fram, svarer Sand.

Han fastslår at det er reproduksjoner av hans malerier, og langt fra grafikk.

- Det er veldig sunt for hele bransjen at det fokuseres på svindelen rundt grafikk for tida. Da blir både gallerister, publikum og kunstnere mer skjerpet, sier Sand.

Han stiller seg uforstående til at noen skal ha solgt hans reproduksjoner som original kunst.

- Dette forstår jeg ikke noe av. I Galleri Sand har vi vært opptatt av å opplyse om ulike teknikker og av å formidle kunst. Dette har aldri vært solgt som original kunst! Ikke fra Galleri Sand! Vi er en familiebedrift og skal leve av dette. Det ville vært helt ødeleggende for bedriften, og for meg, om dette ble solgt som originaler. Dette er ikke noe jeg har kjennskap til, sier en opprørt Sand.

- Det går på din troverdighet løs når selgere ikke opplyser om at det er reproduksjoner de selger.

- Enkelte ting ligger utenfor min kontroll, men når jeg kommer over noe som ikke er som det skal være, så stopper jeg det.

- Er det et problem for deg at de du samarbeider med, under salg opptrer på en måte som sverter ditt navn?

- Jeg har alltid valgt å stole på folk og har aldri bedt noen selge reproduksjoner av mine bilder som original grafikk. Hvis det er noen uredelige sjeler som selger bildene som originaler, så er det uten min viten.

TILLIT: - Jeg er avhengig av å ha tillit hos blant annet næringslivet for å kunne gjennomføre prosjektene mine. Jeg ville aldri selge reproduksjoner som original kunst, sier Vebjørn Sand. Her med bildet Dagbladet hadde med, og versjonen av «Isdronningen» som lå i hans atelier. Rammene var identiske, motivet identisk og de var identisk montert.Foto: TORE SANDBERG