HAR DU RÅD?: Magentafrimerket kan bli solgt for så mye som 120 millioner kroner. Foto: AP/Sotheby`s Auction House.
HAR DU RÅD?: Magentafrimerket kan bli solgt for så mye som 120 millioner kroner. Foto: AP/Sotheby`s Auction House.Vis mer

Dette frimerket kan bli verdens dyreste

- Vi forventer mellom 60 og 120 millioner

(Dagbladet): Om du sitter på en stor formue og ønsker å jazze opp frimerkesamlingen din, bør du ta turen til New York den 17. juni. Da skal auksjonshuset Sothebys holde en frimerkeauskjon, og juvelen blant frimerkene er ventet å gå for mellom 60 og 120 millioner norske kroner. Det skriver det amerikaske nyhetsstedet Huffington Post.

Tre ganger verdens dyreste. Frimerket heter British Guiana 1c magenta, men blant kjennere kalles det bare magentafrimerket. Det er av mange regnet å være verdens mest kjente frimerke.

Frimerket ble utgitt i et begrenset opplag i British Guiana, en tidligere Nederlandsk koloni i Sør-Amerika som i dag er selvstedig og heter Guyana. Frimerket kom ut i 1856, og bare et eneste eksemplar er idag kjent. Det skal nå under auksjons-hammeren i New York.

Tre ganger tidligere har frimerket satt auksjons-rekord for verdens dyrekste frimerke.

- Du kommer ikke til å finne noe som er mer sjeldent,» sier Allen Kane, direktør ved Smithsonian nasjonale post-museum, og legger til:

- Det er et frimerke verdens frimerkesamlere har lengtet etter å få se.

Svenskene har rekorden. Et svensk frimerke fra 1855 er per i dag verdens dyretste frimerke. Det gikk for ca 14 millioner kroner i 1996.

- Dette er supersterjnen i frimerkeverdenen, sier David Redden, Sotheby's formann for bøker og manuskripter til det amerikanske nyhetsstedet.

Frimerket vil reise til både London og Hong Kong før det går under hammeren i juni.

- Jeg har tilbragt hele mitt arbeidsliv hos Sotheby's, men før jeg visste noe som helst all den fantstsiek kunsten som finnes i verden, før jeg hadde hørt om Mona Lisa og før jeg hadde sett Chartres katedralen, hadde jeg hørt om British Guiana (magentafrimerket). Som liten var jeg frimerkesalmer, og magentafrimerket var et fullstedig magisk objekt for meg, sier Redden.

VERDENS MEST KJENTE: En medarbeider ved Sotheby's galleri i New York peker på magentafrimerket. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz
VERDENS MEST KJENTE: En medarbeider ved Sotheby's galleri i New York peker på magentafrimerket. Foto: REUTERS/Eduardo Munoz Vis mer