Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK-streiken

Dette går du glipp av under NRK-streiken

- Blir ikke 17. mai-sending som planlagt, sier kringkastingssjefen.

17. MAI: 17. mai-sendingene blir rammet, bekrefter NRK i en pressekonferanse tirsdag. Som et absolutt minimum vil NRK sende arkivbilder fra tidligere 17. mai-tog, opplyser Marius Lillelien, som er fungerende mediedirektør i NRK. Foto: NTB scanpix
17. MAI: 17. mai-sendingene blir rammet, bekrefter NRK i en pressekonferanse tirsdag. Som et absolutt minimum vil NRK sende arkivbilder fra tidligere 17. mai-tog, opplyser Marius Lillelien, som er fungerende mediedirektør i NRK. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Journalistlag varslet i dag at de tar ut 1700 av sine medlemmer hos NRK i streik. Kort tid etter at forhandlingsbruddet var et faktum, møtte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, pressen i NRKs lokaler på Marienlyst.

Vedtaket om å ta ut alle medlemmer i streik fra klokka 13.00 tirsdag fattet landsstyret i Norsk Journalistlag tirsdag morgen. Det bekrefter Norsk Journalistlag i en pressemelding.

Samtidig kom LO Stat til enighet med NRK for sine medlemmer, og vil dermed ikke ta sine 613 medlemmer ut i streik.

- Publikum vil merke dette

- Publikum vil merke dette i sterk grad. Det er åpenbart at når 1700 kompetente medarbeidere som bidrar til innhold hver dag tas ut i streik, vil det bety et mye dårligere tilbud enn det publikum bør og skal forvente av NRK. Det er jeg oppriktig lei meg for, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

- NRK blir et minimumstilbud basert på byråstoff. Det blir langt mindre omfattende enn hva det vanligvis pleier å være, sier Marius Lillelien, som er fungerende mediedirektør hos NRK.

Han opplyser om at NRK kommer til å ha et tilbud på tv, men at dette vil bestå av forhåndsproduserte programmer og korte nyhetsoppdateringer på ett minutt basert på byråstoff, som skal lages av ledere eller journalister som ikke er organisert.

Drama og underholdning og programmer som er laget av andre kommer til å gå som normalt, men hele NRK kommer til å bli rammet og alle nyhetsprogram kommer til å gå ut, opplyser Lillelien.

På radio vil det til å være musikkstrømming tilpasset de forskjellige kanalene, samt radioprogrammer som er produsert av andre enn NRK-journalister som er organisert i NJ.

- Ikke 17. mai som planlagt

- Det er ikke sånn at vi tror det er mulig å opprettholde et tilstrekkelig godt tilbud, men derimot et minimum og forhåndsproduserte programmer. Det er fremdeles en del folk på jobb, men beklageligvis vil dette merkes, sier Eriksen.

- Det blir ikke en 17. mai-sending som det var planlagt, men at det blir bilder og overføringer fra noen steder, det tror jeg, sier Marius Lillelien, men presiserer at det ikke blir svarte skjermer heller.

- Det er to muligheter: enten blir det arkivbilder fra tidligere 17. mai-tog, det er et absolutt minimum. Eller så kan det hende vi kan klare å få til livebilder fra tog rundt omkring i landet også i år, men da uten mange av de programlederne som er satt opp, sier Lillelien.

- Vi må se på hva som er mulig. Det blir nok noen livesendinger på 17. mai, men det blir innenfor regelverket, legger kringkastingssjef Eriksen til.

NRK-STREIK: NRKs kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte pressen til pressekonferanse få minutter etter at 1700 NRK-ansatte gikk ut i streik. Foto: John T. Pedersen
NRK-STREIK: NRKs kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte pressen til pressekonferanse få minutter etter at 1700 NRK-ansatte gikk ut i streik. Foto: John T. Pedersen Vis mer

NRK kan foreløpig ikke si noe om hvilke konkrete program som ryker. Prinsebryllupet mellom prins Harry og Meghan Markle neste uke kan se ut til at fremdeles skal sendes, men muligens uten kommentatorer.

- Det er jo ikke kongefamilien i England som streiker, så den vil bli sendt i sin helhet, kanskje uten kommentarer. Men jeg må ta alle forbehold, sier kringkastingssjefen.

Startet 13.00

En 30 sekunder lang Dagsnytt-sending klokka 13 markerte starten på streiken for medlemmene av Norsk Journalistlag i NRK.

Uten å annonsere ut nyhetsbulletengen, og uten å lese opp andre nyheter enn at NJ-journalistene i NRK har gått ut i streik, markerte Dagsnytt-avvikleren starten på streiken blant 1.700 medlemmer av journalistlaget i statskanalen.

- Her er Dagsnytt klokka 13. Det er nå journaliststreik i NRK. 1.700 medlemmer av Norsk Journalistlag i NRK går ut i streik nå klokka 13.01, fordi det er brudd i meklingen mellom Norsk Journalistlag og arbeidsgiver NRK, innledet nyhetsoppleseren.

Hun fortsatte med å opplyse at ingen medlemmer av Norsk Journalistlag i NRK vil lage sendinger på radio, TV eller oppdatere NRK.no «så lenge streiken varer».

STREIKER: Programleder i Dagsnytt 18, Fredrik Solvang, er en av de 1700 NRK-ansatte som tirsdag gikk ut i streik. Foto: Privat
STREIKER: Programleder i Dagsnytt 18, Fredrik Solvang, er en av de 1700 NRK-ansatte som tirsdag gikk ut i streik. Foto: Privat Vis mer

Deretter ble det helt stille. Rett før Dagsnytt rundet P1s Norgesglasset-programleder Pål Plassen av sin sending med ordene «vi høres når vi høres».

Da Norgesglassets sendeflate skulle overta etter Dagsnytt og distriktsnyheter, var det kun musikk avbrutt av en melding om streiken som strømmet ut av høyttalerne.

- Synd for publikum

Programleder i «Dagsnytt 18», Fredrik Solvang, er blant de 1700 NRK-journalistene som nå er gått ut i streik. Han møtte sammen med kollegene i går opp til streikemøte ved Sentrum Scene i Oslo.

- Jeg synes det er kjedelig at vi ikke får lagd de programmene vi skal. Det er faktisk mye morsommere å jobbe enn å streike. Det er veldig synd for publikum, for NRKs brukere, at de ikke får de programmene og tilbudene de er vant til, og har krav på. Dette viser hvor viktig denne streiken faktisk er for oss som til daglig er opptatt av å levere det aller beste vi kan, sier han.

- Dette er faktisk en årelang og viktig kamp. Det er feil og urettferdig at NRKs journalister i snitt skal tjene 110 000 kroner mindre enn andre journalister det er rimelig å sammenlikne seg med. Med det tilbudet som NRK har lagt på bordet så vil det gapet bare øke. Det mener vi er feil, sier Solvang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!