KOMMENTARER

Borgerlig kaos:

Dette går ikke lenger, Erna

«Nye ideer» er blitt gamle, og «bedre løsninger» var ikke så populære likevel. Høyre står i stampe, men har etter forholdene gode muligheter til å få fart på sakene igjen.

Høyre klør seg i hodet: Høyre gjorde et dårlig valg og sliter med regjeringsprosjektet. Hva nå, Erna Solberg? Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Høyre klør seg i hodet: Høyre gjorde et dårlig valg og sliter med regjeringsprosjektet. Hva nå, Erna Solberg? Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Valgnatta ble en skikkelig skrell for Høyre. Statsminister Erna Solbergs mål om å gjenvinne makta i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø falt i grus. For første gang i historien står partiet uten makt i de fire største byene.

Oppslutningen er ingen krise, men jeg vil tro partiets hær av kommunikasjonsfolk og spinndoktorer er glad den ble 20,1 %, og ikke 19,9 %. Men uansett hvordan de spinner det: Tilbakegangen på 3,1 prosentpoeng er markant. Bare Arbeiderpartiet faller mer. Samlet fikk den borgerlige blokken bare 36,3 prosents oppslutning - en tilbakegang på over sju prosentpoeng fra 2015.

Høyrevinden ser ut til å ha stilnet. Det er et dårlig værtegn bare to år før neste stortingsvalg, til tross for at ingen forventer av Solberg at hun skal vinne for tredje gang på rad. Det vil være å naturstridig i moderne norsk politikk.

Men fornyelsen av partiet må likevel få fart på seg. Strategene må tenke lenger enn 2021, og pessimistene i Høyre ser trolig med skrekk og gru på Arbeiderpartiets ørkenvandring etter åtte år med regjeringsmakt. Solbergs prosjekt har vært en suksess. Nå må de plukke en ny vinner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer