Dette går ikke så greit

Kulturlivet trenger ingen gallionsfigur akkurat nå. Kulturlivet trenger løsninger.

SOMMEREN 2020: Kulturminister Abid Raja forlenger forbudet mot større arrangementer. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det blåser i sveisen til Abid Raja. Kulturlivet og opposisjonen er ikke redde for å ta bladet fra munnen, og nå opplever de kulturministeren som handlingslammet og usynlig, sier de. Ikke usynlig i avisspaltene og på tv, selvfølgelig. Der er han som vanlig både høyt og lavt. Men usynlig i det politiske maktspillet der kampen om krisemilliardene uten tvil er hard, og usynlig som kulturbransjens samlende leder i en svært krevende tid.

Kritikken mot Raja kan kokes ned til følgende punkter:

1. Krisepakken på 300 millioner er for svak. Ordningen, som er ment å skulle kompensere for billettsalg og merutgifter som følge av arrangementsavlysninger, inneholder ikke nok penger. Da søknadsfristen gikk ut denne uka ble det kjapt klart at summen var for liten. Det var kommet inn 509 søknader på til sammen 359 millioner kroner, ifølge Aftenposten. I tillegg er det mange som faller utenfor ordningen. Og viktigst av alt: Den gjelder bare for tap av inntekter i mars og april. Kulturlivets corona-krise kommer til å vare i uoverskuelig tid framover.

2. Festival-Norge mangler svar. Hva skjer med Festival-Norge i sommer? Det er lite som tyder på at musikkfestivaler og spel kan dure fram som vanlig. Men for å kunne utløse den viktige force majeur-klausulen, som gjør kontraktene ugyldige, må det være et forbud mot konserter. Her hevder Raja å være prisgitt vurderinger fra helsemyndighetene og resten av regjeringen. Han har også varslet at beslutningen kommer seinest 1. mai. Det er strengt tatt ikke lenge til nå, men i mellomtida tvinner arrangørene tommeltotter mens pengene renner ut. (Oppdatering: Denne kommentaren ble skrevet fredag 24.4. Lørdag 25.04 klokka 13:00 ble det avklart at forbudet mot arrangementer med opp til 500 personer blir forlenget fram til 2. september. Hva som skjer med arrangementer med under 500 personer vil avgjøres torsdag.)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer