Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dette gigantanlegget skal lage ny godlyd i Colosseum kino

16 subwoofere og samme lyd i alle seter.

FØRST I VERDEN: Administrerende direktør Geir Bergkastet i Oslo Kino er først i verden med det nye CinemArray-systemet, som skal gi ny og bedre lyd i Colosseum 1. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
FØRST I VERDEN: Administrerende direktør Geir Bergkastet i Oslo Kino er først i verden med det nye CinemArray-systemet, som skal gi ny og bedre lyd i Colosseum 1. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

||| Når ungjentene hyler til under «The Twilight Saga - New Moon» på Colosseum førstkommende tirsdag, er de neppe klar over at de er med på en liten kinohistorisk begivenhet.

Bak det 20 meter brede lerretet er det premiere for et nytt høyttalersystem ingen kinoer har maken til.

I disse dager bytter Oslo Kino ut høyttalersystemet og blir først i verden med CinemArray, et lydsystem som skal gi mer presis og balansert lydgjengivelse uansett hvor du sitter i salen. Systemet er en kombinasjon av et konvensjonalt kinoanlegg og teknologi som til nå har vært brukt i PA-anlegg i konsertsaler og arenaer.

Ikke bygget for lyd
Colosseum 1 er en av verdens mest spektakulære kinosaler. Men selv om salen er verdens største THX-sertifiserte kinosal, er lyden i det gigantiske rommet et problem. Den høye kuppelen og de buede, udempede veggene sender lyden i alle himmelretninger.

- Lyden har forbedringspotensiale, ja. Salen er jo ikke egentlig bygget for lyd, og man kan oppleve forvrengning og reflektert lyd, innrømmer direktør Geir Bergkastet i Oslo Kino.

Først i verden
Men det forsikrer altså Oslo Kino at det nå blir slutt på. CinemArray-systemet fra den nederlandske high end-produsenten Alcons baserer seg på såkalte line array-høyttalere for å gjengi den helt avgjørende dialoglyden - den samme jobben en senterhøytaler gjør i et hjemmkinoanlegg.

Der det gamle anlegget i Colosseum 1 gjorde denne jobben ved hjel av én hornhøyttaler, er det nå mange mindre høytalerelemenyer med bånddiskanter som er montert i linje på et buet, fleksiblet oppheng, slik at hver høyttalerenhet kan rettes inn mot et bestemt punkt i salen og lyden projiseres mer presist i rommet.

Samme lyd i alle seter
Resultat skal bli en mer presis, balansert og naturtro lydgjengivelse der forsinkelseteknologi sørger for at lyden treffer alle seter i salen nøyaktig samtidig, og med samme stryke.

- Det er morsomt å være i front. Colosseum 1 er en kjent kinosal internt i bransjen, også internasjonalt. Så dette er et prestisjeprosjekt, sier Bergkastet til Dagbladet.

Kinoteknisk fagleder Dan Fuhledorff i Unique Cinema Systems, som installerer anlegget, forteller at det gamle anlegget slet tungt.

- Vi måtte stadig skifte elementer og drivere som gikk. Man kunne høre at anlegget låt anstrengt, at det jobbet mot sitt ytterpunkt.

Ikke høyere lyd

Sarte sjeler trenger ikke bekymre seg for at lyden skal bli høyere eller brumlebassen mer påtrengende med det nye anlegget.

- Tvert imot. Det var forvrengningene fra det gamle anlegget som enkelte kunne oppleve som for høy lyd, forsikrer Bergkastet.

Men det skal ikke skorte på dypabassen, heller. Det nye anlegget dobler antall subwoofere, til 16 18-tommers elementer som drives av et forsterkerrigg med Alcons ALC-4-moduler på til sammen 20000 watt, plassert rett bak høyttalerne for kortest mulig kabling.

Men selv med det nye anlegget blir det nok ikke Colosseum som stikker av med prisen for best kinolyd i byen. Til det er selve rommet for uegnet. Den aller beste lyden finner man i sal lenger øst, mener Fuhledorff:

-Det er nok Ringen 2 som har best lyd i Norge nå. Det er også veldig god lyd i Asker, Drammen og Larvik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media