NØYTRALT BILDE: Dette bildet avslører ikke hvem som er død i Game of Thrones, men om du leser videre kan du møte på noen overralskelser. Foto: HBO
NØYTRALT BILDE: Dette bildet avslører ikke hvem som er død i Game of Thrones, men om du leser videre kan du møte på noen overralskelser. Foto: HBOVis mer

Dette gjør de «døde» Game of Thrones-skuespillerne nå

En har blitt Lady Chatterleys elsker, en annen spiller massemorder. NB: SPOILER!

(Dagbladet): 13. april er vi i gang igjen, med femte sesong av «Game of Trones». Mange nye karakterer skal presenteres, men det var også mange som forsvant i løpet av forrige sesong.

HBO-serien (for ikke å snakke om bøkene serien er basert på) har en lei tendens til å ta livet av viktige rollefigurer nesten i samme øyeblikk som du har lært deg å uttale navnene deres.

DER! «Game of Trones» har bydd på mange plutselige og overraskende dødsfall. Kong Joffreys (Jack Gleeson) er ikke blant de tristeste. Her sammen med Natalie Dormer (Margaery Tyrell) og Peter Dinklage (Tyrion) det skjebnesvangre øyeblikket. Foto: NTB SCANPIX / AP Photo/HBO, Macall B. Polay
DER! «Game of Trones» har bydd på mange plutselige og overraskende dødsfall. Kong Joffreys (Jack Gleeson) er ikke blant de tristeste. Her sammen med Natalie Dormer (Margaery Tyrell) og Peter Dinklage (Tyrion) det skjebnesvangre øyeblikket. Foto: NTB SCANPIX / AP Photo/HBO, Macall B. Polay Vis mer

Skuespillerne har tidligere fortalt Dagbladet at de er livredde for å bli invitert på lunsj med produsentene, fordi det kan bety en kjip beskjed.

Men før alle benker seg foran skjermene og begynner å vedde om hvem som ryker først denne gangen, la oss bruke noen minutter til å minnes alle dem som har måttet forlate oss i løpet av de fire sesongene som har gått.

FRA FANTASYKONGE TIL DRØMMEPRINS: Richard Madden spiller mot Downton Abbey-stjerna Lily James i Disneys nyinnspilling av «Askepott».  Foto: NTB SCANPIX / EPA/ANDY RAIN
FRA FANTASYKONGE TIL DRØMMEPRINS: Richard Madden spiller mot Downton Abbey-stjerna Lily James i Disneys nyinnspilling av «Askepott». Foto: NTB SCANPIX / EPA/ANDY RAIN Vis mer

OBS! OBS! SPOILER ALERT! (Det skjønte du vel?)

Her har du oversikten over hva skuespillerne bak Robb, Joffrey, Drogo, Talisa og mange av de andre har drevet med siden de trådte ut av fantasyuniverset.

KJENNER DU HAM IGJEN? Jason Momoa, aka Khal Drogo i «Game of Thrones», poserer som sin rollefigur i tv-serien «The Red Road». Litt blidere, og litt mer påkledd her. Foto: NTB SCANPIX / Victoria Will/Invision/AP
KJENNER DU HAM IGJEN? Jason Momoa, aka Khal Drogo i «Game of Thrones», poserer som sin rollefigur i tv-serien «The Red Road». Litt blidere, og litt mer påkledd her. Foto: NTB SCANPIX / Victoria Will/Invision/AP Vis mer

Lista er selvsagt ikke komplett, til det er det altfor mange å holde styr på.

Robb Stark Den unge kongen av nord, som ble drept i den mye omtalte Red Wedding-massakren, ble spilt av Richard Madden (28). Han kan du se på kino i disse dager, som selve drømmeprinsen i Disneys nyinnspilling av «Askepott». For øyeblikket er han i gang med å spille inn «Lady Chatterley's lover», der han spiller ladyens unge elsker Oliver Mellors. Han har også hatt en rolle i miniserien «Klondike», og i filmen «Bastille Day», som ennå ikke har kommet på kino.

Talisa Stark Oona Chaplin, som for øvrig er barnebarnet til Charlie Chaplin, spilte Robbs kone Talisa (Jane i bøkene). Hun ble også drept i The Red Wedding. Siden har hun blant annet vært å se i tv-serien «The Crimson Field» («Krigens englar» på NRK), om et feltsykehus i Nord-Frankrike under første verdenskrig. Der hadde hun hovedrollen som Kitty Trevelyan. Hun har også hatt en hovedrolle i dramaserien «Dates» og i thrillerfilmen «Purgatorio», samt mindre roller i filmene «Aloft», «What if», «The Longest Ride». Og i fjor dukket hun opp i julespesialen til kult-serien «Black Mirror». Nå holder hun på med filmen «Project Lazarus».

Ned Stark Faren til Robb var en slags hovedperson i serien, inntil han ble halshugget på slutten av første sesong. Han ble spilt av Sean Bean, en av de mest erfarne skuespillerne i «Game of Thrones», med blant annet «Ringenes Herre» og «Troja» på cv'en. Etter halshuggingen har han blant annet spilt kongen i Snøhvit-filmen «Lille speil på veggen der», samt «Silent Hill: Revelation 3D» og «Jupiter Ascending» med Mila Kunis, som ennå ikke har kommet på kino. Han har også spilt i tv-serier som «Missing», «Legends» og «The Frankenstein Chronicles».

Renly Baratheon Den homofile broren til Robert Baratheon utropte seg selv til konge etter brorens død, men ble selv drept på mystisk vis etter en disputt om jerntronen med den tredje broren. Gethin Anthony, som spilte Renly, har siden dukket opp i mindre filmer som «Copenhagen» og «Cloud Chamber». For øyeblikket spiller han rollen som massemorderen Charles Manson i tv-serien «Aquarius», om en politimann på 60-tallet som jakter på Manson-familien.

Oberyn «Red Viper» Martell Seerfavoritten Pedro Pascal fikk stå for seriens kanskje mest spektakulære dødsfall hittil, da han tapte duellen mot Gregor «The Mountain» Clegane i forrige sesong. Siden har han vært å se i flere andre tv-serier, som «Graceland», «The Mentalist» og «Narcos». Han har også spilt inn horror-komedien «Bloodsucking Bastards», og har blitt castet til en kommende film om byggingen av den kinesiske mur, sammen med blant andre Matt Damon og Willem Dafoe.

Joffrey Baratheon Færre tårer ble felt for den sosiopatiske barnekongen Joffrey, da han ble kvalt og døde i sitt eget bryllup. Jack Gleeson (22) hadde allerede rukket å spille i filmer som «Batman begins», «Reign of Fire» og «All Good Children» før han fikk rollen som en av de mest usympatiske og forhatte figurene i «Game of Thrones». Men etterpå har det vært helt stille. For to år siden sa han at han ville legge opp når han var ferdig med fantasyserien, fordi han trivdes dårlig med livsstilen som kjendisskuespiller. Han ville blant annet fokusere på filosofi-studiene sine ved Trinity College i Dublin istedet.

Ros Før Joffrey forsvant, rakk han å ta livet av prostituerte Ros, spilt av Esmé Bianco, mens han trente med det nye armbrøstet sitt. Ros er en rollefigur som ble oppfunnet av manusforfatterne bak tv-serien, og hun finnes ikke i bøkene. Men Bianco rakk å gjøre seg bemerket på skjermen før hun røk ut, og har siden gjentatt rollen sin i parodien «Gay of Thrones».

Viserys Targaryen Viserys, Daenerys stormannsgale og kontrollerende storebror, ble drept av en flytende «gullkrone» i første sesong. Harry Lloyd, som spilte ham, har blant annet hatt en rolle i Oscar-belønnede «The Theory of Everything» etterpå, samt i BBC-serien «Wolf Hall», basert på de historiske romanene til Hilary Mantel.

Khal Drogo Daenerys krigerske ektemann Khal Drogo forsvant ut av bildet nokså tidlig. Men skuespiller Jason Momoa (35), opprinnelig fra Honolulu, har siden spilt inn den ene actionfilmen etter den andre. Først «Conan barbaren» (2011) parallelt med «Game of Thrones». Deretter har han blant annet spilt mot Sylvester Stallone i «Bullet to the Head», og i «Road to Paloma», som han både regisserte, skrev manus til og spilte hovedrollen i. Han har også landet rollen som Aquaman i en serie med superheltfilmer. Den første, «Batman v. Superman: Dawn of Justice» kommer på kino neste år.

Lysa Arryn Mens vi snakker om spektakulære dødsfall: Lysa Arryn, spilt av Kate Dickie, fløy ut av Månedøren og «Game of Thrones» i forrige sesong. Parallellt med fantasyserien spilte hun inn filmer som «Filth» og «Prometheus», sammen med Noomi Rapace. Siden har det blitt roller i blant annet «The Silent Storm», «The Witch» og tv-serien «The Frankenstein Chronicles».

Ygritte Jon Snows kjæreste ble spilt av skotske Rose Leslie, som fra før av var mest kjent som stuepike i «Downton Abbey». Det siste året har hun også  spilt i tv-seriene «Utopia» og «The Great Fire», hatt hovedrollen i horror-filmen «Honeymoon», og spilt inn fantasyfilmen «The Last Witch Hunter» sammen med Vin Diesel og Elijah Wood. Den kommer på kino til høsten. Ifølge Svenska Dagbladet har hun også fått en rolle i en ny sesong av BBCs politiserie «Luther».

Irri Tromsø-jenta Amrita Acharia ble den første norske skuespilleren i serien, da hun fikk rollen som Daenerys slavejente Irri. Dessverre ble hun en av flere rollefigurer som måtte bøte med livet tidligere i serien enn i bøkene, da hun røk ut allerede i sesong to. Etterpå fikk Acharia hovedrollen i den norske filmen «Jeg er din». Hun har også spilt i filmene «Død Snø 2», «Camouflage», «Amar Akbar & Tony», og to filmer som ennå ikke har kommet på kino - «Welcome to Curiosity» og «Arrivals». For øyeblikket spiller hun inn sci-fi-filmen «Genesis», sammen med blant andre John Hannah.

Tywin Lannister Patriarken med steinansiktet, Tywin Lannister, ble drept av sin egen sønn i forrige sesong - mens han satt på do. Skuespiller Charles Dance har siden vært å se i både Morten Tyldums «The Imitation Game» og fantasyfilmen «Dracula Untold». Senere har han også blitt gjenforent med sin «Game of Thrones»-datter Lena Headey (Cersei) i Jane Austen-parodien «Pride and Prejudice and Zombies», som kommer på kino senere i år.

Shae Sibel Kekilli, som spilte Tyrions prostituerte kjæreste Shae, var fra før av mest kjent for den tyske filmen «Mot veggen» fra 2004. Den ble en stor suksess og sikret henne flere priser, og da kom det fram at hun også hadde spilt inn en serie med pornofilmer flere år tidligere. Hun har ikke rukket så mye etter at hun røk ut av «Game of Thrones» på tampen av siste sesong, men har blant annet spilt inn flere episoder i den tyske krimserien «Tatort», som hun dukket opp i allerede i 2010.

Jeor Mormont Lederen for The Night Watch ble drept av sine egne i forrige sesong. Skuespilleren James Cosmo, tidligere kjent fra blockbustere som «Braveheart», «Legenden om Narnia» og «Troja», har siden hatt mindre roller i en hel haug med filmer, stort sett thrillere og krim. Mange av dem er ennå ikke klare, som «The Legend of Barney Thomson», «Tomorrow» og «Monochrome».

SPEKTAKULÆRT DØDSFALL: Pedro Pascal, aka Oberyn Martell, røk ut i forrige sesong. Foto: HBO
SPEKTAKULÆRT DØDSFALL: Pedro Pascal, aka Oberyn Martell, røk ut i forrige sesong. Foto: HBO Vis mer
OGSÅ DØD: Ygritte, spilt av skotske Rose Leslie. Foto: HBO
OGSÅ DØD: Ygritte, spilt av skotske Rose Leslie. Foto: HBO Vis mer
HAN DREPTE HENNE: Tyrion (Peter Dinklage) og Shae (Sibel Kekilli). Foto: HBO
HAN DREPTE HENNE: Tyrion (Peter Dinklage) og Shae (Sibel Kekilli). Foto: HBO Vis mer
DREPT PÅ DO: Tywin Lannister, spilt av Charles Dance. Foto: HBO
DREPT PÅ DO: Tywin Lannister, spilt av Charles Dance. Foto: HBO Vis mer