EUROPA OG USA: Kygo har spilt på flere store festivaler i sommer. Her er han på Frequency- festivalen i St. Pölten i Østerrike 18.august, der han ifølge managementet spilte for 45 000 tilskuere. Foto: Johannes Lovund/Kygomusic
EUROPA OG USA: Kygo har spilt på flere store festivaler i sommer. Her er han på Frequency- festivalen i St. Pölten i Østerrike 18.august, der han ifølge managementet spilte for 45 000 tilskuere. Foto: Johannes Lovund/KygomusicVis mer

Dette gjør Kygo for å takle turnéjaget

- Jeg setter alltid helsa først, sier artisten.

Når du er en av verdens største artister, er det lite sommerferie å få. Denne sommeren har Kygo, eller Kyrre Gørvell-Dahll som han egentlig heter, besøkt de fleste verdenshjørner med «Kids in love»-turneen. Han har holdt store konserter i USA, hatt fast tilhold med konserter på Ushuaia Beach Hotel på Ibiza, og spilt på gigantfestivalen Sziget i Ungarn som samler over en halv million mennesker.

Nå er han tilbake på hjemlige trakter i helga. Lørdag 25. august spiller han på Bergenhus festning.

- Det kommer til å bli fantastisk! Det er ingenting som kan måle seg med å spille på hjemmebane, skriver Kygo i en epost til Dagbladet.

MED STJERNENE: Kygo sammen med manager Myles Shear og artist Shawn Mendes etter Sziget-festivalen i Budapest tidligere i august. Foto: Johannes Lovund/Kygomusic
MED STJERNENE: Kygo sammen med manager Myles Shear og artist Shawn Mendes etter Sziget-festivalen i Budapest tidligere i august. Foto: Johannes Lovund/Kygomusic Vis mer

- Krevende

Artisten forteller at han ofte har hektiske dager, men at det er definitivt mest gøy å leve det livet som han gjør i dag. Men i EDM-miljøet har det vært baksiden av turnélivet som har blitt trukket fram i det siste.

For knappe fire måneder siden døde artisten Avicii, bare 28 år gammel. Siden da er det blitt kjent hvordan verdensstjernen slet med angst, rus og dårlig helse.

Bransjen har også fått kritikk for å ikke verne godt nok om unge og ettertraktede artister som spiller konserter i ett. Selv sier Kygo dette om hvordan han opplever turnéjaget:

- Det er absolutt krevende, og mange som vil ha en bit. Teamet mitt hjelper til å skjerme meg, og er ganske bevisste på dette, skriver Kygo.

Han har flere tanker om hva musikkbransjen kan gjøre for å unngå at unge artister som Avicii sliter seg ut.

- Jeg tror kanskje det viktigste er å ha folk rundt seg som skjermer og passer på at det ikke blir for mye. I tillegg må man være bevisst på det selv, og si nei når det blir for mye. Ofte kan det være at unge artister føler at de må stille opp på alt. Et råd som jeg har fått er å sørge for at noen med erfaring og ikke bare ungdommer er med i teamet på turné, skriver Kygo.

- Hva gjør du for å unngå å bli utslitt?

- Jeg prøver å legge inn pauser i turneringen, og når det blir for mye så stopper jeg gjerne, selv om jeg går glipp av en eller annen mulighet for samarbeid som kunne vært bra. Jeg setter alltid helse først, så jeg prøver å passe på at jeg ikke sier ja til for mye. Heldigvis har tilbudene fortsatt å komme selv om jeg tar pauser!

- Vill reise

Etter at han slo gjennom i 2014, ble Kygo allerede i 2015 den artisten som raskest har nådd enorme én milliard avspillinger på Spotify. Siden har han blant annet hatt gigahits med artister som Selena Gomez og holdt en rekke konserter i Las Vegas. Tidligere i år ble han kåret til den 3. mest populære EDM-artisten i verden av Billboard,

- Det har jo vært en helt vill reise, og absolutt ikke noe jeg hadde forutsett!, skriver han.

MED BONO: Kygo sammen med Bono og Adam Clayton fra UD under en opptreden i Cannes. Foto: Johannes Lovund/Kygomusic
MED BONO: Kygo sammen med Bono og Adam Clayton fra UD under en opptreden i Cannes. Foto: Johannes Lovund/Kygomusic Vis mer

Han forteller at den første konserten han holdt i hjembyen, var på Uken ved NHH 2014 - en scene i en litt annen størrelsesorden enn de han spiller på nå.

- Jeg husket jeg var helt vilt nervøs og hadde bare opptrådt noen få ganger før, i Paris i januar 2014 og i Irland i februar. Men det gikk veldig bra, og folk sang med og koste seg, skriver Kygo.

Ikke fri siden april

Når han er på turné, går ofte hele dagen med til reising, og ingen dager er like. Men når hverdagen er tilbake, har også Kygo en vanlig rytme på dagene.

- Hvis jeg er hjemme, jobber jeg gjerne med musikk på kvelden og natten, så da sover jeg gjerne lenge dagen etter. Så prøver jeg gjerne å legge inn en treningsøkt på formiddagen. På kvelden henger jeg gjerne med venner eller kjæreste før det blir studiojobbing igjen, forteller Kygo.

Etter Bergenhus ser det ut som det blir en litt roligere periode for artisten, som også har flere turnédatoer booket i Asia og Australia i oktober.

- I år har jeg ikke hatt en frihelg siden mars/april, så jeg gleder meg til å det blir litt roligere i høst og vinter!