DEBATT

Debatt: Staten og vi

Dette gjør staten for deg!

En del av løsningen på dagens polariserte debattklima handler om å synliggjøre for hver enkelt hva staten gjør for dem.

SPONSET LEK: Du betaler 3040 kroner for barnehageplassen, men tenker du over at totalkostnaden for plassen er 20 500 kroner og at staten altså dekker 17 460 av disse – hver måned? spør artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
SPONSET LEK: Du betaler 3040 kroner for barnehageplassen, men tenker du over at totalkostnaden for plassen er 20 500 kroner og at staten altså dekker 17 460 av disse – hver måned? spør artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vinnerne i dagens politikk er de som klarer å overbevise den største gruppen om at de er misfornøyde. Senterpartiet henter sin misnøye i distriktene, Bompengepartiet henter den hos bilistene, Høyre hos de rike. Hvis man bare tenker seg godt nok om, finner alle noe å være misfornøyd med.

Å lykkes som politiker i dagens Norge, handler derfor om å kunne identifisere mulig misnøye, sette tøyler på den og styre den i ønsket retning. Og vi kan ikke klandre politikerne – ingen følelse er enklere å lokke fram enn følelsen av at noe kunne vært bedre og at det ikke er din feil at det har blitt sånn. Å piske opp misnøye er den enkleste veien til oppslutning, en E6 mot sikker stortingsplass.

Det første skrittet mot et mer fruktbart politisk ordskifte, vil være å få has på misnøyen som kveler all annen debatt. Det burde være mulig, ettersom vi tross alt har relativt mye å være fornøyde med her i landet. Vi ligger jevnlig i toppen av FNs levekårsundersøkelser, og om ikke alt er perfekt, bør vi kunne si oss fornøyd med noe.

I utlandet blir vi minnet på det rett som det er. «Så dyrt det er å gå til legen her!», sier ferierende nordmenn mellom cervezaene. Kostnaden på 850 kroner virker enorm, tenk, nesten tusen kroner, vi betaler jo bare 155 kroner hjemme. Innerst inne vet vi det jo, men vi glemmer det litt allikevel – de 155 kronene er ikke prisen på en legetime, det er bare din egenandel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer