LETT GJENKJENNELIG: Benedict Cumberbatch (til venstre) som Julian Assange og Daniel Bruhl som hans kollega Daniel Domscheit-Berg i Wikileaks-filmen, som spilles inn i Reykjavik og gjenskaper SKUP-konferansen i Tønsberg i 2010. Foto: Scanpix
LETT GJENKJENNELIG: Benedict Cumberbatch (til venstre) som Julian Assange og Daniel Bruhl som hans kollega Daniel Domscheit-Berg i Wikileaks-filmen, som spilles inn i Reykjavik og gjenskaper SKUP-konferansen i Tønsberg i 2010. Foto: ScanpixVis mer

Dette gjør Wikileaks-sjefen rasende

- Det er løgn etter løgn, sier Julian Assange om filmen om ham.

(Dagbladet): I går slapp filmstudioet Dreamworks det første bildet fra filmen «The Fifth Estate», som tar for seg Wikileaks og nettstedets kontroversielle leder Julian Assange (41).

I dag raser Assange selv mot filmen, som han har fått tak i manuset til.

- Det er et massepropaganda-angrep mot organisasjonen Wikileaks. Men ikke bare det, den er også et angrep mot Iran, sier Assange via videolink fra den equadorianske ambassaden i London, der han har sittet i diplomatisk asyl siden i sommer.

Filmen, der Benedict Cumberbatch fra «Sherlock» framstiller den australske hackeren, har ifølge Comoyo Filter planlagt kinopremiere ti USA 15. november.

Bensin på bålet Storbritannia ønsker å utlevere 41-åringen til Sverige, der han er tiltalt for seksuelle overgrep. Assange er kjent for å ha offentliggjort store mengder hemmeligstemplet materiale gjennom Wikileaks-siden.

Scener i «The Fifth Estate» skal vise iranske ingeniører i arbeid med å produsere atomvåpen. Dette hevder Assange er ren propaganda, og viser til at amerikansk etterretning ikke har slått fast at landet har et atomvåpenprogram.

- Det er løgn etter løgn. Alt vi ser, leser og hører er fabrikert for et formål, sier Assange om filmen, ifølge AP.

- Filmen heller bensin på bålet for å starte en krig mot Iran, hevder Wikileaks-sjefen.

Protesterte Det var Aftenposten som i fjor avslørte at Dreamworks jobbet med å filmatisere Wikileaks-historien. Det skjedde etter at studioet hadde kontaktet den norske journaliststiftelsen SKUP for å gjenskape deres konferanse i 2010, der Assange deltok.

Hans kommentarer til filmen om ham fant sted i et videomøte med studenter i Oxford, i forbindelse med utdelingen av de såkalte Sam Adams Awards, som går til personer som med fare for egne posisjoner lekker nyhetsverdig materiale. Assange har selv mottatt prisen.

Men etter at Wikileaks publiserte store mengder diplomatisk korrespondanse for to år siden, og Assange ble anklaget for voldtekt i Sverige, har hans status dalt betraktelig. Det var derfor svært kontroversielt at Oxford-universitetet slapp ham til.

Rundt 50 studenter skal ifølge The Guardian ha protestert mot videomøtet, og selv om de bare ble avfeid av Assange stilte flere studenter stilte kritiske spørsmål til Assanges holdning til den svenske tiltalen.

PROPAGANDA: Julian Assange selv har lest filmmanuset, og liker det svært dårlig. Foto: Scanpix
PROPAGANDA: Julian Assange selv har lest filmmanuset, og liker det svært dårlig. Foto: Scanpix Vis mer