Kong Harald:

Dette hadde han på utedoen

Lite annet er så tradisjonelt som det å ha bilde av de kongelige på utedoen, at heller ikke de kongelige selv har unnsluppet.

TRADISJON: Her er kong Harald avbildet på ski for å følge med de aktive under Ridderrennet på Beitostlølen i 1993.
Foto: Rune Petter Ness / NTB
TRADISJON: Her er kong Harald avbildet på ski for å følge med de aktive under Ridderrennet på Beitostlølen i 1993. Foto: Rune Petter Ness / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Onsdag utkom boka «Kongen forteller», som er skrevet av tidligere redaktør Harald Stanghelle.

Boka har blitt til som et resultat av en rekke samtaler med kong Harald (83) og inneholder flere små og artige detaljer fra kongens 83-år gamle liv.

I boka snakker blant annet kongen om sin opplevelse av noe av det kanskje mest tradisjonsrike vi har her til lands; nemlig at det henger bilder av de kongelige på utedoen.

Bilde av bestefaren

«Det er vel stort sett på do de henger. Det har jeg fått med meg», sier kongen om portrettene av seg og hans familie som henger av ham selv i norske hjem og hytter.

I boka kommer det fram at han ikke helt vet hva han skal si til denne tradisjonen, men at han antar at det her handler om kongefamilien som symbol, og ikke om seg selv som person.

«Jeg har ikke noe problem med det», konkluderer kongen i boka.

I dag er det mange som henger opp bilder av kongefamilien på hytter og utedoer av ren nostalgi. Tradisjonelt sett ble bildene begrunnet med at man tørket seg med aviser og ukeblader, men at eldre folk ikke ville bildet av de kongelige til akkurat dette formålet. Bilder av de kongelige var gjerne faste innslag i landets ukeblader.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer