Oslo 20130829. Bård Vegar Solhljell om lagring av personopplysninger i forsvarets arkiver. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Oslo 20130829. Bård Vegar Solhljell om lagring av personopplysninger i forsvarets arkiver. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Dette hadde jeg absolutt aldri trodd PST kunne gjøre

Bård Vegar Solhjell krever svar justisminister Anundsen etter PST-razzia hos filmskaper. - Ingen kommentar, svarer statsråden.

(Dagbladet): Sivilkledde tjenestemenn fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ransaket mandag kveld huset og bilen til filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen. 

Det bekrefter Rolfsen selv overfor Dagbladet.

En rekke eksperter på ytrings- og pressefrihet er opprørt over PSTs metodebruk, og sier til Dagbladet at dette «minner om land vi ikke vil sammenlikne oss med». 

Ny praksis fra PST? SV-topp Bård Vegar Solhjell forventer en redegjørelse fra PST.

- Dette hadde jeg absolutt aldri trodd. Vi må ha svar på hvorfor PST gikk til så dramatiske skritt, og jeg bekymra for at dette er en praksis vil kommer til å se mer av framover. Mener PST virkelig at dette er en akseptabel måte å gå fram på?

Imtiaz Rolfsen har siden januar ifjor jobbet med en dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain. Filmen var nær ferdigstillelse, og politiet konfiskerte filer som bevismateriale. 

Krever svar fra Anundsen Solhjell sier justisminister Anders Anundsen (Frp) nå må komme på banen.

- Han må be om en redegjørelse fra PST om metodebruken. Det kan være noe vi ikke vet her, men under normale omstendigheter er dette helt uakseptabelt. Det er så viktige spørsmål, nemlig om kunstnere, journalister og kilder kan være trygge på at ytringsfriheten virkelig gjelder i Norge, sier han.

PST har ikke besvart Dagbladets henvendelser tirsdag ettermiddag.

Justisminister Anders Anundsen vil ikke kommentere saken. 

- Justisdepartementet har ingen kommentar til denne enkeltsaken, som er under pågående etterforskning, sier Anundsen. 

INGEN KOMMENTAR: Anders Anundsen vil ikke si noe om PST-razziaen hos Imtiaz Rolfsen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
INGEN KOMMENTAR: Anders Anundsen vil ikke si noe om PST-razziaen hos Imtiaz Rolfsen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer