PROBLEM: Vi som samfunn har et strukturelt problem når vi tilsynelatende har en kollektiv aksept for at det er greit å ta en kvinne på puppene og komme unna med det, skriver Linda Krüger. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix 
PROBLEM: Vi som samfunn har et strukturelt problem når vi tilsynelatende har en kollektiv aksept for at det er greit å ta en kvinne på puppene og komme unna med det, skriver Linda Krüger. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

Dette handler ikke om deg

 Hva kan du gjøre i stedet for å bli en sint mann?

Meninger

At kommentarfeltene etter hvert ble fylt med mannfolk som gikk i defensiven etter mine uttalelser om menn som klår, og min oppfordring til kvinner som blir klådd på å dra til disse, var ikke særlig overraskende. At en lektor fra NTNU går i samme felle var kanskje mer uventet. Han spør: Kan menn også slå, om de blir klådd på?

Jeg har presisert at jeg ikke oppfordrer til vold. Jeg har vært tydelig på at selvforsvar og nødverge er noe helt annet. Jeg har forklart at mitt poeng med hele denne diskusjonen er at vi som samfunn har et strukturelt problem når vi tilsynelatende har en kollektiv aksept for at det er greit å ta en kvinne på puppene og komme unna med det. Dette går til sjuende og sist helt ned på individnivå, og det vil det fortsette å gjøre til vi som samfunn og individer tar ordentlig grep.

Så mitt svar på lektor Drevland sitt spørsmål er følgende: Hvis du som mann blir holdt fast, blir trykket opp mot en vegg, får hendene låst mens en kvinne prøver å kysse deg samtidig som du får ei hånd opp i skrittet og ikke kommer deg løs eller opplever det som truende og føler deg fysisk underlegen- så var så god, slå deg løs. Da er det snakk om nødverge. Det er dét dette handler om, i en sak som dreier seg om kvinner. Ikke om menn som syter seg til at dette handler om dem i like stor grad. La meg skuffe deg, Drevland, det gjør faktisk ikke det.

Avslutter med å gjengi noe av hva Sven Melander sier: «Det er vel for faen vi som er problemet. Det er jo vi som er menn. Vi som må se oss omkring å tenke på hva vi kan gjøre. Hvordan vi kan oppdra våre gutter til å bli noe annet enn dette.»

Jeg foreslår at lektor Drevland gjør nettopp dét. Hva kan du gjøre istedenfor å bli en sint mann?