Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dette handler om tilgjengelige helsetjenester for kvinner - ikke om jobben til fastlegen

Kjære fastleger, vi ønsker et godt tverrfaglig samarbeid.

VIL STYRKE TJENESTEN: Vi kan trykt fastslå at jordmorfaget har sin historie og tradisjon, skriver Ingvill Dalseg, politiker og jordmor. Illustrasjonsfoto: Iryna Inshyna / Shutterstock / NTB scanpi
VIL STYRKE TJENESTEN: Vi kan trykt fastslå at jordmorfaget har sin historie og tradisjon, skriver Ingvill Dalseg, politiker og jordmor. Illustrasjonsfoto: Iryna Inshyna / Shutterstock / NTB scanpi Vis mer
Meninger

Som Høyrekvinne er jeg glad for vedtaket Høyres landsmøte gjorde sist helg. Høyre vedtok å styrke jordmortjenesten i kommunene blant annet ved å gi jordmødre et større ansvar for å sikre kvinner en god helse. Jordmødre kan gjennom mer ansvar for svangerskapskontroller, prevensjons- og familierådgivning, helsekontroller og prøvetaking bidra til dette. Det bør også vurderes om jordmor bør ha utvidede rettigheter i sin praksis.

Dette handler om tilgjengelige helsetjenester for kvinner – ikke om jobben til fastlegen. Legene skal ikke være redd for jobbene sine og heller ikke tilbudet til kvinner, slik jeg ser det.

Historisk har norsk «kvinnehelse» beveget seg fra fødsel med hjelpekone som bisto kvinnen hjemme på gårdene, til dagens sentraliserte og høyteknologisk sykehusfødsel, oppfølging i helsestasjon og følge- og beredskapstjeneste.

De tradisjonelle hjelpekonene som baserte sin kunnskap på praktisk erfaring, ble erstattet av jordmødre og leger som hadde tilegnet seg vitenskapelig teoretisk kunnskap. I 1766 ble de første norske jordmødre sendt til Danmark for å få opplæring i jordmor kunsten. Vi kan trykt fastslå at jordmorfaget har sin historie og tradisjon.

Jordmødre blir i dag utdannet til å ta celleprøver og ivareta kvinnehelsespørsmål i ett livsløpsperspektiv. Jordmødre tar både celleprøver, kontroller etter fødsel, barseloppfølging, familieveiledning og prevensjonsoppfølging, det ligger ikke noe nytt i dette. Jordmødre er sykepleiere med minimum ett års praksis, før ytterligere, to års videreutdanning på masternivå. Kompetansen og arbeidsfeltet til jordmor er i høyeste grad spesialisert.

Som jordmor og fagansvarlig for jordmortjenesten i distriktet, ser jeg vedtaket som en gavepakke. Kommuner rundt i Norge har utfordringer med å få jordmødre ansatt i små stillinger. Igjennom å se muligheter for andre og flere arbeidsoppgaver, vil kommunene kunne øke stillingsressurser og utlyse større stillinger til beste for de gravide, fødende og for fremme av kvinnehelse.

Kvinner jeg møter, oppfatter jordmor som lett tilgjengelig og ønsker videre kontakt etter svangerskapet, jeg opplever at nybakte mødre spør om jordmor kan følge dem opp videre, både med prevensjon og celleprøver.

I en spørreundersøkelse utført av Sykepleierforbundet, svarer 90 prosent at jordmødre bør få større ansvar for kvinnehelse, som å ta rutinemessige celleprøver og sette inn spiral. Jordmødrene selv føler de mestrer disse oppgavene.

Kjære fastleger, vi ønsker et godt tverrfaglig samarbeid! Jordmødre, fastleger og gynekologer – til kvinners beste. Det gode med denne debatten, er jo at kvinner og kvinners helse settes på dagsorden, det er også på høy tid. La oss ikke konkurrere om hvem som er best, men se at vi sammen kan utgjøre en forskjell for kvinnehelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media