KAN FÅ EMMY: Stein Winge, mest kjent for sine prestasjoner som instruktør, kan bli belønnet med Emmy-pris for sin innsats som skuespiller i NRK-serien «Koselig med peis». Her sammen med hovedrolleinnehaver Anders Baasmo Christiansen. Daniel Voldheim/Tordenfilm AS
KAN FÅ EMMY: Stein Winge, mest kjent for sine prestasjoner som instruktør, kan bli belønnet med Emmy-pris for sin innsats som skuespiller i NRK-serien «Koselig med peis». Her sammen med hovedrolleinnehaver Anders Baasmo Christiansen. Daniel Voldheim/Tordenfilm ASVis mer

Dette har bare skjedd én gang før

- Er med på å sette Norge på kartet.

(Dagbladet): I går ble nominasjonene til den internasjonale Emmy-utdelinga offentliggjort.

Stein Winge (71) er nominert i kategorien «beste mannlige skuespiller», for sin innsats i NRK-serien «Koselig med peis».

Dermed er Norge representert på nominasjonslista for andre gang i historien.

Første nordmann Første gang, og fram til nå siste gang, en nordmann har blitt nominert til den gjeve prisen var i 2005.

Den gang var det Anneke von der Lippe (48) ble nominert i klassen «beste skuespiller i dramaserie», etter å ha spilt i serien «Ved kongens bord».

Det nådde ikke helt fram for von der Lippe den gang, men dramasjef i NRK, Hans Rossiné, har stor tro på at Norge vil hente hjem sin første Emmy-pris i år:

- Jeg mener at det er åpenbare, realistiske vinnersjanser, sier Rossiné.

Best i Europa Dramasjefen understreker at det er spesielt gøy for Winge, som er mest kjent som instruktør, fordi han debuterte som skuespiller i tv-serien med rollen som Frank.

FØRST: Skuespiller Anneke von der Lippe var historiens første nordmann som ble nominert til en internasjonal Emmy-pris.

Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FØRST: Skuespiller Anneke von der Lippe var historiens første nordmann som ble nominert til en internasjonal Emmy-pris. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Det er også moro for Tordenfilm som har produsert serien og Thomas Torjussen som har regissert. Dette er med på å sette Norge på kartet i Emmy-sammenheng, sier Rossiné.

Emmy-nominantene hentes fra fire ulike regioner, og Winge har blitt valgt ut som den beste mannlige skuespilleren i region Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er velfortjent, og understreker det jeg har sagt i mange sammenhenger: Norske skuespillere er ikke dårligere enn danske og amerikanske, sier dramasjefen.

Fire nominasjoner Winge er imidlertid ikke Norges eneste kort denne gang. Det blir også holdt en egen utdeling for serier myntet på barn, og her har NRK levert tre av de totalt 24 bidragene som kjemper om seks priser for barneserier.

Dramaserien «Stikk!», underholdningsprogrammet «Energikampen» og førskoleprogrammet «Lesekorpset» er de nominerte seriene, melder NRK.

- Det er som å vinne bare det å ha fått tre nominasjoner, sier programredaktør i NRK Super, Nils Stokke, til NRK.

Norge er dermed nominert til fire ulike priser.

November Totalt 40 nominerte fra 15 ulike land kjemper i ni kategorier når Emmy-utdelinga finnes sted i New York 19. november i år.

NOMINERT: Teaterinstruktør Stein Winge kan få Emmy-pris, men da som skuespiller og ikke regissør.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NOMINERT: Teaterinstruktør Stein Winge kan få Emmy-pris, men da som skuespiller og ikke regissør. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Den internasjonale Emmy-utdelinga har som formål å fremme serier som vises på TV utenfor USA, og deles årlig ut på Hilton-hotellet i New York i november.

Emmy-utdelingene er mange: Blant annet finnes «Primetime Emmys», «Daytime Emmys» og «Sports Emmys».

Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra Stein Winge tirsdag morgen.

TROR PÅ WINGE: NRKs dramasjef Hans Rossiné tror at Norge kan hente hjem sin første Emmy i november.
Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.
TROR PÅ WINGE: NRKs dramasjef Hans Rossiné tror at Norge kan hente hjem sin første Emmy i november. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer