KOMMENTARER

Vindkraft:

Dette har blitt farlig

Vindkraftdebatten har lenge vært skremmende intens. Voldsmetaforer florerer, og nå heies de fram. Det er på tide med et kraftig varsko.

VINDPARK: Møre og Romsdal, Smøla. Smøla vindpark - trinn 2. Foto: NTB Scanpix
VINDPARK: Møre og Romsdal, Smøla. Smøla vindpark - trinn 2. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Vindkraftdebatten er et vepsebol. Alt ligger til rette for det. Det går ikke an å snikinnføre vindkraft. Utbygging vil gi naturinngrep, og vindmøllene er godt synlige i landskapet. Det kan dessuten være forskjellige grunner til å mene at de ikke burde stå der. Du kan være en av de som ikke tror noe særlig på menneskeskapte klimaendringer, og at de derfor er helt unødvendige. Du kan også være ihuga klimaaktivist, men sterkt bekymret for tap av natur – og være like kritisk til vindmøllene.

Jeg er en av de som mener vi burde forsøke å bygge ut vindkraft på land. Norge trenger mer elektrisk kraft for å erstatte mye av den fossile energien som fortsatt driver samfunnet vårt. Og selv om vindkraft på land i større eller mindre grad vil gi inngrep i naturen, vil det også være med på å bremse klimaendringer som vil kunne bli en enda større trussel mot naturen.

Men det begynner å bli farlig å ha slike meninger.

Temperaturen i vindkraftdebatten har lenge vært skremmende høy. Det har gått ut over både engasjerte politikere, debattanter og ansatte i energibransjen – både anleggsarbeidere og folk med kontorjobb. Det har vært en rekke tilfeller av drapstrusler. Vindkrafttilhengere sammenliknes gjerne med landssvikere eller okkupasjonsmakten under 2. verdenskrig. Dette fenomenet sprer seg. NRK kunne denne uka melde om sterke reaksjoner på at vindkraftmotstandere hadde klistret et hakekors på kommuneskiltet i Nord-Odal kommune, hvor det for tida bygges et vindkraftanlegg. Oppå kommunevåpenet var det nå en plakat med et vindkrafttårn der rotorbladene var erstattet av et hakekors. Omkranset av hakekorset sto navnet på kommunen, sammen med logoene til KLP og Akershus Energi som er involvert i prosjektet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer