Filmanmeldelse: «En annerledes verden»

Dette har Disney aldri gjort

«En annerledes verden» er ambisiøs, men lykkes ikke alltid.

VIDUNDERLIGE NYE VERDEN: Det er det nærmest utenomjordiske økosystemet våre helter reiser til som er det virkelige trekkplasteret i Disney-filmen «En annerledes verden», mener Dagbladets anmelder. Video: Disney Vis mer
Publisert

FILM: Disneys nyeste helaftens animasjonsfilm befinner seg i skjæringspunktet mellom science fiction og fantasy, og retter seg aktivt mot et mer eventyrhungrig guttepublikum enn for eksempel «Frost» og «Encanto». Arven etter besteforeldregenerasjonens ungdomsromaner og tegneserier om dristige oppdagelsesreisende i fantastiske, uutforskede verdener bæres stolt på brystet, samtidig som budskapet i aller høyeste grad er tilpasset vår tid.

«En annerledes verden»

Strange World

Regi: Don Hall
Skuespillere: Norske stemmer: Jakob Oftebro, Mads Henning Skar-Jørgensen, Elias Moussaoui Anseth, Jae Nyambura Karanja, m.fl.
Premieredato: 23. november 2022
Aldersgrense: 6 år
Orginaltittel: Strange World

«Sjarmerende og visuelt fengslende, men gjør det vanskelig for seg selv.»
Se alle anmeldelser

I en isolert dal høyt oppe i et Himalaya-aktig fjellmassiv, ligger det lille samfunnet Avalonia. Her er den idylliske utopien fra Shangri-La virkeliggjort, takket være kultiveringen av en type elektriske drueklaser kalt pando. Pandoen legger grunnlaget for all teknologi i dalen, og er noe som Searcher Clade (Jakob Oftebro) tok med seg hjem fra en ekspedisjon for 25 år siden, da han bare var tenåring.

Fargesprakende økosystem

På den samme ekspedisjonen ble Searcher forlatt av sin far, den legendariske eventyreren Hunter, som brutalt nok nedprioriterer familien til fordel for å komme seg til andre siden av fjellkjeden som omkranser dalen. Planen var vel å komme tilbake på et tidspunkt, men det gjorde han altså ikke.

Når pandoavlingen svikter må Searcher, som har distansert seg fra alt faren var og sto for og heller omfavnet jordbruket, motvillig ut på en ny ekspedisjon. Ved hjelp av et gigantisk luftskip går turen ned til pandoens felles røtter, som ligger i et fargesprakende, bortimot utenomjordisk økosystem, langt under jordas overflate. Med seg har han kona, bikkja og sin fars gamle mannskap, og ikke minst sønnen Ethan, som han sliter like mye med å forstå som hans egen far gjorde med ham.

Og med fare for å spoile: Du kan jo gjette hvem de finner der nede, etter 25 år. Her er det duket for generasjonskonflikt.

Visuelt fengslende

«En annerledes verden» er sjarmerende og visuelt fengslende – den største stjerna er utvilsomt den fabelaktige nye verdenen som skjuler seg under bakken. Snåle, gøyale og skumle skapninger svever i lufta, tramper over de soppliknende fjellplatåene, eller skjuler seg i det duvende gresset, som ser mest ut som pastellfargede gummituber.

Det er som om bioluminescens-planeten Pandora fra «Avatar» har fått en barneversjon.

Men «En annerledes verden» gjør det også vanskelig for seg selv. En spenningsfilm som, ambisiøst nok, er uten «skurker», er i det minste nødt til å få karakterene og det relasjonelle til å sitte. Men filmen behandler de potensielt dyptpløyende relasjonelle og indre konfliktene i overkant lettbeint, og spesielt Ethan, den oppvoksende generasjons representant, er så feilfri og endimensjonal at han rett og slett blir ganske døll. Det er synd, i og med at han også – så vidt jeg kan se – er Disneys første eksplisitt homofile hovedfigur. At humoren sjelden er mer enn halvmorsom, hjelper heller ikke.

Det tematiske ambisjonsnivået er høyt, og en relativt uventet vri i plottet mot slutten fungerer godt både til å få en del tilsynelatende løsrevne elementer til å klikke på plass til en større enhet, og til å aktualisere den allegoriske fortellingen på en måte som barn også kan henge med på.

Selv om de åpenbart beslektede fortellingene om menneskenes overmodige rovdrift på naturen og den mer karakterbaserte, akkumulerende rekken av fedresynder og blindsoner ikke alltid flettes sammen så tilfredsstillende som de burde.

«En annerledes verden»

Strange World

Regi: Don Hall
Skuespillere: Norske stemmer: Jakob Oftebro, Mads Henning Skar-Jørgensen, Elias Moussaoui Anseth, Jae Nyambura Karanja, m.fl.
Premieredato: 23. november 2022
Aldersgrense: 6 år
Orginaltittel: Strange World

«Sjarmerende og visuelt fengslende, men gjør det vanskelig for seg selv.»
Se alle anmeldelser

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer