Dette har du aldri sett i norsk film før

Se eksklusiv trailer på «Gåten Ragnarok» hos Dagbladet.

(Dagbladet): Den norske storfilmen «Gåten Ragnarok» har kinopremiere 4. oktober. Med et skuespillerensemble bestående av blant andre «Kon-Tiki»-skuespiller Pål Sverre Hagen, Nikolai Cleve Broch og Sofia Helin, er det knyttet store forventninger til premieren.

- Vi har strukket strikken så langt som overhode mulig. Jeg kan love det norske publikum at flere deler av innholdet er ting som folk aldri har sett i norsk film før, sier produsent Martin Sundland til Dagbladet.

Og med et budsjett på cirka 40 millioner norske kroner, lover Sundland å presentere en av de mest effekttunge filmene som er laget i Norge noensinne.

- Vi har sett gode eksempler på actioneventyr internasjonalt. Da i filmer som «Jurassic Park», «National Treasure» og «Indiana Jones». Vi har derfor lett etter en historie i Norge som kunne gjøre det mulig å overføre noe slikt også til det norske kinolerretet, sier produsenten.

- Øverste hylle Med seg på laget har de også fått det danske selskapet Ghost, som blant annet har jobbet med den visuelle profilen til storfilmer som «Harry Potter og Føniksordenen», «James Bond - Quantum of Solace» og «Hellboy 2».

- De leverer fra øverste hylle. Det er også noe vi trengte for å gjennomføre den visjonen vi hadde for filmen.

I filmen møter karakterene også et monster, men Sundland er svært hemmelighetsfull overfor hvordan det ble skapt, og hvordan scenen utarter seg.

VIKINGHELTER: Pål Sverre Hagen og hans kompanjong Nikolai Cleve Broch leter etter spor på myten om Ragnarok. Foto: Carl Christian Raabe/ Fantefilm Fiksjon AS
VIKINGHELTER: Pål Sverre Hagen og hans kompanjong Nikolai Cleve Broch leter etter spor på myten om Ragnarok. Foto: Carl Christian Raabe/ Fantefilm Fiksjon AS Vis mer

- Hva er denne skapningen som man får et glimt av i traileren?

- Når folk ser denne traileren, vil de merke at karakterene støter på noe. Ferden tar dem til ingenmannsland mellom Norge og Russland, men så plutselig viser det seg at det er noe som lever der, sier en hemmelighetsfull Sundland.

Helt ny sjanger Med et utgangspunkt i det største reelle vikingfunnet i verden, som skjedde ved Tønsberg i 1903, ville produsenten lage en sjanger som fram til nå ikke har eksistert i norsk film - nemlig actioneventyr.

- Vi begynte å fordype oss i historien rundt det fantastiske Osebergskipet, hvor to velstående kvinner døde rundt år 834. Det ble også gjort et funn av fem dyrehoder med ganske skremmende fremtoning. Til nå har ingen forskere klart å finne ut av hva dette har blitt brukt til. Hvem var disse kvinnene? Hvilket mysterie er det som skjuler seg her? Det var tingene vi ønsket å fordype oss i, forklarer Sundland.

Pål Sverre Valheim Hagen har hovedrollen som arkeologen Sigurd Svensen. Sammen med sine to barn er han på jakt etter sannheten om et mystisk budskap som er risset inn i Osebergskipet med runeskrift.

Når han finner spor som peker mot den største myten av alle; myten om Ragnarok, blir han besatt av tanken om at Oseberggraven skjuler svaret på opphavet til historien om vår egen undergang. Til tross for at filmens idé har opphav i det virkelige, er innholdet i seg selv basert på fiksjon.

- Det som er med actionfilmer er at det er gøy å se på, men vanskelig å spille inn. Samtidig var det svært moro å kunne utfordre seg selv i en sjanger som ikke har eksistert i norsk filmsammenheng før nå, sier skuespiller Pål Sverre Hagen til Dagbladet.

- Spektakulær Han mener at det finnes få fellestrekk mellom hans arkeologiske karakter i «Gåten Ragnarok» og rollen som Thor Heyerdahl i «Kon-Tiki».

- Det går ikke an å sammenligne verken karakter og sjanger. Alle prosjekter er ulike. Denne filmen tar publikum i en mer eventyrlig retning, og vi hadde det veldig kjekt under innspillingen, sier Hagen, sier Pål Sverre Hagen til Dagbladet.

GJORDE EGNE STUNTS: Sofia Helin er kanskje mest kjent for den svensk-danske kriminalserieen «Broen». Nå har hun den kvinnelige hovedrollen i en av høstens store norske filmer, sammen med Pål Sverre Hagen. Foto:  Foto: Carl Christian Raabe/ Fantefilm Fiksjon AS
GJORDE EGNE STUNTS: Sofia Helin er kanskje mest kjent for den svensk-danske kriminalserieen «Broen». Nå har hun den kvinnelige hovedrollen i en av høstens store norske filmer, sammen med Pål Sverre Hagen. Foto: Foto: Carl Christian Raabe/ Fantefilm Fiksjon AS Vis mer

- Først og fremst mener jeg at vi har lykkes i å lage en stor og spektakulær kinoopplevelse. Den inneholder både spenning og mystikk, noe som betyr mye for meg som regissør, sier Mikkel Sandemose til Dagbladet.

Regissøren mener samspillet mellom Hagen og Helin fungerte ypperlig.

- Jeg vil også trekke fram Pål Sverre som gir denne filmen en stor troverdighet. Som hovedperson bærer han filmen på sine skuldre, med en helt egen stil, sier Sandemose.

SKUESPILLERNE OG REGISSØR: Fra venstre bak: Bjørn Sundquist, Nikolai Cleve Broch, Pål Sverre Hagen, Sofia Helin og regissør Mikkel Sandemose. F.v fremme: Maria Annette Tanderø Berglyd og Julian Podolski. Foto: Filmweb
SKUESPILLERNE OG REGISSØR: Fra venstre bak: Bjørn Sundquist, Nikolai Cleve Broch, Pål Sverre Hagen, Sofia Helin og regissør Mikkel Sandemose. F.v fremme: Maria Annette Tanderø Berglyd og Julian Podolski. Foto: Filmweb Vis mer