SYNTH: Her er en del av utstyret som Röyksopp hadde med seg i retten i dag.
SYNTH: Her er en del av utstyret som Röyksopp hadde med seg i retten i dag.Vis mer

Dette har du neppe sett i en rettssal før

Röyksopp skal spille live.

BERGEN: (Dagbladet): Da Torbjørn Brundtland og Svein Berge i Röyksopp dukket opp i retten i dag, hadde de med seg flere synthesizere og stativer.

Duoen betegnet det som «bevismateriale», og advokaten deres Harald Bjelke jr. varslet i sluttinnlegget han sendte inn til retten for to uker siden at Röyksopp kom til «å demonstrere på storskjerm hvordan komposisjonene har blitt til, samt avspille de innspillingene saken gjelder og utdrag fra annen relevant musikk.»

Låta det strides om, «A Higher Place» fra Röyksopps debutalbum «Melody A.M.», skal ifølge en sakkyndig rapport være en delvis kopi av låta «Lift» av Drum Island - et prosjekt Lindbæk og Röyksopps Torbjørn Brundtland hadde på 90-tallet.

Dette har du neppe sett i en rettssal før

Röyksopp på sin side nekter for at at Lindbæk var med på å lage «Lift», og ber dermed om full frifinnelse.

En deldom i tvistesaken ble behandlet i desember 2012 , der Bergen tingrett slo fast at deler av Lindbæks pengekrav er foreldet.Hvis retten slår fast at Lindbæk skal bli tilkjent de låtrettighetene han mener å ha krav på, vil han derfor bare kunne kreve erstatning eller kompansasjon for det Röyksopp har tjent på låta etter den 22. mai 2009 og for all framtid.

Det er i dag satt av tid til partsforklaringer fra Rune Lindbæk, Svein Berge og Torbjørn Brundtland.

I RETTEN: Svein Berge, advokat Harald Bjelke jr. og Torbjørn Brundtland. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
I RETTEN: Svein Berge, advokat Harald Bjelke jr. og Torbjørn Brundtland. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Onsdag vil det bli ført en rekke musikervitner i rettssaken.

Röyksopp har kalt inn Ole Johan Mjøs, Gaute Barlindshaug, Bjørn Torske, Kolbjørn Lyslo og Erlend Sellevold i Ralph Myerz & the Jack Herren Band som vitner.

Felles for alle er at de i løpet av karrieren sin, i en eller annen form, har hatt befatning med både Röyksopp-gutta og Lindbæk. Særlig Mjøs, Barlindshaug og Lyslo har kjennskap til hvordan Röyksopp og Lindbæk jobbet sammen i begynnelsen av musikerkarrieren, som medlemmer av prosjekter som Aedena Cycle, Drum Island, Those Norwegians og Alanïa.

Duoen har også kalt inn den kjente musikeren Nils Petter Molvær og Jan Espen Storo i Tono som sakkyndige vitner.

Rune Lindbæk har ført opp musikerne Kåre Frisvold og Øyvind Blikstad, som han har samarbeidet med, på vitnelista, i tillegg til Ole Mjøs som også Röyksopp har stevna.