Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dette har filmteamet gjort i Norge: - Vi føler oss som osloboere

Selskapet bak «Snømannen»-filmen mener flere bør lage storfilmer i Norge.

 PÅ SETTET TIL SNØMANNEN:  Bynjulv Wasa, norsk location-ansvarlig, og presseansvarlig, Sasha Gibson, utenfor Schrøder, stamstedet til Harry Hole på St. Hanshaugen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ SETTET TIL SNØMANNEN: Bynjulv Wasa, norsk location-ansvarlig, og presseansvarlig, Sasha Gibson, utenfor Schrøder, stamstedet til Harry Hole på St. Hanshaugen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg synes flere bør lage film her, det er en flott mulighet, sier Sasha Gibson til Dagbladet.

Den britiske pressetalskvinnen er en del av filmteamet som lager den aller første filmatiseringen av Harry Hole-universet til Jo Nesbø.

Onsdag var over 100 filmfolk på St. Hanshaugen i Oslo for å spille inn scener til den mye omtalte filmen «Snømannen» på restauranten Schrøder.

- Takknemlige Internasjonale stjerner som Michael Fassbender, Charlotte Gainsbourg, Rebecca Ferguson, Val Kilmer, Chloë SevignyJ.K. Simmons og norske Jakob Oftebro, spiller i filmen. Gibson forteller at teamet bak innspillingen er veldig fornøyde med at filmingen, etter dragkamp med Sverige, ble lagt til Norge.

- Alle har vært veldig støttende, vi er alle veldig takknemlige, sier hun.

Hollywood-produksjonen stakk i år av med nesten alle pengene i statens nyopprettede insentivordning. Gibson oppfordrer nå andre filmaktører om å legge sine storfilmer til Norge.

- Jeg håper flere store filmer lages i Norge. Naturen er utrolig og alt man trenger er her. «Ringenes herre»-filmene kunne lett ha blitt filmet her, sier hun til Dagbladet.

FAVORITTSTEDET:  I Jo Nesbøs bøker havner Harry Hole ofte innom Schrøder når han ikke klarer å holde seg edru. Onsdag ble scener til «Snømannen» spilt inn der. I bildet er regissør Tomas Alfredson og Michael Fassbender. Foto: Lars Eivind Bones
FAVORITTSTEDET: I Jo Nesbøs bøker havner Harry Hole ofte innom Schrøder når han ikke klarer å holde seg edru. Onsdag ble scener til «Snømannen» spilt inn der. I bildet er regissør Tomas Alfredson og Michael Fassbender. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Filmteamet har vært i Norge siden midten av januar, og Gibson forteller at hun selv gjerne kommer tilbake for nye filmproduksjoner.

- Jeg vil gjerne jobbe mer i Norge! Og jeg skal uansett tilbake. Jeg skal ta med familien min hit på ferie allerede neste år, forteller hun.

- Føler oss som osloboere Flere i den internasjonale gruppen som lager første spillefilm med Harry Hole har i følge Sasha Gibson forelsket seg i landet.

- Vi føler oss nesten som osloboere alle sammen, sier hun og smiler.

- Vi har ikke mye fritid. Vi har 10,5 timer-lange dager, så enten er alle på settet eller forbereder seg til å være på settet, det er full fokus på filmen, sier Gibson, men røper at de internasjonale stjernene likevel benytter seg av mye av Oslos tilbud når de først har fri.

- Når vi har tid, drar vi på Munch-museet, noen har dratt på fjordturer og stått på ski. Og så forsøker vi å nyte restaurantkulturen her. Vi har vært mye på Mathallen og områdene rundt der, nå kaller vi det bare Greenwich Village i Oslo, sier hun og refererer til Grünerløkka-områdene.

- Fassbender i skibakken Teamet hadde det også veldig fint da de var på Rjukan.

- Rjukan er helt nydelig. Og alle fikk prøvd å stå på ski der. Til og med Michael Fassbender var ute i skibakken på Gaustablikk, forteller Gibson.

Etter at filminnspillingen startet i ekstrem kulde, og den store snakkisen på settet var hvordan å kle seg godt nok, gleder crewet seg nå over at våren er i anmarsj.

EIEREN:  Khalid Abdul, eier og daglig leder av Schrøder, synes det er gøy at filminnspillingen foregår der. Foto: Lars Evind Bones / Dagbladet
EIEREN: Khalid Abdul, eier og daglig leder av Schrøder, synes det er gøy at filminnspillingen foregår der. Foto: Lars Evind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi ble fortalt at Oslo kommer til live når våren kommer, og nå er det som om en kappe av hvit er løftet av byen. Det er en vibrerende spenning i lufta, som vi alle kan føle. Det er helt nydelig her nå som sola kommer fram, sier hun.

Fornøyd restauranteier Khalid Abdul, eier og daglig leder ved Schrøder, stod og fulgte hele onsdagens filminnspillingen fra fortauskanten. Han er godt fornøyd med at den internasjonale storfilmen benytter den faktiske favorittbula til Harry Hole som innspillingsted. 

- Det er veldig bra for både Schrøder og Oslo at de spiller inn her. Det er moro at stedet etter hvert blir kjent over hele verden, sier han og smiler.

Restauranten skal være stengt av hele dagen, og både bakrommene og hjørnene på restaurantene er fulle av kameraer og annet utstyr. 

- De har tatt med et akvarium og satt bak bordet til Harry Hole, ellers er alt interiøret som det vanligvis er, forteller Abdul. 

Ekstra sikkerhet Den internasjonale filmproduksjonen har mange flere mennesker og en rekke ekstra innleide sikkerhetsvakter, forteller Bynjulv Wasa, frilans filmarbeider og norsk location-ansvarlig i «Snømannen».

- Dette er veldig forskjellig fra settet til en norsk film. Alt er veldig mye større, og tar mer plass. Totalt er det rundt 150 stykker på settene, forteller Wasa, mens han passer på at alt er i orden.

Etter planen skal «Snømannen» være ferdig innspilt i slutten av mars, og hele 1700 statister bidrar til filmen om Harry Holes jakt på seriemorderen som alltid slår til på årets første snøfall. 

 PÅ SETTET TIL SNØMANNEN  Sasha Gibson utenfor Schrøder, stamstedet til Harry Hole på St. Hanshaugen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ SETTET TIL SNØMANNEN Sasha Gibson utenfor Schrøder, stamstedet til Harry Hole på St. Hanshaugen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart