Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dette har kvinner visst siden Jesu tid, Harald

Harald Eia trodde han avslørte hemmelighet om menn.

 BROMANCE : I «Torsdagsklubben» kunne Harald Eia le med Otto Jespersen og Thomas Giertsen kveld etter kveld.
BROMANCE : I «Torsdagsklubben» kunne Harald Eia le med Otto Jespersen og Thomas Giertsen kveld etter kveld. Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en hel uke reklamerte Harald Eia for sin nye spalte i NRK Ytring. Søndag skulle han fortelle oss noe alle menn vet, men ingen tør si høyt.

Det kunne jo være alt mulig, men antagelig en påstand menn kunne nikke til og kvinner protestere mot. For tidlig sædavgang? Helt OK. Eller noe lignende.

Uansett, vi ventet i spenning på nok en variant av menn er født sånn, aksepter det eller fortsett med gnålet; det kommer likevel ikke til å hjelpe.

Og den kom. Harald Eia kunne avsløre at han foretrekker anerkjennelse fra menn fremfor kvinner. Han vil heller bli slått kameratslig i skulderen av Otto Jespersen enn bli omfavnet av Linn Skåber. Ros fra menn er dollar, ros fra kvinner er rubler.

Hvis denne homososialiseringen er en dypt bevart hemmelighet blant menn, kan jeg avsløre at kvinner har kjent til den en stund. Selv Maria Magdalena skjønte at Jesus var mer opptatt av Judas. Og med god grunn, viste det seg, men det er en annen historie.

I moderne tid er fenomenet en klassiker Berit Ås tok for seg i sine fem hersketeknikker. Usynliggjøring er når kvinner blir forbigått eller overkjørt. Utallige kvinner har de siste dagene fortalt om hvordan deres meninger blir ignorert i møter, bare for å oppleve at når en mann sier det samme, blir det anerkjent og tatt på alvor. Bejublet til og med.

Dette er gammelt nytt. Det handler om makt og posisjon, om forventninger og kjønnsstereotyper. Eia ville neppe oppsøkt en hvilken som helst mann i baren fremfor Linn Skåber, men nettopp Otto Jespersen, en beundret gudfar i faget. På samme vis søker også mange kvinner fortsatt anerkjennelse hos menn fremfor hos kvinner. Valutakursen gjelder begge kjønn.

Det overraskende var ikke at kvinner nikket gjenkjennende til Eias innrømmelse, men at så mange menn ristet på hodet. Mens Eia var så skråsikker at han ikke en gang ville bruke uttrykket menn flest om sin påstand, men ville snakke for alle menn, var det menn som protesterte og hevdet de like gjerne hørte på kvinner.

Det er heldigvis endring i yngre generasjoner, men skal jeg være like anekdotisk som Eia, ser jeg at også yngre menn fortsatt er flinkere til å bygge hverandre opp, digge og speile hverandre. Kvinner flest er amatører i faget og skjønner ikke at de aldri vil bli fullverdig medlem av klubben uten å bryte ut av den og bruke sin stemme på egne premisser.

I Telenor hørte menn på menn helt til Monica Mæland ga dem sparken. Det er kanskje en så brutal oppvåkning som må til. For det Eia snakker om er simpelthen hva som lønner seg. Når det ikke lønner seg lenger, vil det snu. Hvis han da ikke bare snakker om at han liker best å omgås menn. Det er jo heller ingen hemmelighet at mange menn gjør.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!