Siste avskjed: Odd Børretzen bisettes i dag i Vestre gravlund nye kapell. Seremonien skal ledes av tidligere kulturminister Åse Kleveland. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
Siste avskjed: Odd Børretzen bisettes i dag i Vestre gravlund nye kapell. Seremonien skal ledes av tidligere kulturminister Åse Kleveland. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

- Dette har vi aldri gjort før

Lars Martin Myhre spiller med Odd Børretzen i opptak under bisettelsen i dag.

(Dagbladet): Lørdag 3. november sovnet Odd Børretzen inn, 85 år gammel. Han døde på sykehuset i Vestfold klokka 02.00 etter en måneds sykeleie.

I dag arrangeres det humanistisk gravferd for den populære forfatteren, artisten og illustratøren, i Vestre Gravlund nye kapell i Oslo.

Minnehøytida er i regi av Human-Etisk Forbund, og ledes av Åse Kleveland. Det vil være flere musikalske innslag, blant annet skal Børretzens mangeårige venn og samarbeidspartner Lars Martin Myhre opptre.

For siste gang skal de to nå opptre sammen. Myhre live, og Børretzen i opptak.

Elsket havet: Odd Børretzen og sjøen var uløselig knyttet sammen. Etter eget ønske skal asken etter han bli spredt på havet.
Elsket havet: Odd Børretzen og sjøen var uløselig knyttet sammen. Etter eget ønske skal asken etter han bli spredt på havet. Vis mer

- Det har vi aldri gjort før, sier Myhre til Dagbladet, som legger til at han vil savne sin kollega og venn gjennom 30 år.

«Sjømannsvise» og «Så seiler vi på Mjøsa» er blant sangene som skal spilles under seremonien. Magnolia Jazzband spiller inngangsmusikken, og det er mengder av levende lys og blomsterkranser i kapellet.

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo er tilstede i kapellet, som Regjeringens representant.

Snart 86 Børretzen gikk bort få uker før han ville fylt 86 år. I slutten av oktober kom boka «Helt All right», men Børretzen måtte avlyse pressekonferansen på grunn av lungebetennelse. Han ble innlagt på sykehus, men var ved godt mot. Kort tid etter døde han.

Børretzen har alltid hatt en dragning mot havet, og han har feriert i båt hver sommer i sekstifem år. Etter hans eget ønske skal asken etter han bli spredt på havet, og det det vil ikke bli etablert noe gravsted. 

- Det er så mange skavanker. Livet blir så begrenset. Av og til, sånn en gang om dagen, når jeg våkner og har veldig vondt i beinet og er helt støv og stil, så tenker jeg at alt er egentlig bare tull. Det er så mye jeg ikke lenger kan, sa han til Dagbladet Magasinet i sommer om å bli gammel.

Samtidig ga han uttrykk for at han ikke var redd for å dø.

- Da jeg tok lårhalsen, tenkte jeg også at skjer dette igjen, da gidder jeg ikke mer. Da slutter jeg å spise. Nei, døden er jeg ikke redd. Jeg har dødd før. Det var helt greit, sa Børretzen da.

Børretzen har vært gift to ganger, og etterlater seg tre barn.

Siste avskjed: Familie og venner samles nå i Vestre gravlund kapell for et siste farvel med Odd Børretzen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
Siste avskjed: Familie og venner samles nå i Vestre gravlund kapell for et siste farvel med Odd Børretzen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer