LEDER

Corona-app, Coronaviruset

Dette hastverket er livsfarlig

Hastverket med å få på plass en smittesporings-app som kan overvåke oss alle, kan ødelegge for formålet det skal oppnå.

BANKET GJENNOM: Forskriften som åpner for smittesporings-appen ble banket gjennom i statsråd fredag før helga. Uten høring og forutgående debatt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BANKET GJENNOM: Forskriften som åpner for smittesporings-appen ble banket gjennom i statsråd fredag før helga. Uten høring og forutgående debatt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Tirsdag forrige uke kunne NRK avsløre at det statlige forsknings- og utviklingsselskapet Simula var i gang med å lage en app for smittesporing for Folkehelseinstituttet (FHI). Måten dette ble oppdaget på, var at NRK fant en datakode. Denne viste at Simula hadde jobbet i ei uke med å gjøre nettverksanalyser av store mengder informasjon om personers bevegelse.

På spørsmål fra NRK var Simula unnvikende, slettet koden fra nettet og viste til FHI - som kunne bekrefte at arbeidet med en app var satt i gang. Allerede fredag før helga ble forskriften om denne appen banket gjennom i statsråd.

Denne lukkede hurtigtogsbehandlingen er en svært dårlig start for myndighetenes nye virkemiddel i kampen mot coronaviruset.

Folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg har uttalt at en smittesporingsapp vil være avhengig av rundt 60 prosent oppslutning i befolkningen for å ha god effekt. For at appen skal ha noen effekt, er vi altså avhengig av at folk har tillit til den. Folk må kunne stole på at informasjonen ikke kommer på avveie, at opplysningene ikke blir brukt til noe annet enn formålet - eller at de ikke havner i pinlige eller vanskelige situasjoner som følge av at de bruker den.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.