DEBATT

Velferd:

Dette henger ikke på greip, Erna

På den ene siden fører Solberg en politikk som fører til økte forskjeller, på den andre siden ber hun folk om å lage flere barn for å redde velferdsmodellen vår.

Roter: Statsminister Erna Solberg sier én ting, men gjør noe annet, skriver spaltist og SV-politiker Assad Nasir. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Roter: Statsminister Erna Solberg sier én ting, men gjør noe annet, skriver spaltist og SV-politiker Assad Nasir. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Statsminister Erna Solberg startet 2019 med å si at Norge trenger flere barn. Hun ville riktignok ikke si hvordan vi skulle få det til, men formidlet likevel, mer eller mindre indirekte, at velferdsmodellen vår er avhengig av at hver kvinne får litt over to barn i snitt.

Fruktbarhetstallet i Norge var 1,62 i 2017. Budskapet fra statsministeren var ikke til å ta feil av: Lag flere barn!

Men denne oppfordringen skulle komme til å utløse en debatt vi fortsatt kan se spor av halvannet måned senere. Responsen har vært alt fra at det finnes nok barn i verden fra før til at en tidligere justisminister i Norge vil vedlikeholde den etnisk norske befolkningen og derfor kutte i barnetrygden slik at innvandrere skal få færre barn.

Det første jeg tenkte på var at nå har Erna Solberg tatt på seg rollen som den irriterende tanta du alltid prøver å unngå. Hun som smiler litt rart og spør «Er det noen gode nyheter snart da?» Jeg vet ikke om lysten blir noe større når du legger plikten på vektskålen.

Jeg skal ikke prøve å svare på hvorfor kvinner i Norge får færre barn. Det kan være mange årsaker til det, både individuelle og strukturelle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer