<strong>Roter:</strong> Statsminister Erna Solberg sier én ting, men gjør noe annet, skriver spaltist og SV-politiker Assad Nasir. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Roter: Statsminister Erna Solberg sier én ting, men gjør noe annet, skriver spaltist og SV-politiker Assad Nasir. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

DEBATT

Velferd:

Dette henger ikke på greip, Erna

På den ene siden fører Solberg en politikk som fører til økte forskjeller, på den andre siden ber hun folk om å lage flere barn for å redde velferdsmodellen vår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Statsminister Erna Solberg startet 2019 med å si at Norge trenger flere barn. Hun ville riktignok ikke si hvordan vi skulle få det til, men formidlet likevel, mer eller mindre indirekte, at velferdsmodellen vår er avhengig av at hver kvinne får litt over to barn i snitt.

Fruktbarhetstallet i Norge var 1,62 i 2017. Budskapet fra statsministeren var ikke til å ta feil av: Lag flere barn!

Men denne oppfordringen skulle komme til å utløse en debatt vi fortsatt kan se spor av halvannet måned senere. Responsen har vært alt fra at det finnes nok barn i verden fra før til at en tidligere justisminister i Norge vil vedlikeholde den etnisk norske befolkningen og derfor kutte i barnetrygden slik at innvandrere skal få færre barn.

Det første jeg tenkte på var at nå har Erna Solberg tatt på seg rollen som den irriterende tanta du alltid prøver å unngå. Hun som smiler litt rart og spør «Er det noen gode nyheter snart da?» Jeg vet ikke om lysten blir noe større når du legger plikten på vektskålen.

Jeg skal ikke prøve å svare på hvorfor kvinner i Norge får færre barn. Det kan være mange årsaker til det, både individuelle og strukturelle.

Men jeg er også bekymret for lave fruktbarhetstall. I samfunnsfagene lærer vi at det er fem grunnleggende prosesser som må finne sted for at et samfunn skal kunne opprettholdes over tid.

Den første er rekruttering. Et hvert samfunn, stort eller lite, må få nye medlemmer etter hvert som de gamle faller fra. Det er to måter dette kan foregå på. Det ene er at man får barn, og det andre er at folk flytter inn utenfra. Dette bør være kjent for de fleste da fraflytting fra bygder land og strand rundt har vært en utfordring i mange år.

Når samfunnet ikke får tilsig av nye medlemmer, får man problemer med å utføre de oppgavene det forventes at et samfunn løser.

For staten Norge blir det derfor et problem å opprettholde velferdsstaten hvis de som skal finansiere velferden blir færre. Jeg mener at dette må løses både ved å få opp fruktbarhetstallet og gjennom innvandring.

At det reageres når Erna Solberg står i statsministerboligen, ser på oss gjennom skjermen første nyttårsdag og sier mellom linjene; lag flere barn, så er hennes problem at hun ikke har politisk troverdighet.

Statsministeren pynter seg med fine formuleringer, men følger ikke nødvendigvis opp i den faktiske politikken. Et helt ferskt eksempel finner vi angående klima og miljø.

I nyttårstalen sier statsministeren at klima og miljø er viktig, men 14. februar kunne vi lese i flere medier at regjeringen Solberg tillater dumping av gruveslam i Repparfjorden. Da er vel ikke klima og miljø så viktig likevel. Eller, hvordan skal man ta en statsminister på alvor hvis hun er villig til å forhandle bort kvinnens rett til selvbestemt abort for å beholde politisk makt?

Men det største problemet til Erna Solberg er kanskje likevel at hun og regjeringen har prioritert skatteletter i stort monn til de aller rikeste i Norge. Det er dypt usosialt og rammer de som har minst mest.

Når regjeringen Solberg gir store skattelettelser de rikeste, prioriterer hun på samme tid andre vekk. Dette er penger som kunne vært brukt til velferd til folk flest. I stedet gis de vekk til allerede velfylte lommebøker.

På den ene siden fører man en politikk som fører til økte forskjeller, på den andre siden ber man folk om å lage flere barn for å redde velferdsmodellen vår.

Det henger rett og slett ikke på greip, og da er jeg nødt til å be folk om å lage en annen regjering for å redde velferdsmodellen vår, en regjering som prioriterer velferd til folk flest.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer