Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Beredskapskrise i nord:

Dette holder ikke

Jeg har forklart Finnmarks geografi til landets politikere før, og regner med de har forstått at hvert minutt teller når man befinner seg 38 mil unna nærmeste lokale sykehus.

HELIKOPTER: Et Bell 412-helikopter fra Forsvaret ble i november satt inn med mannskap for å støtte ambulanseberedskapen i Finnmark. Fra midten av juli avløses det av en ny, midlertidig løsning. Foto: Audin Braastad / NTB Scanpix
HELIKOPTER: Et Bell 412-helikopter fra Forsvaret ble i november satt inn med mannskap for å støtte ambulanseberedskapen i Finnmark. Fra midten av juli avløses det av en ny, midlertidig løsning. Foto: Audin Braastad / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Forsvarets Bell-helikopter har hjulpet oss vaktleger og pasienter i Øst-Finnmark siden november 2019.

Hanne Heszlein-Lossius
Hanne Heszlein-Lossius Vis mer

Etter måneder med komplett kaos og urovekkende dårlig akuttmedisinsk beredskap måtte regjeringen ty til Forsvaret for å sikre liv og helse da flyene til stadighet sto på bakken. En midlertidig løsning som kom da luftambulansekrisen eskalerte, og som fra 16. juli skal erstattes av nok en ny og midlertidig løsning. Forstå det den som kan.

Det har aldri eksistert noen langsiktig plan for et permanent helikopter i Finnmark. Men da vi først fikk ett, og det i tillegg viste seg at vi trengte det nokså mye, ble det etter hvert besluttet at det ikke var heldig å svekke Finnmarks akuttmedisinske beredskap ved å trekke helikopteret tilbake midt under en verdensomspennende pandemi.

Fra 16. juli 2020 til 31. januar 2021 skal derfor et helikopter fra Norsk Luftambulanse midlertidig stasjoneres i Finnmark.

Fra Sør-Norge påpekes det at dette kan svekke beredskapen sørpå, noe en selvsagt også må unngå under en verdensomspennende pandemi.

Har du jobbet noen år som lege i Finnmark, øker pulsen raskt når det er snakk om operatørbytter på livsviktige tjenester som ambulansefly og helikopter. Vi vet av smertefull erfaring at det gjør tjenestene ustabile. De siste ukene har jeg hørt flere bekymringer fra kollegaer i Finnmark Legeforening som frykter at dette byttet vil føre til en økning i responstiden.

Hva er det kollegaene mine frykter? De frykter at responstiden vil øke fordi NLA ikke enda har en klar helikopterbase i Finnmark.

Det betyr at tida som går fra legevaktlegen ber om at helikopteret skal komme, til det faktisk lander i bygda for å hjelpe til i en akutt situasjon, forlenges. Det betyr at legevaktleger, lokal ambulanse og sykepleiere blir stående lenger alene med alvorlig syke mennesker, og at tida inn til sykehuset øker.

Jeg har forklart Finnmarks geografi til landets politikere før, og regner med de har forstått at hvert minutt teller når man befinner seg 38 mil unna nærmeste lokale sykehus.

Igjen hører jeg Bent Høie fra Oslo si at det ikke er grunn for bekymring, mens han lover at NLA skal ta over Forsvarets helikopterbase fra 16. juli selv om Forsvaret selv ikke er like klare på akkurat dette.

I tillegg kan Høie forsikre at Luftambulansetjenesten HF dessuten arbeider med en framtidig løsning for mannskapet, slik at responstiden skal forbli god.

Som vaktlege i Berlevåg er jeg av erfaring kritisk og skeptisk til lovnader som omfatter den akuttmedisinske beredskapen i nord. Jeg har gått for mange vakter med fly på bakken mens samtidige nyhetssendinger fra Oslo forteller meg at beredskapen er på topp.

Jeg tror rett og slett ikke på noe før jeg får se det.

Jeg har sett Bell-helikopteret komme til bygda vår med en responstid jeg før bare kunne drømme om. Jeg har sett Bell-helikopteret gi livreddende blodoverføring til pasienter i Finnmark som er i ferd med å blø i hjel.

I et område av Norge hvor foreldre dobbelt så ofte som ellers i landet må gravlegge sine barn som følge av skader, bør en tenke seg nøye om før en fjerner det eneste helikopteret i Nord-Norge som har fullblod.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 04.01.2016 DRAMATISK: Like etter at et Sea King redningshelikopter hadde berget fem fiskere fra båten som gikk på grunn i Lofoten, begynte den å synke. Video: Redningsselskapet Vis mer

En bør tenke seg nøye om, og lytte til Finnmark Legeforening som tross alt vet hvor skoen trykker. En bør lytte til leger i Sør-Norge som nå varsler at beredskapen i sør svekkes. Og en bør se på den totale prislappen over hva det vil medføre av utgifter for landets helseforetak.

Men viktigst av alt - gi oss stabilitet i Finnmark!

Ikke server oss flere midlertidige løsninger, men lytt til oss og sett dere inn i hvordan varige og stabile løsninger best kan sikre akuttberedskapen i Øst-Finnmark.

Jeg vet at det er fantastisk dyktige fagfolk som følger NLA-helikopteret. Flere av dem jobber på Bell-helikopteret, og vi kjenner dem. Vi er takknemlige for at Stortinget har vedtatt at vi skal få ha helikopter. Men det kan ikke understrekes nok at vi har et behov for at alle endringer må gjøres i riktig rekkefølge denne gangen.

Det holder ikke at en snakker om planer og framtidige løsninger i akuttmedisinsk sammenheng. Når mine kollegaer i Finnmark legeforening er så tydelige som de nå er, kjenner jeg at det gjør noe med meg. Som lege langt unna alt og alle, har jeg behov for å vite hvilke hjelp jeg har i bakhånd når jeg tar vakta på vegne av dere alle.

Kan vi som hver dag står med det medisinske ansvaret få en garanti på at alt er helt på plass før nye endringer gjøres i det som har vist seg å være et veldig sårbart system? Vi vil vite at helikopterbasen er klar. Vi vil vite at beredskapen i Sør-Norge ivaretas og at helsebudsjettene ikke sprenges. Vi vil vite at det nye helikopteret også̊ skal fly med blod.

Jeg trenger å vite at et helikopter når Berlevåg like raskt som før. Det trenger jeg å vite før jeg går på vakt 17. juli.

Etter alt vi har måtte tåle med ambulanseflyene, burde det være et minimum å la oss få beholde Bell-helikopteret til alle planer er ferdigstilte, og til trygge, klare, rettferdige, og permanente løsninger er på plass.

Det fortjener både pasienter og helsepersonell i Øst-Finnmark.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!