HOT OR NOT: Hvordan skal man oppføre seg på festival? Meningen var delte. Video: Ørjan Ryland / DagbladetVis mer Vis mer Vis mer

Øyafestivalen 2018

Dette irriterer mest på festival: - Ikke vær en drittsekk

«Gi plass», «ikke kast øl» og «vær et menneske» er noen av oppfordringene fra Øyafestivalens gjester.

Er det greit å prate høylytt om hva du spiste til middag under en festivalkonsert? Er det ufint å trenge seg fram mot scenen? Burde høye folk stille seg bakerst og gi plass til de som er lavere? Og hva gjør du hvis du ufrivillig blir sittende fast i en «moshpit», publikumsaktiviteten der folk dytter og hopper inn i hverandre? Dagbladet har spurt gjester på Øyafestivalen.

ENKELT OG GREIT: Alexander Peterson (25) oppfordrer andre på Øyafestivalen til å rydde opp etter seg, og ikke prate under konserter. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet.
ENKELT OG GREIT: Alexander Peterson (25) oppfordrer andre på Øyafestivalen til å rydde opp etter seg, og ikke prate under konserter. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet. Vis mer

For Alexander Peterson (25) er festivalreglene ganske enkle:

- Ikke vær en drittsekk, ikke kast ting fra deg. Rydd opp etter deg hvis du gjør det, og ikke kødd med andre mennesker, sier han til Dagbladet.

Han sier han generelt ikke er noen fan av at folk prater under konserter, men at det kommer an på konserten.

- Du kan slippe unna med det på metalkonsert, men på intimkonserter: Hold kjeft. Det er mye interessant musikk som skjer rett foran deg.

Selv om han har hørt rykter om at folk har vært plaget av prating tidligere år, har han ikke vært vitne til det selv, sier han.

- Jeg har for det meste fått med meg musikken.

- Folk som trenger seg forbi og på død og liv skal foran scenen, hva synes du om det?

- Det er et tveegget sverd. Jeg er typen til å trenge meg forbi selv, så jeg vet ikke om jeg skal kaste for mye stein i akkurat det glasshuset, ler han.

- Men hvis du er veldig høy og brei kan du kanskje klare deg litt lenger bak.

Han har blandede følelser om moshpit.

- Det er gøy å se på - ikke fullt så gøy å være midt inni.

Alexander sitter i rullestol, og har ingenting å utsette på tilretteleggingen for rullestolbrukere på festivalområdet. Han sier imidlertid at han er ambivalent til rullestolramper under konsert.

- Du kan ha så få bekjente med deg opp, så du ender opp med å bare henge med de andre i rullestol. På den andre siden får du den desidert beste utsikten. Hvis du bare har med deg én kompis er det strålende, men det burde være mulig å henge utenfor rampen også. På Øya er det mulighet for begge deler, sier han.

Han sier han kommer til å være på rampen under Arcade Fire, men at han ellers helst sitter på plenen med vennene sine.

- Ikke vær en drittsekk og hør på musikken. Det er mye fett, oppsummerer han.

- Forferdelig irriterende

Berith Mæland (63) og Geir Mostad (68) forsikrer Dagbladets journalist om at det ikke er første gang de er på festival. Berith mener den viktigste festivalregelen er å ta hensyn til andre.

- Være ålreit og hjelp andre, sier hun til Dagbladet.

Hun synes det er lite hensynsfullt å snakke under konserter.

- Det er forferdelig irriterende når folk snakker så du ikke kan høre de du har betalt for å høre på. Det er å være dårlig kompis! Du ødelegger for andre, sier hun.

Geir er enig.

- Du skal ha respekt for publikum og for musikerne, så er du godt i havn. Da er du i stand til å gå på festival, mener han.

ERFARNE: Berith Mæland (63) og Geir Mostad (68) forsikrer om at det ikke er første gang de er på festival. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet.
ERFARNE: Berith Mæland (63) og Geir Mostad (68) forsikrer om at det ikke er første gang de er på festival. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet. Vis mer

Begge mener det burde være unødvendig å trenge seg fram foran scenen.

- Alle får hørt! sier Berith.

Hun sier Øyafestivalen er den eneste festivalen hvor hun aldri har problemer med å se, på grunn av gode amfier og god plass.

Geir synes likevel det finnes formildende omstendigheter - spesielt for de yngste festivalgjestene.

- Hvis de har det store behovet for å stå helt foran scenen, så må de få lov til det. Ungene vil gjerne lengst mulig fram, og det får de lov til, sier han.

Han sier han velger å se på trengselen som et uttrykk for engasjement for musikken, og sier at hvis en ungdom knuffer til ham på vei til scenen, tilgir han dem.

- Det er nesten koselig at de er så interessert, sier han.

Berith synes ikke man kan tvinge høye folk til å stå bakerst på konsert.

- Alternativet er at alle som er små var født med krakk, men det er de ikke, så sånne regler går det ikke an å lage, mener hun.

På spørsmål om moshpit, ler begge.

- Vi er ikke helt der!

- Så lenge de holder seg for seg selv er det greit! sier Geir.

- Ikke kast øl!

Linn Blomfeldt (46) er på Øya med datteren Maia (18). Hun mener den viktigste festivalregelen å ta hensyn på generell basis - og ikke kaste øl på hverandre.

HENSYN: Linn Blomfeldt (46) synes ølkasting er et av de største festivalplagene. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet.
HENSYN: Linn Blomfeldt (46) synes ølkasting er et av de største festivalplagene. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet. Vis mer

- Så er det jo dette det har vært en del fokus på i år, at man ikke skal stå foran hvis du har tenkt å prate om hva du spiste til middag. Da kan du godt gå litt unna scenen.

Hun sier hun blir irritert av konsertprating selv, spesielt hvis det er band hun liker. Moshpit er hun positiv, men bare som tilskuer.

Hvis hun må velge én regel, er hun ikke i tvil:
- Ikke kast øl!

- Folkeskikk

Nikolai Ree (22), Thomas Solbakk (22) og Joakim Cimen (23) synes den viktigste festivalregelen er normal folkeskikk.

ALKOVETT: Nikolai Ree (22), Thomas Solbakk (22) drar fram drikkevett og folkeskikk som viktige festivalstikkord. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet.
ALKOVETT: Nikolai Ree (22), Thomas Solbakk (22) drar fram drikkevett og folkeskikk som viktige festivalstikkord. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet. Vis mer

- Passe på å ikke dytte og kødde for mye med folk. Folkeskikk er et godt utgangspunkt, sier Nikolai til Dagbladet.

Han mener man fort merker om det er stemning for knuffing eller ikke, for eksempel på konserter der det oppstår moshpit.

- Det er viktig å hjelpe folk som faller opp så fort som mulig og passe på at folk ikke skader seg, legger han til.

Thomas tror det også er viktig å passe på alkoholinntaket.

- Det blir tøffere å være foran scenen utover kvelden, sier han.

- Vær anstendig

Filip Roshauw spiller gitar i Thea & The Wild. Han mener den viktigste festivalregelen er å ta det med ro.

- Være et menneske, rett og slett. Anstendig med folk. Man holder seg for seg selv, holder kjeft hvis man står langt framme på konsert, og hilser på alle man møter, sier han til Dagbladet.

Han synes det burde være unødvendig å konkretisere hva det innebærer å være ålreit.

- Vi lever i et samfunn, folk burde ha skjønt det før de kommer på konsert. Hvis man er et rasshøl, er det ingenting man får gjort med det i løpet av de fire dagene her uansett.

Han synes det er helt OK at folk trenger på for å komme seg foran.

- Hvis ikke hadde det vært tomt foran. Arealutnyttelse er alfa og omega på en moderne musikkfestival, både fra arrangør og publikums side.

Selv orker han ikke å delta moshpit, men han plages ikke at det heller.
- Hvis det gjør folk lykkelige, er det fint det. Jeg står ikke og ser på moshpiten uansett, jeg prøver å få med meg det som skjer på scenen. Leve og la leve, sier han.

- Ta det med ro, og drikk... ikke med måte, men lytt til kroppen.

Roshauw mener festivalgjester bør forholde seg til alkohol slik Lars Monsen forholder seg til uvær.

- Man kan ikke sette altfor høye mål, man må leve på naturens premisser. Også midt i byen, sier han.

- Gi plass!

Mille Jacobsen (29) og Andrea Kalaivani (31) er på besøk fra Danmark.

GI PLASS: Mille Jacobsen (29) og Andrea Kalaivani (31) er på besøk fra Danmark. Andrea er ikke glad i høye folk som står foran på konsert. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet.
GI PLASS: Mille Jacobsen (29) og Andrea Kalaivani (31) er på besøk fra Danmark. Andrea er ikke glad i høye folk som står foran på konsert. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet. Vis mer

- Gi plass på konsert! lyder Andreas oppfordring.

Begge sier et rungende «nei» til prating under konsert.

- Aldri! sier Andrea.

- Spesielt ikke på roligere konserter.

På spørsmål om høye folk burde holde seg bak, svarer Andrea kontant:

- Ja! Alltid. Hele tiden. Fever Ray pleier å be høye mennesker trekke bakover for å gi plass til de lavere. Og det mener jeg også. Alltid.