Dette kan bli «Amélie»- skaperens siste film

Genierklærte Jean-Pierre Jeunet med gjøglerkomedie om våpenindustrien.

||| (Dagbladet.no): Om du går på kino kveld og ser den absurde franske komedien «Micmacs — det glade vanvidd», kan det fort hende du bevitner den aller siste spillefilmen til en av Europas mest bejublede filmskapere.

- Kanskje det aldri skjer igjen, kanskje jeg ikke lager flere filmer, sier Jean-Pierre Jeunet til Dagbladet FREDAG.

- For alt jeg vet, kan det hende jeg bare lager reklame resten av livet.

«Toy Story» møter «Snøhvit»
I «Micmacs», som har norsk premiere i dag, møter vi Bazil. Under en skuddveksling utenfor videosjappa der han jobber, får han en streifende kule boret inn i hodet. Og da han skrives ut av sjukehuset — mirakuløst nok i live — har han mista både jobb og leilighet.

Han blir adoptert av et kollektiv med frikere og gjøglere som bor på en søppelplass.

GJØGLERGJENGEN: En menneskelig kanonkule, ei jente med verdens beste matematiske øyesyn, en slangedame... Familien i «Micmacs» er et vandrende sirkus.
GJØGLERGJENGEN: En menneskelig kanonkule, ei jente med verdens beste matematiske øyesyn, en slangedame... Familien i «Micmacs» er et vandrende sirkus. Vis mer

- Alle rollene skulle være som de forskjellige lekene i «Toy Story», eller som de sju dvergene i «Snøhvit» — alle har en spesifikk egenskap. Det blir veldig karikert og morsomt, sier Jeunet.

Sammen med gjøglerfamilien klekker Bazil ut en plan for å hevne seg på to konkurrerende våpenprodusenter — den ene støpte kula som skjøt ham, den andre lagde landmina som drepte faren hans.

- Bazil er jo meg! Han er en metafor for mitt arbeid: Bazil trenger god fantasi for å gjennomføre sin hevn, jeg trenger en god fantasi for å lage film. Han trenger et crew med bestemte karakterer for å hjelpe ham, slik jeg også gjør. Familien i «Micmacs» er crewet mitt!

Døde soldater er billigst
Selv om filmen er karikert på grensa til det latterlige, tar den for seg et alvorlig tema.

Eierne av våpenfabrikkene handler med terrorister, lager våpen med prinsippet «en død soldat er billigere enn en skadd soldat».

- Å fortelle om noe alvorlig i en slapstickfilm er uhyre vanskelig. Men jeg tenkte på Chaplin — «Diktatoren» er jo også komedie. Så hvorfor ikke prøve? sier Jeunet, som har blitt kalt Frankrikes egen Chaplin.

- Jeg er en maler
Filmen låner mange trekk fra Jeunets tidligere verker: Sortkomikken og karaktertrekk fra den dystopiske debuten «Delicatessen» (1991), surrealismen fra «De fortapte barns by» (1995), samt estetikken, detaljrikheten og historietrekk fra «Amélie».

«Amélie» ble nylig utnevnt av magasinet American Cinematographer til tiårets viktigste film når det gjelder det visuelle.

Også i «Micmacs» er fargetonene mettede og varme, og minner om lomofotografi (bilder med rar fargegjengivelse pga. gammel optikk fra Leningrad Optiske og Mekaniske Union, LOMO, red.anm.).

- Ja, det er fordi jeg er en maler. Å gjenskape virkeligheten gidder jeg ikke, det er for kjedelig.

FRIKERFLØRT: Mellom all absurditeten, er det plass til litt romanse i «Micmacs».  Dany Boon spiller hovedrollen Bazil, og Julie Ferrier spiller Elastic Girl (alle gjøglerne nevnes kun ved kallenavn).
FRIKERFLØRT: Mellom all absurditeten, er det plass til litt romanse i «Micmacs». Dany Boon spiller hovedrollen Bazil, og Julie Ferrier spiller Elastic Girl (alle gjøglerne nevnes kun ved kallenavn). Vis mer

Se bildeserie fra filmen her.

Detalj-bonanza
Det er lett å tro at det fargerike kaoset i «Micmacs» er slik det ser ut inni hodet til eksentrikeren. Det tror han i alle fall selv.

Når Jeunet pøser på med alt han elsker av referanser, føler han seg som en kokk som går berserk med ingredienser.

- Jeg vil lage noe godt og servere det til resten av verden. Hvis det ikke faller i smak, blir jeg kjempeskuffa.

Da han laget sin mest berømte film «Den fabelaktige Amélie fra Montmartre», som har fått kultstatus verden over, gjorde han det på samme måte som denne gang: Skrev notater hver gang han kom på en interessant idé eller detalj. Til han hadde nok til en film.

GENIERKLÆRT: Jean-Pierre Jeunet. Foto: ALL OVER
GENIERKLÆRT: Jean-Pierre Jeunet. Foto: ALL OVER Vis mer

- Hvis ikke boksen er stappfull, kan vi heller ikke begynne å skrive filmen. Det må være hundrevis på hundrevis med detaljer, sier Jean-Pierre, som kanskje forklarer hvorfor du oppdager noe nytt hver gang du ser både «Amélie» og «Micmacs».

Foretrekker det absurde
En god del filmkritikere har refset Jeunet for å overdrive både tematikk og estetikk. Sjøl fatter han ikke hvorfor folk foretrekker virkeligheten.

- Altså, jeg liker å se realistiske filmer, men som regissør vil jeg helst bruke alle verktøyene i verktøykassa.

Du veit på film, når gærne oppfinnere lager disse komplekse, serietriggende maskinene som etter en lang dominosyklus utfører en enkel oppgave, som å toaste ei brødskive? Slike såkalte Rube Goldberg-maskiner har inspirert Jean-Pierre i oppbyggingen av filmene hans.

- Også teorien om sommerfugleffekten har jeg hentet mye fra. Jeg er stor fan av National Geographic, og elsker programmene der de forklarer steg for steg hvordan svære katastrofer inntraff: Titanic, togkrasj, flystyrt... Og alltid er det helt kliss likt som i filmene mine — en liten hendelse eller feilsteg trigger flere feilsteg, og så baller det på seg, sier Jeunet om den karakteristiske dynamikken.

- Men nå vil jeg gjøre noe annet. Jeg er ferdig! Jeg vil ikke lage en sånn film en gang til. Eller, det er i alle fall det jeg sier. Du skal ikke se bort fra at jeg ikke klarer å la være å sette all dustehumoren min ut i liv enda en gang, he-he.

NORGES BESTE VORSPIEL: Dette filmintervjuet er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Les også om:• Rikingen Sverre Goldenheim har aldri gjort noe han angrer på - før nå.• Norges morsomste mann Dag Sørås prøver det umulige: å slå gjennom med standup i utlandet. Går det an?• Ari Gold fra «Entourage» er den morsomste TV-figuren siden Kramer. Virkelighetens Ari Gold er ikke dårligere.
NORGES BESTE VORSPIEL: Dette filmintervjuet er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Les også om:• Rikingen Sverre Goldenheim har aldri gjort noe han angrer på - før nå.• Norges morsomste mann Dag Sørås prøver det umulige: å slå gjennom med standup i utlandet. Går det an?• Ari Gold fra «Entourage» er den morsomste TV-figuren siden Kramer. Virkelighetens Ari Gold er ikke dårligere. Vis mer