Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Recap: «Farmen» sesong 15, episode 1

Dette kan bli en lang høst, folkens

Etterkrigsgenerasjonen fikk Gerhardsen og velferdsstaten. Vi fikk føkkings «Farmen».

OBS: Inneholder spoilere, altfor mange ord, og fint lite NÆRING.

Etterkrigsgenerasjonen hadde Gerhardsen og velferdsstaten. 68-erne fikk Oljenasjonen og Fredsnasjonen Norge, som to speilvendte synkronsvømmere.

Og hva har vår generasjon fått, som det fremste utslaget av norsk nasjonsbygging anno 2019?

Jo, vi fikk føkkings «Farmen».

For femtende sesong stues et knippe rotnorske norsker inn i kulissene til en Freia-reklame for å leke bondegård, psykologisk eksperiment og vag tidsmaskin i skjønn forening. Med kun egne hender og mentale skylapper som hjelpemidler, skal kyr, konflikter og tv-minutter melkes for det de er verdt. Alt dette, pluss bilder tatt med drone. Alltid drone. Drone, drone, drone, så langt øye kan se, til hverken ordet eller dronebildene gir mening lenger.

Vi starter som vanlig med en liten dramatisering av Narvesens ferskeste kioskroman, som setter premisset for scifi-/bondegårdsleken, kjærlig visualisert av medielinjen på den lokale ungdomsskolen, med flittig bruk av virkemidlene «blomster», «fiolin» og «higende blikk».

Denne gangen er det gårdeier Anna som må reise fra både sine trofaste hester og gården sin (som jeg er helt sikker på at hun kaller Long Dry, så det kan hende hele brevet er stilet til et vaskemiddel).

«Det er med tungt hjerte eg forlater dykkan. Men eg finner trøst i at det ikkje er for evig.» (En trøst dere som leser denne recappen ikke kan lene dere på, dessverre.)

«Eg har blitt bergtatt av en reisande musikant.»

Er det Gaute?! SI AT DET ER GAUTE! SPILL KNEKKEBRØD, GAUTE!

«Og kjærlighetens kompass fører oss til Paris.»

Det er ikke Gaute :/ Foto: TV2
Det er ikke Gaute :/ Foto: TV2 Vis mer

Så du skal til Paris fordi du har falt for en fransk nachspielgitarist? Dette høres ut som en gjennomtenkt og god idé, Anna. Kommer sikkert til å gå kjempebra.

I nok et utslag av forbilledlig dømmekraft setter Anna lit til at «gården vil bli kjærlig tatt hånd om av nye forpaktarar.» Kjærlig tatt hånd om? Girl, har du i det hele HØRT om «Farmen»?

En veteranbil (eller nåtidsbil, som man kalte det i 1919) morfer over til en brigade av Teslaer som dundrer nedover E18 i all sin tesla-ske åwsåmness. HER KOMMER FREMTIDEN TIL LONG DRY, ANNA, READY OR NOT!

Og ikke en bomring i sikte. Foto: TV2
Og ikke en bomring i sikte. Foto: TV2 Vis mer

Og inni denne Elon Musk-armadaen fra fremtiden sitter årets «Farmen»-deltagere (altså de fra 2019, som skal til 1919 for å leve som det er hundre år siden, bare at det finnes teslaer, droner og Gaute Grøtta Grav-er også. Forvirret? Hva kan jeg si, tidsreiser er innviklet). Annas dristige plan om å overvinne fysikkens lover og sende et brev HUNDRE ÅR inn i fremtiden for å skaffe halvkvalifiserte forpaktarar til Long Dry har altså lykkes, og det hele to år før Einstein fikk nobelprisen. Ikke verst for en nyforelsket hestejente fra Telemark, og hakket kulere enn å bare rykke inn annonse i Kragerø Blad.

Ingebjørg Monique jobber med mye brautende mannfolk. «Menn er jo som små barn, de må settes på plass, men det viktigste er jo at jeg får viljen min til slutt.» Med braut skal braut fordrives.

Som utøvende lekeplassdesigner har Ingebjørg Monique samme filosofi når det kommer til lekeplasser som hun har med menn og barn: de må settes på plass. Foto: TV2
Som utøvende lekeplassdesigner har Ingebjørg Monique samme filosofi når det kommer til lekeplasser som hun har med menn og barn: de må settes på plass. Foto: TV2 Vis mer

«Mannfølk før hølde pø med dø krøppsløge,» sier Terje fra Nedre Eggedal.

På fritiden spiller Terje kontrabass på Højbro plass. Foto: TV2
På fritiden spiller Terje kontrabass på Højbro plass. Foto: TV2 Vis mer

Terje mener dessuten at kvinnfolka «før hølde seg med det søm er enkelt». Shit, håper produksjonen har tatt høyde for at han og Ingebjørg Monique kanskje ikke kommer til å gå så godt overens, og tar grep for å minimere konflikten der.

Han beskriver seg selv som flink til å hisse opp stemningen, med høg selvtillit, som «går høgt over pipa». Uklart hvilken pipe han snakker om, men det er verdt å merke seg at han tydeligvis mener dette er gode egenskaper.

Vivian fra Bømlo kommer til å slite med rot og støv og slikt. Det ordner seg, Vivian. Så lenge du ikke sliter med dramatiseringer, droner og nærbilder av blomster, skal nok dette gå helt fint.

Kristian kommer til å savne mor si, han er en skikkelig mammadalt, og i samme setning sier han at han blir veldig lett betatt.

Sigmund Freud, hvis du leser dette (vi er jo tross alt i 1919, så det gjør du jo fort vekk), kom deg til Kragerø ASAP. Foto: Tv2
Sigmund Freud, hvis du leser dette (vi er jo tross alt i 1919, så det gjør du jo fort vekk), kom deg til Kragerø ASAP. Foto: Tv2 Vis mer

Kristian er ikke ferdig med å snakke om moren sin og andre damer, før kamera trekker fokus til en annen deltager som sitter i bilen.

Subtilt. Foto: TV2
Subtilt. Foto: TV2 Vis mer

Det er nesten så en skulle tro det var planlagt, for hun er kanskje ikke moren hans, men hun er i det minste en dame, og én av to bør være godt nok, så her kan alt skje.

Dama i forsetet er Stine Alice fra Drammen, som «ble oppvokst på ridesenter». Hun går ikke i detalj, men jeg kan umulig tolke det som noe annet enn at hun ble glemt igjen av foreldrene sine, og tatt inn av fjordingene som var hun deres eget føll. Hun tror hun fort kan bli undervurdert her, sikkert fordi ingen mistenker at hun kan hoppe over høye hindre og nå en toppfart på 88 km/t i full gallopp, selv om hun foretrekker tølt.

Erik, som er klar for å gi Kristian konkurranse i å være den mest langhårete, velfønede mannen på Long Dry, er fra Nordfjordeid. Han har vært slåttedreng, er nå septiktømmer, og er en ambisiøs rakker. Han har en sinnrik plan om hvordan han skal komme langt i «Farmen» ved å spise kraftfôr. Det gir sikkert mening i hans hode: «Finalekniva, de må eg ha, da lyt eg ha mat, da blir det å stjele egg fra høne, til og med ete kraftfôr. Det e eg godt vant med heimefra.» Kos. I Oslo spiser vi tacos på fredagene, vi.

Herregud, Erik, hvis du vil spise kraftfôr dømmer ikke vi deg, du trenger ikke late som det er noe du MÅ gjøre for å komme videre her. Keep being you. Foto: TV2
Herregud, Erik, hvis du vil spise kraftfôr dømmer ikke vi deg, du trenger ikke late som det er noe du MÅ gjøre for å komme videre her. Keep being you. Foto: TV2 Vis mer

Men Eriks motivasjon for å være med her er ikke å vinne, men å «slå ut kvar en jævla Oslo-trakkar (?) som har meldt seg på». Fair, vi er ganske irriterende.

Apropos Oslo-trakkarar, hva enn det betyr: gjett hvem som sitter bak ham i bilen?! Den mest oslotrakkarate Oslo-trakkaren du noensinne har sett.

I Norge ser alle hver sin vei i bilen. Enig? Foto: TV2
I Norge ser alle hver sin vei i bilen. Enig? Foto: TV2 Vis mer

Mathias Scott fremstår som om foreldrene fostret ham opp med historier om at verden utenfor Ring 2 var et postapokalyptisk ødeland, og at han nå for første gang ser trær som ikke er plantet av en landskapsarkitekt.

Denne fyren er så sprudlende at man mistenker at han blir forsøkt sablet hver nyttårsaften kl tolv. Foto: TV2
Denne fyren er så sprudlende at man mistenker at han blir forsøkt sablet hver nyttårsaften kl tolv. Foto: TV2 Vis mer

Vi får et lite opphold i introen (jada, vi er fortsatt i introen. Du trodde mine recaps var lange? Vent til du ser prologen(e) til «Farmen» 2019.) så fortellerstemmen kan fortelle litt om Karagerø, «med sine mange øyer, holmer og skjær». For ikke å glemme steiner som stikker opp av vannet.

Deltagerne er på vei til Lundereid gård i Sandidal, som sannsynligvis ligger i nærheten av Long Dry. Gården skal nå drives som den ble for hundre år siden, og det plasserer oss vel i 1819, hvis jeg ikke har mistet helt oversikten.

Selv om gården etter min Google Maps-beregning ligger langt inne i landet, har Teslaene nå blitt erstattet med en seilbåt.

Noe må man jo bruke de atten innleide dronefotografene sine til. Skjermdump: Google Maps.
Noe må man jo bruke de atten innleide dronefotografene sine til. Skjermdump: Google Maps. Vis mer
Raust av Risør IL å låne bort skuta si. Foto: TV2
Raust av Risør IL å låne bort skuta si. Foto: TV2 Vis mer

Agna driver sin eigen gard, og har meldt seg på på «Farmen» for å treffe likesinnede, som virker litt tungvint, men la gå.

Eh, spoiler warning much? Litt tidlig å avsløre i FØRSTE episode at Kristian får en viking-begravelse til sjøs? Foto: TV2
Eh, spoiler warning much? Litt tidlig å avsløre i FØRSTE episode at Kristian får en viking-begravelse til sjøs? Foto: TV2 Vis mer

Berit er bortskjemt og politi. I uniform føler hun seg uovervinnelig, men uten uniform er hun en liten jente som blir redd for å bestille kebab. Det høres muligens ut som et rart eksempel, men heller enn å le kan du kanskje tenke på hva DU har gjort for å fjerne stigmaet rundt kebabbestillingsangst i det siste? Tenkte meg det.

Jan Erik har vært i forsvaret, og ligner generelt på Kim Bodnia. Han tror han er en grei og hyggelig leder «til det går gærent», som ikke høres noe urovekkende ut i det hele tatt.

Hvor har du gjort av Saga, Martin Rhode? Hehehehehehe. Foto: TV2
Hvor har du gjort av Saga, Martin Rhode? Hehehehehehe. Foto: TV2 Vis mer

Asad driver restaurant i Stavanger. Han har sånn liten Don Martin-hatt, men jeg har bestemt meg for å ha et åpent sinn.

Du lurer sikkert på om jeg siktet til rapperen eller tegneseriefiguren Don Martin? Svaret er ja. Foto: TV2
Du lurer sikkert på om jeg siktet til rapperen eller tegneseriefiguren Don Martin? Svaret er ja. Foto: TV2 Vis mer

Marte gleder seg til å se dyr, og Leif kan fortelle at hvis folk sluntrer unna så «smeller det fort». Og det er visst en svakhet som unnasluntrerne må jobbe med, ikke han selv.

Vibecke lever med energier, i motsetning til oss andre. Selv har hun en høyfrekvent energi som heter Sarius. «Man hører jo som barn at det er fantasivenner.» Sarius er hennes trofaste følgesvenn, og la oss på ingen måte se for oss at Sarius bare oppsto fordi hun ikke klarte å si «Karius» da hun var liten, og så hoppet han ut av sitt skjønnlitterære tilholdssted og tok bolig i hodet hennes.

Nå er alle deltagerne presentert, så da er det tid for at dronene kan gå litt bananas. Og for en dronesolo! De glir over fjorder! Gård! Fjord igjen! Hest! Skog! En hest til! Finnes det ingen ting de dronene ikke kan gli over?

Dette er dronenes svar på Dream Theater (og helt uredigert).

Omsider kommer åpningsvignetten, syv timer og femtitre minutter ut i første episode. Dette kan bli en lang sesong.

Gjengen har kvittet seg med seilbåten, og båret robåter inn i skogene, så de omsider kan skåte seg inn mot Long Dry gård. Det er først her de hilser på hverandre, noe som får en til å mistenke at Tesla- og seilturen har vært en smårar affære.

I Norge håndhilser vi på hverandre ETTER å ha kjørt bil og båt sammen i mange timer. Enig? Foto: TV2
I Norge håndhilser vi på hverandre ETTER å ha kjørt bil og båt sammen i mange timer. Enig? Foto: TV2 Vis mer

Mathias sier «whooo» som bare en fyr som injiserer Aperol Spritz intravenøst kan gjøre det, og Erik og Kristian klemmer og bonder over sine respektive gullokker, nå satt opp i hver sin smakfulle manbun.

Vibecke hilser på en hest. Hun synes det er «magisk å bli møtt av en sånn vakkerhet», og om du er usikker på hvor vakkerhet ligger på den estetiske skalaen, kan jeg fortelle at det er et sted mellom penhet og finhet, men ikke helt oppe på nivå med skjønnhethet.

Inne på gården er det fullt av kattunger, og det der er JUKS, «Farmen»! Her prøver man å opprettholde et image som blasert og sarkastisk recapper, også slenger dere kryptonitt i fjeset mitt?

Saklig. Foto: TV2
Saklig. Foto: TV2 Vis mer

Mathias har en naiv tro på at han kommer til å lære mye, han kan nemlig lite, men de andre sitter på mye kunnskap, og vil nok hjelpe ham. Kan noen fortelle ham at dette er en konkurranse? Med slagordet «kampen for tilværelsen»? Hviske ham inn i øret at aperolpojker fra indre Oslo med rosa velurgensere er de første som ryker i gryta når ressursene blir knappe? Eller i det minste snike et eksemplar av «Fluenes Herre» inn til ham?

Så får vi en sketsj der han spiller en åtte år gammel gutt som skal ri på hest for første gang.

Han er imponert over seg selv.

En som ikke er imponert er Erik, som er imponerende flink til å svare med hel setning på regissørens subtile spørsmål. «Eg e overhodet itje imponert over oslofolktjet som kom te garden og leke og har det gøy.»

«Eg tenke litt annerledes. Eg vi ha i meg næring for som fy. Det er no man kan finne ut korleis ein ska gøyme unna egg. Og ka næring du kan få i deg uten at folk merker det,» sier slåttekaren fra Nordfjoreid, som overhodet ikke er et romvesen kommet til jorden for å stjele NÆRINGEN vår.

NÆRING. Foto: TV2
NÆRING. Foto: TV2 Vis mer

«Kanskje vi sku bade litt,» sier Mathias, helt på eget insj og uten oppfordring fra en regissør bak kamera.

Leif synes det er teit at folk skal bade og fjase rundt allerede. «Bade kan man gjere etter en long arbeidsdag.»

Så får vi en slags bademontasje, som egentlig bare er plasking i vannet, men som løftes opp til mytiske proporsjoner av et lydspor verdig husmorspornofilmen «Lidenskapens pris» fra 1994, med en purung Brad Pitt.

Energi-Vibecke setter seg i låven, for hun kjente noen som ville ha hennes oppmerksomhet.

Hvem kan det være? Herr Krakk, Onkel Karjol eller Enkefru Trillebår? Foto: TV2
Hvem kan det være? Herr Krakk, Onkel Karjol eller Enkefru Trillebår? Foto: TV2 Vis mer

«Velkommen til Lundereid gård. Vær lydhør til de oppgaver som blir formidlet,» resiterer hun. Hun mener gården har snakket til henne, mens jeg mistenker at hun heller har ramlet inn i crewets samband-frekvens og har fått med seg briefen fra regissøren.

Vibecke tuner seg inn på låvens HØY-frekvens (pun SÅ TIL DE GRADER intended). Foto: TV2
Vibecke tuner seg inn på låvens HØY-frekvens (pun SÅ TIL DE GRADER intended). Foto: TV2 Vis mer

«Det er vktig at jeg kan ta inn energien, og på den måten så er det lettere for meg å kunne dra i land ukesoppdrag.» Ja, er det én ting urkrafter og skapninger fra det hinsidige er kjent for å gjøre, så er det å hjelpe folk med å vinne finalekniver i nasjonalromantiske realityserier.

«Kom igjen, lysvesener, la oss hjelpe a Vibecke med å vinne en hytte uten tomt og en Toyota Corolla, vår evige frelse avhenger av det!» Foto: TV2
«Kom igjen, lysvesener, la oss hjelpe a Vibecke med å vinne en hytte uten tomt og en Toyota Corolla, vår evige frelse avhenger av det!» Foto: TV2 Vis mer

Mathias og Vibecke har en helt naturlig, ikke-oppstilt prat i solveggen, og Vibs spør på helt naturlig vis om han har noen favoritter til valg av storbonde. Hun har nemlig vært lydhør for oppgavene som har blitt formidlet henne av regissøren, og nå trengte de en helt naturlig overgang til valg av storbonde.

Samtidig har Leif og Erik en taktikkprat før valget. Leif vil at de skal prioritere å bygge et røykeri, for som kjent går veien til velgernes hjerter gjennom signalbygg med begrenset nytteverdi som ingen har bedt ham om å bygge.

Erik på sin side er «litt tvilende for kor mykje eg ska stole på Leif, men det e veldig godt å kunne stole på en kar som eg veit har kunnskap.» Ikke så veldig tvilende, altså.

Mathias biter seg i kinnene for ikke å virke for begeistret over å endelig kunne rope «Breeeeev!», for det har kommet et brev.

Det er fra Anna. «Når dikkan leser dette er eg på vei til kjærlighetas by (hun spesifiserer ikke, så jeg går ut fra at det er Porsgrunn. Journ. anm.), sammen med min hjertes utkåra, Francois.» Nei, Anna, når vi leser dette har du vært død i mange tiår.

So much hig. Foto: TV2
So much hig. Foto: TV2 Vis mer

«Long Dry ligger nå i nevane dikkans. Syn omtanke og vær gjestfrie mot dei som kommer innom her på livets vei, blablabla velg storbonde, så vi kan komme i gang med programmet her.»

Tid for valgkamp. Erik selger seg inn som slåttedreng. Jan Erik forteller at han har «jobbet som leder for alle typer menneskeslag over snart 30 år, i hele verden», og jeg synes PR-avdelingen til TV2 kunne gjort en litt bedre innsats i å få frem at en av deltagerne i år har vært generalsekretær i FN.

Leif er opptatt av at alle skal få utfordre seg, og utfordrer seg selv med å forsøke å holde en tale som blir ferdig innen universets kuldedød. Måloppnåelse 0/10.

«Men samtidig så, på sikt, i da’ så er det veldig rosenrødt og fint og fritt å komma hit, og har det egentlig veldig gøtt og ækje vondt å væla her nå i dag, men me må tenke mat, og me er på en plass som me har det grætt, det er mulig å kjørle ferskvarer, og så nå med å bygge røykeri,» begynner han, og alle har falt av lasset for lengst.

«Hvis vi greier mye av det der, så tror jeg vi skal greie veldig mye.» Bortsett fra å sette ord sammen i en rekkefølge som gir mening, da.

Til slutt går alle lei, og stemmer på Erik.

NÆRING, tenker Erik. Foto: TV2
NÆRING, tenker Erik. Foto: TV2 Vis mer

Ingen stemmer på Leif. :/

Han tar det som en mann, det vil si å bli bitter og innesluttet og legge skylden på alle andre og rakke ned på innsatsen deres resten av programmet.

Kose seg. Foto: TV2
Kose seg. Foto: TV2 Vis mer

Etter reklamepausen spankulerer det inn på gården en lilla skjorte med rank rygg og den mest perfekt timete svaien i armene på denne siden av vår gamle tante Monika.

Det er bare én mann som kan svaie armene med SÅ mye selvtillit, vel vitende om at de tjue sekundene han trenger å jobbe i dag utvilsomt gjør ham til landets best betalte programleder målt i kr per tv-minutt: Isfjordens største sønn og vandrende bokstavrim, Gaute Grøtta Grav.

Inneholder produktplassering for føkkings swag, skal jeg si deg. Foto: TV2
Inneholder produktplassering for føkkings swag, skal jeg si deg. Foto: TV2 Vis mer

Klok av skade etter fjorårets prøve-å-stige-elegant-ned-fra-hesten-sin-gate, kommer han i år til fots.

«Gautulerer,» sier trippel-G med grøttagravalvorlig mine.

«I meine grøttulerer. I meine gravulerer. Helvete. Kutt. Vi har den no. It’s a wrap. Dokk får klipp dokk rundt det. I går i traileren min resten av dagen og skriv på det vriene andrealbumet mitt, «Kavring».» Foto: TV2
«I meine grøttulerer. I meine gravulerer. Helvete. Kutt. Vi har den no. It’s a wrap. Dokk får klipp dokk rundt det. I går i traileren min resten av dagen og skriv på det vriene andrealbumet mitt, «Kavring».» Foto: TV2 Vis mer

Han lar Erik velge hjelpere og gir ham nøkkelen til storbondehuset, før han svaier videre i bakgrunnen.

Sånn svaier en mann som vet at den eneste arbeidsoppgaven hans henger i en tynn tråd om produksjonen noen gang får kjennskap til sånne airbnb-nøkkelbokser med kodelås. Foto: TV2
Sånn svaier en mann som vet at den eneste arbeidsoppgaven hans henger i en tynn tråd om produksjonen noen gang får kjennskap til sånne airbnb-nøkkelbokser med kodelås. Foto: TV2 Vis mer

Leif er fortsatt bitter. Planen hans hvis han ble storbonde var nemlig å gjennomføre ukesoppdraget, i rak motsetning til alle andre planer storbønder før ham har hatt. Men nå er han ikke storbonde, og hvis Erik skuffer ham går han og fisker.

Erik låser opp stabburet, og kortslutter litt, for det er nemlig fullt av NÆRING. Så fullt faktisk, at lydsporet tror det lager en Tim Burton-film.

Erik bestemmer seg for å skjule næringen for jordboerne.

Generalsekretær Jan Erik Bodnia lager poteter, og Leif drar og fisker. Produksjonen vier to bilder til det, kanskje fordi samtlige droner var tomme for batteri.

Ved leggetid vil Mathias at alle skal være takknemlige og la det synke inn hva de er med på, og husker på at de er her for eventyret. Så hiver han seg på sengen og lager en sirenelyd, og deltagerne revurderer både hvor takknemlige de er, og hvor eventyrlig de har det.

Leif står opp tidlig, det vil si tre, halv fire, og får det til å høres fornuftig ut, og ikke som noe man bør dra til legen for.

Etterpå drar Mathias og Marte og Stine for å melke ku. Men plutselig tisser kua! Og Mathias brekker seg, og så gjør han veldig mye ut av at han brekker seg, og så får han til å melke, og gjør veldig mye ut av at han kan melke.

Så slår han hjul.

Dette kan bli en lang høst, folkens.

Så er det tid for litt lokalteater, for nå kommer mentor og mentors kone og forteller at de skal lage en hesterampe, badehus, utvide griseinnhegningen og lage grime og drikketrau. Det høres ut som mye, men for alt jeg vet tar det ti minutter, for jeg har levd et beskyttet liv og kjøpt alle mine griseinnhegninger, grimer og drikketrau i min lokale griseinnhegning-, grime- og drikketraubutikk.

De skal også lage ti kjærlighetsbrød som skal skjenkes Norske Kvinners Sanitetsforening, for alle vet jo at gode gamle Fredrikke Qvam og jentutten hennes visste å sette pris på et godt kjærlighetsbrød, hvis det er lov å si.

På vegne av Qvam og NKS vil jeg gjerne beklage vitsen over. Jeg er egentlig ikke sånn! Jeg er fhv medlem av NKS og woke af, jeg skjønner ikke hva som gikk av meg! Foto: TV2
På vegne av Qvam og NKS vil jeg gjerne beklage vitsen over. Jeg er egentlig ikke sånn! Jeg er fhv medlem av NKS og woke af, jeg skjønner ikke hva som gikk av meg! Foto: TV2 Vis mer

Erik prøver å videreformidle hva de skal lage, men menneskebegrepene stokker seg, og han går i surr. Leif er fortsatt sur. #dreamteam

Gutta snekrer mens jentene pusser vognen, og Leif bruker sine superevner til å skule og peke på hva alle gjør galt.

Han gjør et hederlig forsøk på å oppsummere den norske folkesjelen anno 2019 (og 1919, for alt jeg vet): «Jeg gidder faen ikke gjøra en pøkk visst ikke... nå skal jeg fiske, også gir jeg faen i hele greia, hvis ikke han tar og tar i et tak.»

Leif er den perfekte opposisjonspolitiker, men har visst glemt at han faktisk sitter i regjering med Erik. Vær så god, den kronikkideen bjudar jeg på. Foto: TV2
Leif er den perfekte opposisjonspolitiker, men har visst glemt at han faktisk sitter i regjering med Erik. Vær så god, den kronikkideen bjudar jeg på. Foto: TV2 Vis mer

Asad lager fiskesuppe, og de andre er imponert, inntill de oppdager at det er masse bein i suppen. Han skylder på at en annen tok fiskene uten bein, og akkurat den ser jeg. Det er jo ikke akkurat sånn at han er kokk med egen restaurant og at man burde kunne forvente at han vet hvordan man fileterer en fisk, akkurat.

Siden Leif er ferdig med å hakke på absolutt alle andre, går han over til å disse de som skal lage trau. «Du ska hogge litt med hoggern for å få ut dei greiane der. Sku tro det var Toralv Maurstad som fløy rundt med boka under armen!»

Som på samme tid er den mest vilkårlige og mest fantastiske referansen jeg tror jeg kunne bli servert akkurat nå. For hvor ofte har ikke du blitt irritert over folk som ikke tar i et tak, og fått lyst til å rope « er du helt Toralv Maurstad, eller?!» Og hvor typisk er det ikke av Nationaltheatrets store sønn Toralv Maurstad å springe rundt med boken sin (selvbiografien «For et liv», går jeg ut fra?) under armen når han egentlig burde hogge litt med hoggern?

I et avslørende øyeblikk innrømmer Jan Erik at Leif er dominerende, men også en kjempehyggelig fyr. Det avslører at a) Jan Erik enten er veldig høflig, eller 2) en dårlig menneskekjenner, eller 3) At alle scenene der Leif faktisk er en kjempehyggelig fyr er klippet bort. Når ørten kameraer som snurrer og går hele døgnet skal fortettes til 44 minutter, må jo noen nyanser ryke. For noen helter og skurker må vi jo ha, når vi leker bondegård, ikke sant?

Nede ved vannet går båthusarbeidet ganske radig.

Så radig, faktisk, at Mathias har begynt å blø neseblod i øret. Foto: TV2
Så radig, faktisk, at Mathias har begynt å blø neseblod i øret. Foto: TV2 Vis mer

Romantisk musikk sveller, og Manbun 2 (som jeg har glemt hva heter) og Marte har muligens kjemi. Eller ikke. Det viktigste er at produksjonen vil at vi skal synes de har det.

Marte forteller at hun har mange guttevenner og synes «egentlig det er kjekkare enn jenter, av og te,» og så ler og kniser hun på en måte som gjør at jeg tror jeg gikk glipp av noe her.

Hestene symboliserer shæstepar i gamledar. Foto: TV2
Hestene symboliserer shæstepar i gamledar. Foto: TV2 Vis mer

Så holder Marte en katt som Manbun 2 får lov å ta på, og så er det leggetid. Men så sniker en fra Kragerø skuespillerlag seg inn og setter fyr på stabburet!

Olivier. Brando. DeNiro. Day-Lewis. Maurstad med boken under armen. Og nå deg, navnløse fortolker av telemarkisk landeveisrøver og pyroman. Jeg tar av min Don Martin-hatt. Foto: TV2
Olivier. Brando. DeNiro. Day-Lewis. Maurstad med boken under armen. Og nå deg, navnløse fortolker av telemarkisk landeveisrøver og pyroman. Jeg tar av min Don Martin-hatt. Foto: TV2 Vis mer

Næringslageret hans er kanskje tapt, men Erik tar det med knusende ro, og tar på seg hoodien sin.

Han er tross alt omgitt av kjøttkapsler fulle av NÆRING. Foto: TV2
Han er tross alt omgitt av kjøttkapsler fulle av NÆRING. Foto: TV2 Vis mer

Ingen tar brannen helt på alvor. Siden Erik har holdt innholdet der skjult får ingen av dem vite om all maten som gikk tapt, og harmdirrende hender rettet mot himmelen som forbanner skjebnen, uteblir. Men dere fikk litt production value og bilder preget av vakkerhet i det minste da, TV2!

Så er episoden over, og i neste uke blir det krangling, og ikke minst får Asad åndelig veiledning av Vibecke. «Skal jeg bruke et ord på det, så kanskje det er en alv som leker og styrer i gården.»

Det var mange ord, Vibecke. Og det heter ikke alv, det heter regissør.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!