Dette kan bli naboen til Operaen

Her er alle forslagene.

(Dagbladet.no): Bidragene til arkitektkonkurransene for nye Deichmanske hovedbibliotek og Munchmuseet/ Stenersenmuseet ble i dag offentliggjort.

Bidragene vil være utstilt på Nasjonalmuseet fram til vinnerne skal kåres 27. mars.

- Tidenes kulturløft
20 bidrag er med i Munch/Stenersen-konkurransen , mens 19 bidrag konkurrerer om å få tegne Oslos nye hovedbibliotek. Du kan se samtlige i bildeseriene over - de øverste er bidragene til Munch, mens bibliotekene ligger under.

Det er arkitekter fra hele verden som står bak bidragene, og de engelske bildetekstene er arkitektene selv som står bak.

- Dette er tidenes kulturløft for Oslo. Vinnerbidragene vil gi kultur-Oslo et helt nytt ansikt, sier byrådsleder Erling Lae i en pressemelding fra Hav eiendom og Oslo kommune i dag.

De ulike bildene i bildeserien viser de ulike forslagene til nytt bibliotek og museum. Lurer du på hvorfor bildene ikke er merket med navn på arkitektkontoret som står bak? Det er foreløpig hemmelig!

Juryen vurderer alle bidragene uten å vite hvem som har tegnet dem. Anonymitetsregelen er faktisk så streng at et av arkitektkontorene som tegnet nye Deichmanske alt har blitt disket, fordi de gjorde det mulig å identifisere dem. Derfor er bare 19 bidrag med i bibliotek-konkurransen.

VANDA: We think the library as more than just a building:It is the combination of intertwined public spaces of different nature, opening, and climaticconditions, all organized and united by the library itself.It creates there a very strong capacity for cultural and leisure activities, enhancing thelibrary's first purpose and complement the other public facilities of the area : the OperaHouse, the future and existing museums.
WOVEN: This proposal for the new Deichmanske Library rethinks the very nature of TheLibrary; its design challenges the library?s traditional structure, fusing building andlandscape, program and context. With fluent circulation, the new library creates acontinuation of the city?s commons through increased accessibility, permeability, andtransparency within architectural space.
BOOKSTAND: The Deichmanske Bibliotek is designed as a permeable membrane on both sides. In between lies a more solid element. In contrast with the traditional, monumental library that has a hard shell and an overwhelming, introvert reading room, wehave inverted this concept. The ground floor is a lowered level of continuous urban street life, an urban living room, creating multifarious and immediate visual relationship from the surrounding streets into the library and its relatedactivities.
DIAGONALE: Vi har foreløpig ikke mer informasjon om dette prosjektet.
STARFISH: In contrast to the Opera, which refers to the image of plane wide soil, thenew library relates merely structurally to a system of organisation, non-hierarchical (in its direction),vertically supplied and horizontally spread.
CONNECT: FOTO: Tore H Røyneland.
MEETING PLACE DIVERSITY OPENNESS: The library is designed to become an open and inviting meeting place with a visible diversity ofinternal functions and architecture that stirs curiosity and the urge to explore what is inside. It offersas much of its inner life to the public square as possible to help making the Björvika development a brilliant example of well thought-out urban planning.
BODY MIND: Main structure: five-storey building in the form of a parallelogram which is orientated in a turning movement from the towncentre towards the opera house. The par t above ground accommodates the classic functions of a librar y.An underground structure, organizationally separated from the librar y, provides oppor tunities for movement and recreation:swimming, fitness, sauna, an ice skating rink on the roof.
THE CITY, THE GREEN, THE LIBRARY INBETWEEN: We envision the Deichman Axis transformed into an intimate, wooded park that will act as a new cultural forum for Oslo; a common ground for all, encouraging free movement, interaction, and social engagement.
7777: This proposal for the Deichmanske Library and its attached mixed-use building is a bold yet sensitiveresponse to Oslo?s vision for an urban masthead in the Bjorvika district along the harbor. Beginningwith a complex and dynamic urban site, this project absorbs and channels all of its latent energies and begins to dissect and expose the visual and urban potentials that arise from architectural manipulations.
23511: We propose a ?water park? for the open space in front of the library, a fully public and programmed piece of water in all its different forms: from waves to warm water jets, from ice surfaces to a massive steam column. The waterscape is further organized through scattered mineral elements on different levels: a rock, an amphitheatre, an island, some sunken patios and an access platform to the library.
BETWEEN BROCHURES: Vi har foreløpig ikke noe informasjon om dette prosjektet.
OPEN MINDS: The ?Open Minds? proposal for the new Deichmanske main library is a platform for intensified social, political and culturalexchange. The ground floor is a field of interrelated events, a flexible surface acting as a physical extension of the publicspace of the city, becoming a public lounge for the library, the city and the additional functions on the ?roof? of the library.
SUGAR: Rotating the volumes towards one another, a public commons has beendefined, offering diverse exteriors and unexpected perspectives.While the built volume realizes the site's commercial value, the inbetweenspaces become a scenic void that superimposes the spatialqualities of the alley, the way, the forecourt and the square bymerging them together into a meandering public realm.
BOOKMARK: We present a library with iconic qualities. These features are, however, an intrinsic part of the buildingitself, and not merely based on picturesque imagination or spectacular shapes. Thus, the alluringinside becomes the attraction of the building. We believe this library will convey the wonderful radiancecertain places, spaces and buildings can express ? where people meet, talk, study and learn. Places where anything can happen.
LIBRARY CITY: A breathtaking diversity of forms both inside and out shapes a unique fractal cosmos.
INTERMEZZO: The light shining through the greenery is invigorating. The sound of the traffic is gone, replaced bymusic from a pianist playing on the grand piano in the café on the base. The base arcs like a bridgeunder the undulating soft inner skin. People moving along the arching base give a sense of the impressive scale of the space.
SPACE SCAPES: At the section point between stored knowledge and accessibility the boundaries betweeninstitutions of knowledge are breached. The library is the generator for a programmatic attitudethat is inviting and receptive. Its structure of knowledge enables and aims to evolve all aspects of programmes that can be invited into such a novel urban field of multiple crossings.
DEICHMANNSKE VALLEY: We propose a gorge-like space imagined from the blue Fjord. The scenery of natural light shininginto the valley, and reflecting on the complex convexo-concave surfaces, has an inherent quality that can only exist in a library in Oslo.

Kjente anonyme arkitekter
Men det er flere kjente arkitektkontorer som skjuler seg bak de anonyme bidragene. Deriblant norske Snøhetta, som har tegnet Deichman, og japanske Tadao Ando og britiske Zaha Adid Architects, som har tegnet Munch-museet.

Juryene innstiller fire bidrag hver, før Oslo Bystyret velger de to endelige vinnerkonseptene. Utstillingen er åpen to dager etter at vinneren er kåret, til 29. mars.

Det nye Munch-museet, med Stenersenmuseets samlinger, blir delvis plassert på Paulsenkaia i Bjørvika, ved siden av Operaen. Deichmanske bibliotek skal ligge mellom Operaen og Oslo S, der E18 går i dag. 

Hvilke av bidragene liker du best? Diskutér under!

THE RED CLOUD: The sculptural form of the museum is floating above the water as a mysterious cloud interacting with themountain of the Opera House emerging from the sea.Depending on the light it will look like a mirage reflecting the mountains and glaciers or like a dark cloud with a glowing or burning centre.
VIEWING AND SEEING: This museum takes the stage in Bjørvika and joins the ensemble of existingand new buildings in a confident but balanced way, forming a visibleattractor and acting as a vantage point at the same time. Analogously, itsspatiality celebrates the antilogies of seeing and viewing, insight and outlook.
ÅND: The building is placed in between the two view sectors across form Bispekilen and the medieval ruins towards the Akershus castle. It isshaped as a combination of a flat transparent surface and a bulging opaque wall. The vertical glass surface takes the line of the pierwhere the solid wall accommodates the varying sizes of the galleries within and creates an entrance foyer to complete the main vista.
REFLECTIONS: The building is part of the street, it is not a building inserted into the city but a part of the street that contains abuilding. The building is wrapped in a layer of public space that fills it with contents. The Project proposes theconstruction of three landscapes: one, that is a square under a great roof, another is a roof converted into an opensquare. Between the two, an interior landscape understood as a versatile and transformable space.
OSLO'S RIBBON: This proposal envisions the site as series of activity ?loops,? connecting the city to the water by way of continuous paths and a network of intimate open spaces. The new Munch Museum is an architectural ribbon, arranged with graceful proportions so as to complement the already distinctive waterfront.
SVABERG: The new Munch + Stenersen Museum will be formed by a Norwegian piece oflandscape that was eroded by time and climate: The SVABERG. The building willdraw its identity directly from the land and people of Oslo and immediatelyreflect the fluid painting style which characterised Edvard Munch?s art.
YIN YANG: Where the Opera is strong, the Yin Yang proposal for thenew Munch Museum is strategic, establishing itself as a worthy counterpart by radically addressing two cardinal challenges facing contemporary museum design.
GIRLS ON THE BRIDGE: A bridge from the parkto the entrance of the museum transforms the natural estuary situation into a highly urban scene, a part of thepromenade along the shore. Couldn't the ?Girls on the bridge" from Munch have been standing here?
LYST OG MØRKT: The Munch Museum has to have more than just a perfect location, more than a spectacular design, more than beautifully proportioned, well-lit rooms. If it is to do justice to the works of this artist it has to be light and heavy, inviting and introverted, popular and solitary ? light and dark.
STARRY NIGHT: Vi har foreløpig ikke noe mer info om dette prosjektet.
ART WAVE: In a respectful dialogue with the Fjord, we intend to create a comprehensive and open arena for people to move and to discover; multicultural, energetic, a world famous location for discovering the arts.
MELANKOLI 2012: The origin of our project is based on a simple rule: a polygonal geometry, which generates and encourages multiple connections between homothetic elements that are in fact the same, yet never repeated: scaled differently according to their uses, and connected with each other clearly as in a diagram.
VPL_CS20: Det er ikke offentliggjort noen informasjon om dette prosjektet.
LADY OF THE SEA: The intent was to use this concealed nature to interweave it with strands of culture, for geometries to link with experience. Aninterwoven strategy of services, transport links and public spaces form the ground fabric that continuous into the building, creatingcontrast and varied experiences.
ISLANDS: This is a unique site, in and on the water. Can a building be designed which takes maximumadvantage of this condition so that from almost anywhere in the Museum, there is a sense of being on the water?
MUNCH ISLAND: Within Munch Island is another island - a pristine, steel cube containing the central exhibition spacesfor the Munch collection. The cube stands alone in a watery atrium, giving the ever-changing Norwegian climate access to the very heart of the museum.
LAMBDA: The focus of this urban project is centered on the necessary relationship between the desired areasand the existing city in the unique context configured by the fjord, coastlines and geographical features that condition it.
WAVE PERSPECTIVE: Wave-Perspective-Figure locate the Munch Museum and the Stenersen Museum Collectionsat Bjørvika?s most intensive intersection, as a major part of a new open accessible urban spacein the Opera Street, where the Akerselva Common and Station Common are linked together
MSK: Generate a cohesive identity for the Akerselva Common and a new cultural district in Oslo. Here, art production, exhibitions,performing arts, film, literature, leisure and public space are combined in a coherent design.
PROSJEKT 10: Det er ikke offentliggjort noen informasjon om dette prosjektet.