Dette kan bli naboen til Operaen

Her er alle forslagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Bidragene til arkitektkonkurransene for nye Deichmanske hovedbibliotek og Munchmuseet/ Stenersenmuseet ble i dag offentliggjort.

Bidragene vil være utstilt på Nasjonalmuseet fram til vinnerne skal kåres 27. mars.

- Tidenes kulturløft
20 bidrag er med i Munch/Stenersen-konkurransen , mens 19 bidrag konkurrerer om å få tegne Oslos nye hovedbibliotek. Du kan se samtlige i bildeseriene over - de øverste er bidragene til Munch, mens bibliotekene ligger under.

Det er arkitekter fra hele verden som står bak bidragene, og de engelske bildetekstene er arkitektene selv som står bak.

- Dette er tidenes kulturløft for Oslo. Vinnerbidragene vil gi kultur-Oslo et helt nytt ansikt, sier byrådsleder Erling Lae i en pressemelding fra Hav eiendom og Oslo kommune i dag.

De ulike bildene i bildeserien viser de ulike forslagene til nytt bibliotek og museum. Lurer du på hvorfor bildene ikke er merket med navn på arkitektkontoret som står bak? Det er foreløpig hemmelig!

Juryen vurderer alle bidragene uten å vite hvem som har tegnet dem. Anonymitetsregelen er faktisk så streng at et av arkitektkontorene som tegnet nye Deichmanske alt har blitt disket, fordi de gjorde det mulig å identifisere dem. Derfor er bare 19 bidrag med i bibliotek-konkurransen.

Kjente anonyme arkitekter
Men det er flere kjente arkitektkontorer som skjuler seg bak de anonyme bidragene. Deriblant norske Snøhetta, som har tegnet Deichman, og japanske Tadao Ando og britiske Zaha Adid Architects, som har tegnet Munch-museet.

Juryene innstiller fire bidrag hver, før Oslo Bystyret velger de to endelige vinnerkonseptene. Utstillingen er åpen to dager etter at vinneren er kåret, til 29. mars.

Det nye Munch-museet, med Stenersenmuseets samlinger, blir delvis plassert på Paulsenkaia i Bjørvika, ved siden av Operaen. Deichmanske bibliotek skal ligge mellom Operaen og Oslo S, der E18 går i dag. 

Hvilke av bidragene liker du best? Diskutér under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer