Dette kan bli nye Deichmanske

Forhandler med flere enn vinnerne.

ANDREPLASS: «Meeting place/diversity/openness/exploration» av Schmidt Hammer Lassen (Danmark) kom på andreplass i konkurransen om å tegne nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika. Men Bystyret står fritt til å velge dem framfor vinneren Lambda, dersom de ønsker det.
ANDREPLASS: «Meeting place/diversity/openness/exploration» av Schmidt Hammer Lassen (Danmark) kom på andreplass i konkurransen om å tegne nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika. Men Bystyret står fritt til å velge dem framfor vinneren Lambda, dersom de ønsker det. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): 27. mars ble vinnerne offentliggjort i konkurransen om å tegne nye Munch-museet og Deichmanske hovedbibliotek, som skal bli operaens nærmeste naboer i Bjørvika.

Et spansk arkitektkontor gikk av med seieren i Munch-konkurransen, mens to norske arkitektkontor vant konkurransen om Deichmanske.

ANDREPLASS: «Yin-Yang» av REX Architecture (USA) kom på andreplass i konkurransen om å tegne nye Munch-museet.
ANDREPLASS: «Yin-Yang» av REX Architecture (USA) kom på andreplass i konkurransen om å tegne nye Munch-museet. Vis mer

Juryen var enstemmig i begge valgene. Likevel er det slett ikke sikkert at det blir disse får oppgaven med å tegne prestisje-byggene til slutt. Det er Oslo bystyre som skal ta den endelig avgjørelsen. De kan like gjerne gå for arkitektene som kom på andre, tredje eller fjerde plass.

VINNEREN: «Lambda» av Herreros Arquitectos (Spania) vant arkitektkonkurransen om Munch-museet. Men det er ikke helt sikkert at museet blir seende slik ut.
VINNEREN: «Lambda» av Herreros Arquitectos (Spania) vant arkitektkonkurransen om Munch-museet. Men det er ikke helt sikkert at museet blir seende slik ut. Vis mer

Forhandlinger neste uke
Totalt sju arkitekter ble innstilt av juryen. Ifølge Dagens Næringsliv (artikkelen er ikke på nett) har oppdragsgiver HAV Eiendom invitert alle sammen til forhandlinger i Oslo i neste uke.

FJERDEPLASS: «Intermezzo» av Snøhetta (Norge) kom på fjerdeplass i Deichmanske-konkurransen.
FJERDEPLASS: «Intermezzo» av Snøhetta (Norge) kom på fjerdeplass i Deichmanske-konkurransen. Vis mer

- Dette er sløsing av energi og skaper falske forvetninger hos de andre arkitektene, sier den spanske vinnerarkitekten Juan Herreros i Herreros Arquitectos til Dagens Næringsliv.

FJERDEPLASS: «Between Brochure» av David Chipperfield Architects (Storbritannia) og Norske Div. A Arkitekter (Norge) kom på delt fjerdeplass i Deichmanske-konkurransen.
FJERDEPLASS: «Between Brochure» av David Chipperfield Architects (Storbritannia) og Norske Div. A Arkitekter (Norge) kom på delt fjerdeplass i Deichmanske-konkurransen. Vis mer

Han velger likevel å se på Oslo-turen som et forhandlingsmøte med HAV Eiendom, og er sikker på at jobben blir hans.

VINNEREN: «Diagonale» av Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo (Norge) vant Deichmanske-konkurransen.
VINNEREN: «Diagonale» av Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo (Norge) vant Deichmanske-konkurransen. Vis mer

Det er ikke nestleder i byutviklingskomiteen og bystyremedlem Tone Tellevik Dahl (Ap).

Disse ble rangert

Juryen innstilte tre bidrag i konkurransen om Munch-museet, og fire i konkurransen om Deichman. Juryen var enstemmig om førsteplassen i begge konkurransene, men det er Oslo Bystyre som tar den endelige avgjørelsen.

Munch:
1. «Lambda» av Herreros Arquitectos (Spania)
2. «Yin-Yang» av REX Architecture (USA)
2. «Girls on the bridge» av Christ & Gantenbein (Sveits) og Lie Øyen Arkitekter (Norge)

Deichman
1.«Diagonale» av Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo (Norge)
2. «Meeting place/diversity/openness/exploration» av Schmidt Hammer Lassen (Danmark)
4. «Intermezzo» av Snøhetta (Norge)
4. «Between Brochure» av David Chipperfield Architects (Storbritannia) og Norske Div. A Arkitekter (Norge)

- Jeg har mine betenkeligheter med vinnerforslaget til Munch-museet. Det er et fint grep med park utenfor, men jeg er skeptsik til høyden og at bygget skygger for Ekebergåsen, sier hun til avisa.

ANDREPLASS: «Girls on the bridge» av Christ & Gantenbein (Sveits) og Lie Øyen Arkitekter (Norge) kom på delt andreplass i Munch-konkurransen.
ANDREPLASS: «Girls on the bridge» av Christ & Gantenbein (Sveits) og Lie Øyen Arkitekter (Norge) kom på delt andreplass i Munch-konkurransen. Vis mer

Også operadirektør Tom Remlov har uttalt seg kritisk til Munch-vinneren tidligere.

- Dette blir en veldig høy, synlig bygning. Det er en utrolig vanskelig balansegang å skulle lage et synlig bygg, som samtidig ikke tar oppmerksomheten vekk fra Operaen. Jeg er bekymret for at dette bygget gjør det, sa han til Dagbladet.no etter at vinneren ble offentliggjort.

Vil utsette valget
Eva Hagen, administrerende direktør i HAV Eiendom, viser til at konkurransen kjøres etter lov om offentlige anskaffelser, og at det derfor må føres reelle forhandlinger. Enstemmig jury eller ikke.

Sannsynligvis får bystyret lenger tid til å bestemme seg, enn det som først var planlagt. Byrådsleder Erling Lae sier til Dagens Næringsliv at de trenger mer tid til å sikre en forsvarlig politisk behandling. Derfor har de bedt om å få utsette valget fra 28. mai til 1. september.
 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer