Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Dette kan bli skittent»

«Idol» for komikere.

MORSOM JOBB: Harald Eia, Trond-Viggo Torgersen og Helen Vikstvedt skal sammen med programleder Marte Stokstad finne Norges morsomste amatør. Foto: Anne Liv Eikroll, NRK
MORSOM JOBB: Harald Eia, Trond-Viggo Torgersen og Helen Vikstvedt skal sammen med programleder Marte Stokstad finne Norges morsomste amatør. Foto: Anne Liv Eikroll, NRK Vis mer

||| TV: Jeg synes verden er et stadig morsommere sted å være, men det skyldes i begrenset grad profesjonelle komikere. Humor er flyktige greier.

Du kan ha gått rundt og humret hele dagen over småting som skjer, gapskrattet av kollegers kommentarer og fnist godt av en artig anekdote fra Arendal.

Så setter du deg foran flatskjermen med en pose Bamsemums i håp om å bli underholdt av personasjer som får betalt for å være morsomme, som har brukt dagevis på å sy sammen sketsjer og finpusse replikker med punch — og du venter forgjeves på en rykning i lattermuskelen. Slikt skjer.

I kveld skal NRK bøte på dette, gjennom en humorkonkurranse sydd over «Idol»-lesten. Potensielt lattervekkende nordmenn han sendt inn sine egenproduserte videosnutter og gjennom ti programmer av stigende kvalitet skal en vinner kåres 19. november.

«Den norske humoren» er til dels demokratisk, siden seerne etter hvert kan stemme på sine favoritter, men i starten avgjøres humoristenes skjebne av et garvet dommerpanel: Helen Vikstvedt, Harald Eia og Trond-Viggo Torgersen.

Humorpølsa
Humor har de siste åra vært en bransje i kraftig vekst. Det har iblant virket som om det eneste man trenger for å kalle seg standupkomiker er to brukbare bein og en svakt utviklet evne til selvsensur.

Mange har kjempet seg til en plass i rampelyset. Humor tas nå på alvor i brede kretser.

I hvert program av «Den norske humor» bli en av deltakerne sendt hjem til en trist hverdag. De som går videre, må utvikle et nytt innslag mens de blir utsatt for dommernes «coaching».

Dommerne er med andre ord ikke usårbare. De setter sin egen ære på spill, gir oss et innblikk i sine yrkeshemmeligheter og viser oss hvordan humorpølsa blir til.

Attraktiv premie
Vi må kunne forvente en jevn stigning i kvalitet ettersom deltakerne herdes i gamet. Men hva med det utenomsportslige? Har man tatt høyde for skandaler som kan oppstå — pikante avsløringer, plagiatbeskyldninger, doping? Kan man bli disket underveis?

Hva hvis det like før finalen viser seg at Lotte fra Larvik fikk en hundrings av brutter?n for å fortelle den grusomme grovisen i onkel Gunnars tredje bryllup, er hun da en glad amatør eller lønnet komiker?

Mye står på spill når vinnerpremien er et eget program på NRK. Dette kan bli skittent.

Hva går på TV i kveld? Sjekk Se.no

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling