SMELL: Stavanger konserthus, her med Karl Ove Knausgård og Tore Renberg på scenen, er blant de norske kulturhusene som fikk regning  på hundrevis av millioner idag. 
Foto: Anders Grønneberg
SMELL: Stavanger konserthus, her med Karl Ove Knausgård og Tore Renberg på scenen, er blant de norske kulturhusene som fikk regning på hundrevis av millioner idag. Foto: Anders GrønnebergVis mer

- Dette kan få store konsekvenser for hele Kultur-Norge

Svære kulturhus kreves for hundrevis av millioner.

Stavanger konserthus alene har fått varsel om at de må betale tilbake over 256 millioner kroner av merverdiavgiftskompensasjon som er utbetalt i forbindelse med byggeprosjektet, opplyser Stavanger konserthus i en pressemelding.

- Jeg er opprørt. Dette kommer vi absolutt ikke til å akseptere. Skatt Vest tolker regelverket på verst mulig måte for oss, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø til Rogalands Avis.

ESA-dom Helgø leder representantskapet for Stavanger konserthus og har satt jurister i gang med å besvare varselet til Skatt Vest. Konserthuset opplyser at det ikke blir truffet endelig vedtak i saken før svaret er mottatt og vurdert.

- Størrelsen på tilbakebetalingskravet, samt begrunnelsen, samsvarer svært dårlig med de signaler som Stavanger kommune tidligere har mottatt fra Finansdepartementet og avgiftsforvaltningen, opplyser Stavanger konserthus.

Da byggingen av konserthuset ble vedtatt i 2006, var all merverdiavgift kompensasjonsberettiget. To år senere medførte en dom i EFTAs overvåkingsorgan ESA at denne kompensasjonsretten falt bort.

- Vi ba om en avklaring i 2008. Det er helt vanvittig at vi først etter fem år, i 2013, får et foreløpig svar. Så går det ytterligere to år før vi får dette varselet. Dette er oppsiktsvekkende, sier Stavanger-ordføreren.

Store konsekvenser Ifølge Helgø fikk kommunen 250 millioner kroner av staten for å bygge konserthuset, men momskravet er 6 millioner høyere.

Også Kilden teater og konserthus i Kristiansand har mottatt tilsvarende varsel fra Skatt Sør om mulig tilbakebetaling av utbetalt mva-kompensasjon.

- Dette kan få store konsekvenser for hele Kultur-Norge, det gjelder ikke bare Stavanger og Kilden i Kristiansand, men også kulturhusene i Bodø og på Hamar, sier Helgø til Rogalands Avis.

(©NTB)