DEBATT

Debatt: Rusreform

Dette kan føre til økt bruk

Rusutvalget legger opp til å fjerne flere virkemidler som politiet har gode erfaringer med, og vil erstatte dem med et uprøvd system som overlates til kommunene.

ALLEREDE BEHANDLING FØR STRAFF: I 2014 ga Riksadvokaten tydelige signaler om at politiet ikke skulle «løpe etter slitne narkomane». Og forpliktende oppfølging framfor bot og prikk på rullebladet, er den foretrukne reaksjonen for ungdom under 18 år som tas for narkotika, skriver innsenderen. Foto: Sara Johannessen /NTB Scanpix
ALLEREDE BEHANDLING FØR STRAFF: I 2014 ga Riksadvokaten tydelige signaler om at politiet ikke skulle «løpe etter slitne narkomane». Og forpliktende oppfølging framfor bot og prikk på rullebladet, er den foretrukne reaksjonen for ungdom under 18 år som tas for narkotika, skriver innsenderen. Foto: Sara Johannessen /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Å ønske at tunge rusavhengige ikke skal straffes for brukerdoser av narkotika er helt ukontroversielt. Men vi har også et ansvar for å sørge for at unge ikke utvikler rusproblemer.

Carl Erik Grimstad jubler i Dagbladet 19.12 over at ruspolitikken «endelig skal bli mer human». Jeg deler hans ønske om en human narkotikapolitikk som ivaretar de mest utsatte.

Men vi må klare å ha to tanker i hodet på én gang. I vår iver etter å hjelpe de tunge, må vi ikke la hensynet til de unge glippe. Vi må føre en politikk som beskytter barn og unge mot narkotika, og gjør det mulig å gripe inn i begynnende narkotikabruk.

Rusreformutvalget har nylig lagt fram sitt forslag. Personer som tas med en gitt mengde narkotika, skal få pålegg om å møte for en kommunal rådgivningstjeneste. Men om man lar være å møte opp, vil det ikke få noen konsekvens. Ikke utover at man kan bli kontaktet av kommunen. Det samme gjelder for mindreårige.

Ungdom mellom 16 og 18 kan selv velge om foreldrene skal være med på møtet. I praksis kan dette innebære at en 17-åring som tas med fem gram kokain, fem gram amfetamin, én desiliter GHB og 15 gram hasj i lomma, selv kan velge om han eller hun vil snakke med en kommunal rådgiver eller ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer