Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRKs nettspiller

Dette kan forsvinne fra NRK

Flere TV-programmer fra før 1997 kan forsvinne fra NRKs nettspiller hvis ikke en ny avtale kommer på plass.

«FLEKSNES»: Hvis ikke NRK og Norwaco får en avtale på plass før 2020, er det mange godbiter fra NRK-arkivet som ikke lenger vil være tilgjengelig i nettspilleren. Dette gjelder også «Fleksnes»-filmene. Foto: NTB Scanpix
«FLEKSNES»: Hvis ikke NRK og Norwaco får en avtale på plass før 2020, er det mange godbiter fra NRK-arkivet som ikke lenger vil være tilgjengelig i nettspilleren. Dette gjelder også «Fleksnes»-filmene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 2013 inngikk NRK og rettighetshaverorganisasjonen Norwaco en avtale som sikret at publikum fikk tilgang på store deler av innholdet NRK produserte mellom 1960 og 1997.

Fleksnes og Skomakergata

NRK skal, etter det Dagbladet erfarer, ha betalt om lag 110 millioner kroner for denne seksårsperioden fra 2014-2020. Nå vil NRK ha tilgang til det samme for vesentlig mindre sum - noe som gjør at kunstnerne, opphavsfolk og produsenter får mindre i honorar.

Det kan ramme mange gamle, kjente og kjære klassikere.

For eksempel kan vi nevne «Jul i Skomakergata» med Henki Kolstad, «Vestavind» med Wenche Foss og en rekke andre kjente skuespillere, og ikke minst Rolv Wesenlunds mest udødelige rolle; «Fleksnes». Andre eksempler er «Pompel og Pilt» og «Lille lørdag» med Bård Tufte Johansen og Harald Eia.

Frykter for kulturarven

«LILLE LØRDAG»: Denne gjengen med bla. Bård Tufte Johansen, Harald Eia og Øistein Norum Monsen fra rutebilstasjonen i Arendal. Foto: Dagbladet
«LILLE LØRDAG»: Denne gjengen med bla. Bård Tufte Johansen, Harald Eia og Øistein Norum Monsen fra rutebilstasjonen i Arendal. Foto: Dagbladet Vis mer

Avtalen varer i seks år, fram til 1. januar 2020. NRK og Norwaco forhandler, men partene står steilt og langt fra hverandre. Hvis det ikke blir noen løsning, forsvinner mye attraktivt fra tv-arkivet etter 1997 fra NRK-spilleren.

- Det er klart vi frykter avpublisering i NRK-spilleren, sier Norwaco-direktør Elin Urkedal.

«VESTAVIND»: Wenche Foss i klassikeren «Vestavind» fra 1994. Foto: NRK
«VESTAVIND»: Wenche Foss i klassikeren «Vestavind» fra 1994. Foto: NRK Vis mer

- Det er snakk om 17 000 timer med tv-sending, anslagsvis 30 000 tv-programmer - og 500 timer radioopptak. Vi bekymret for at arkivet bli borte og ikke tilgjengelig for publikum.

Stor avstand

Det er ikke bare negativt for vanlige tv-seere som ønsker å se gamle filmer, klipp, serier og julekalendere. Det rammer også forskere og studenter som måtte trenge gamle tv-klipp lett tilgjengelig for å se historiske og kulturelle referanser.

- NRK-arkivet er en del av vår felles kulturarv, sier Urkedal.

EN KLASSIKER: «Jul i Skomakergata» blir ikke lenger sendt på NRK
EN KLASSIKER: «Jul i Skomakergata» blir ikke lenger sendt på NRK Vis mer

- Avstanden i forhandlingene er stor, men vi håper jo på å komme til enighet. Avstanden og spriket i forhandlingene handler om pris, forteller Norwaco-direktøren til Dagbladet.

NRK sier nei

Slik saken står nå, er den temmelig fastlåst. I et forsøk på å løse floka, har Norwaco foreslått overfor NRKs forhandlingsutvalg å la en tredjepart avgjøre og fastsette prisen. Vederlagsnemnda er en instans i åndsverkloven, og er en uhildet og kompetent tredjepart.

- Men det har NRK sagt nei til, sier Norwaco-direktør Urkedal.

Siden begge partene må være enig i at vederlagsnemnda skal få fullmakt til å avgjøre prisen på avtalen, har NRK blokkert denne muligheten for løsning. Derfor har nå Norwaco foreslått overfor NRK-juristene å la saken gå til mekling, men NRK har ennå ikke svart.

Norwaco er et bindeledd mellom skapere og brukere av kultur og underholdning innen tv, film og musikk. De representerer et stort antall og en stor bredde kunstnere, skapere og produsenter.

FRA BARNE-TVs BARNDOM: To litt skumle fyrer, «Pompel og Pilt». NTB Scanpix
FRA BARNE-TVs BARNDOM: To litt skumle fyrer, «Pompel og Pilt». NTB Scanpix Vis mer

Hvis ikke det kommer noe avtale på plass, rammer det altså ikke alt innholdet som ligger ute på NRKs nett-tv.

- Det materialet vi forhandler om, er alt produsert før 1997. Det som er kommet til seinere, er inngått direkte mellom NRK og den parten det gjelder. Vi diskuterer også om å overta alle rettighetene fra 2015 og bakover, det vi i praksis si til tv-vuggen på 60-tallet, sier Urkedal.

Mindre til kunstnerne

NRK presser Norwaco hardt på pris. Statskanalen vil betale mindre enn halvparten av det årlige beløpet de betaler nå, sier Urkedal til Dagbladet.

Det som betales nå fram til 2020 er, etter det Dagbladet erfarer, et beløp på 18-20 millioner kroner årlig.

KULTURARV: «Fleksnes»-filmene er en del av vårkulturarv, som kan forsvinne fra NRKs nettspiller. Foto: NTB Scanpix
KULTURARV: «Fleksnes»-filmene er en del av vårkulturarv, som kan forsvinne fra NRKs nettspiller. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi krever om lag det samme som i dag for gjeldende avtale, sier Urkedal.

Norwaco krever en vesentlig økning av prisen dersom avtalen utvides til nyere program, altså programmer sendt i perioden 2015-1997. Dette er også NRK sterkt uenig i. Det vil bety mindre penger til skuespillere, kunstnere, musikere, manusforfattere og produsenter som Norwaco representerer.

Bekrefter stor avstand

NRKs mediedirektør Øyvind Lund bekrefter overfor Dagbladet at partene står langt fra hverandre.

Han ønsker verken å gå inn i forhandlingene eller snakke om pris, og viser til at NRKs forhandlingsutvalg ikke har tatt stilling til Norwacos siste forslag.

- Det er en balanse gang mellom hvor mye NRK skal bruke av budsjettet på arkivtilgjengelighet for vårt publikum, sier Lund.

- Målsettingen er at mest mulig av arkivstoffet skal være offentlig, både det historiske arkivet og det som blir produsert fortløpende og som blir historie en gang i framtida. Men foreløpig står vi langt fra hverandre, sier mediedirektør Lund.

Selv om mye av det meste attraktive historiske materialet vil bli blokkert, vil NRK fremdeles ha mye arkivstoff som ikke omfattes av Norwaco-rettigheter.

- Vi snakker om rundt 30 000 timer av totalt 150 000 arkivtimer, sier Lund.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media